Архів
П’ятниця,
1 жовтня 2021 року

№ 72 (19920)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Без зрошення врожаїв не буде

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ та обласна рада фінансують виготовлення проєктної документації, а держава обіцяє допомогти у відновленні систем зрошення на ланах краю. Заплановано реанімувати 12 насосних станцій, аби додатково на 50 тисячах гектарів запрацювало зрошення. На думку голови ОДА С. Гриневецького, якщо з держбюджету почнеться фінансування, то долучаться й аграрії до важливої для них справи. Нагадаємо, що 226,8 тисячі гектарів зрошуваних земель області раніше забезпечували виробництво понад 40% кормів, 80% овочів, 100% рису та понад 20% зернових культур від загального валу. На сьогодні цим системам 30-50 років, і вони потребують реконструкції.

Зашморг для громад

«ПОДОРОЖЧАННЯ природного газу стало непосильним для ОТГ, — таку думку у соцмережі висловив голова Іванівської селищної громади Віктор Лобач. — Якщо 24-го лютого 2021 року ми купували для шкіл громади та дитячих садочків газ по ціні 4975 грн, то вже у першій половині вересня цього ж року треба платити 19 399 грн. Ціна виросла у чотири рази, а щоб закупити газ на листопад, торги розпочинаються з суми 27 300 грн. Якщо це не зупинити, то коштів у громадах майже не залишиться ні на які інші потреби».

Педагоги, агов!

ПОНАД 450 вакантних місць налічується нині у загальноосвітніх школах та дитсадках Одеси. За інформацією директорки муніципального департаменту освіти і науки Олени Буйневич, найбільша нестача існує серед вихователів дитячих садків, соціальних педагогів, учителів інформатики, практичних психологів і асистентів вчителів. На жаль, перед новим навчальним роком в одеські заклади освіти прийшли тільки 54 молоді фахівці. Причина очевидна — вчителів не влаштовує зарплата.

У стані скрути й невизначеності

ЧЕРЕЗ холодну весну та літні зливи цього року врожай винограду на Одещині очікується у 5-6 разів менший за торішній. Виноградарі та винороби опинилися у стані скрути й невизначеності. Погода продовжує підкидати «сюрпризи», з якими іноді просто невідомо, що робити. Якщо тропічних дощів улітку раніше майже не траплялося, то цього літа вони призвели до масових хвороб, котрі досить швидко розповсюджуються по виноградниках.

Україні портами приростати

БІЛГОРОД-Дністровський морський торговельний порт, що нині є державним підприємством, відновлює прийом іноземних суден після тривалої перерви. Підписано контракти на вантажно-розвантажувальні роботи, повністю оновлено менеджмент підприємства, припинено заволодіння майном. Прикметно, що один із кранів портового пункту «Бугаз» працівники порту відновили власними силами.

Всепогодний аеродром

АЕРОПОРТ Одеса приблизно в середині листопада запускає в роботу інструментальну систему посадки III-A категорії ICAO. Як каже гендиректор приморських повітряних воріт Володимир Семенченко, зараз таке обладнання працює тільки в аеропорту Бориспіль. Воно дає змогу зробити аеродром практично всепогодним. Що дозволить скоротити число скасувань і затримок рейсів в аеропорту через негоду в осінньо-зимовий сезон.

Обережніше на пікніках

ЛІС поблизу містечка Березівка — улюблене місце для відпочинку місцевого населення. Хтось штрикає землю палицею у пошуках грибів, хтось навіть примудряється багаття розводити не в установленому місці. Така безпечність може й життя вартувати! Адже за часів Другої світової війни тут велись запеклі бої і залишилась велика кількість різних боєприпасів, про що повідомляли місцеві мешканці та лісовики. «Наразі розпочато планові роботи щодо пошуку, вилучення і знищення вибухонебезпечних предметів, — повідомляє ДСНС регіону, — вже обстежено 3 гектари місцевості і вилучено понад 300 (!) одиниць вибухонебезпечних предметів (артснарядів і ручних гранат), які транспортуються і знищуються шляхом підривання на території спеціального полігона».

Чужому повчитись не зашкодить

ПРЕДСТАВНИКИ Авангардівської селищної ради, що неподалік Одеси, та муніципалітету Юршинці (Словенія) підписали лист про наміри щодо співпраці. У європейських колег розвинені виноградарство, плодоовочівництво, молочне тваринництво, кооперація. Муніципалітет також має значний потенціал для розвитку туризму. Саме те, що й наших земляків цікавить. Чому б і не повчитися у людей?

Потрібні сівозміни

В РЕГІОНІ налічується 2,6 млн га сільгоспугідь, із них: рілля — 2,1 млн, багаторічні насадження — 90,9 тис., сіножаті та пасовища — 406 тис. На думку фахівців, обробіток ґрунту наразі не відповідає сучасним вимогам. Він сформований на основі вирощування чотирьох культур (пшениця, ячмінь, соняшник, ріпак), що є неправильною структурою посівних площ. Через це кожні 5 років втрачається 0,4-0,5% гумусу. Спеціалісти давно вже рекомендують розширити сівозміни. Їм ніхто не заперечує, але для бізнесу отримати легкий прибуток завжди важливіше від чогось іншого. Може, державі вже слід якось про національне багатство подбати?

I радісно, і гірко

СТРІЧКА «Цензорка» («107 матерів») спільного виробництва України, Словаччини та Чехії отримала приз за найкращий сценарій 78-го Венеціанського кінофестивалю. У ній розповідається історія молодої жінки, засудженої до ув’язнення у жіночій виправній установі Одеси. Вона щойно народила первістка і потрапляє до абсолютно нового світу, де на всіх однакова уніформа, але у кожної жінки своя доля. Кожна якось по-своєму переживає те становище, у якому опинилася, але всім найбільше болить за своїх дітей.

Приємно, що фільм отримав приз, але гірко, що створена за підтримки держави Україна кінокартина звучала у Венеції російською.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Мінус 200 тисяч субсидіантів
Читати
Паперові лікарняні, прощавайте
Читати
Покарання не буде?
Читати
Призвуть трохи менше
Читати
Відновлюватися важко
Читати
Є потреба в нових суднах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове