Архів
П’ятниця,
1 жовтня 2021 року

№ 72 (19920)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Боротьба з симптомами, а не з хворобою

Марина ТІШКОВА.

Олігархам — «останній рішучий бій»: минулого четверга парламент ухвалив закон, який, судячи з терміну закінчення його чинності, має через 10 років усунути їх із українського суспільства.

УХВАЛЮВАЛИ його дружно «слуги», частина «Голосу» та групи «За майбутнє» і «Довіра», разом назбиравши 291 «за». Згідно із законом, олігархів визначатиме Рада нацбезпеки та оборони (РНБО) за зверненням уряду, СБУ, Нацбанку чи Антимонопольного комітету, а вводитиме в дію рішення ради Президент. Щоб удостоїтися цього статусу, треба відповідати щонайменше трьом критеріям із таких: брати участь у політичному житті, справляти значний вплив на ЗМІ, бути кінцевим власником компанії-монополіста і мати підтверджену вартість активів у розмірі понад 2 млрд 270 млн грн (75 млн євро). Тим, хто потрапив до реєстру олігархів, заборонено фінансувати політичні партії та брати участь у великій приватизації, також вони мусять подавати декларації про доходи.

Начебто все просто. Через що тоді такий резонанс? Причин багато. Насамперед — спосіб ухвалення документа: опозиції не дали представити правки під час засідання профільного комітету і при розгляді законопроєкту в другому читанні, проголосувавши за скорочену процедуру.

Харківська правозахисна група вже назвала закон інструментом для «позасудової розправи». Насамперед ні ст. 106-та Конституції (повноваження Президента), ні інші приписи не дають права Главі держави накладати спеціальні обмеження і додаткові обов’язки для певних громадян. РНБО, чиї рішення має робити чинними В. Зеленський, також не наділена повноваженнями втілювати в життя те, чого він за посадою не має. Таким чином, ідея документа і всі його положення не відповідають низці статей Конституції. Цим законом фактично запроваджується цензура, бо пропонується встановити стандарти подання інформації з боку ЗМІ, визнаних «олігархічними». Отож документ може стати інструментом для усування політичних опонентів із медіапростору і дискримінації видань та каналів.

Це суто юридичні питання. Якщо ж подивитися ширше, як пропонують чимало експертів, то вийде ось яка картина: цим законом збираються боротися з персоналіями, гадаючи, що за 10 років їх покладуть на лопатки, а нові не з’являться, а не з олігархічним ладом. Адже, аби приборкати саме його, треба зробити ряд комплексних заходів: антимонопольна політика, прозоре управління державною власністю, реформа держслужби, податкової і митниці, незалежність антикорупційних органів та держрегуляторів, підтримка незалежних ЗМІ, удосконалення законодавства проти відмивання грошей, а не їх легалізація через «амністію», посилення прозорості фінансування політичних партій і, звісно ж, судова реформа.

Аби обійти критерії для потрапляння до реєстру, способи знайдуться, вважають експерти. Подавати електронні декларації вже навчилися дуже багато людей, фінансування політичних партій ніколи не здійснювалося з персонального рахунка олігарха на рахунок партії, а з приватизацією впоралися ще в дев’яностих. Потрапляння на національну «дошку ганьби» не ускладнить олігархам ведення справ за кордоном: дехто там і так під санкціями, як І. Коломойський та Д. Фірташ, а дехто пройшов перевірку на доброчесність і почувається спокійно.

Не олігархами єдиними — приділив увагу парламент і фермерам. Ухвалено зміни до законодавства, згідно з якими господарствам у перші три роки після створення, а також тим, які розташовані у горах та на Поліссі, надаватиметься допомога з держбюджету через спеціальний державний фонд. Аби стимулювати молодь займатися сільгоспвиробництвом, ФГ, чиї керівники мають вік до 35 років включно, також отримуватимуть кошти на розвиток.

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» його глава Д. Шмигаль інформував про тарифи та субсидії. Прем’єр заявив, що Кабмін розробив план із п’яти кроків, як пережити зиму. Насамперед, заспокоїв, ціни на газ для населення незмінні: у травні було запущено річний тариф, за яким вартість палива становить менше восьми гривень. Друге — опалення та гаряча вода. Формування цих тарифів, як відомо, перекинули на місцеву владу, при цьому Нафтогаз запропонував трирічний контракт по 7,42 грн за куб газу, і вже 70% теплокомуненерго такі угоди уклали. Тож, запевнив Д. Шмигаль, об’єктивних причин для зростання цін нема. Субсидіями, пообіцяв очільник уряду, теж усіх забезпечать. «Ми спокійно пройдемо цей період, і вся країна буде з теплом», — гаряче запевнив Д. Шмигаль. Що ж, хотілося б сподіватися...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Мінус 200 тисяч субсидіантів
Читати
Паперові лікарняні, прощавайте
Читати
Покарання не буде?
Читати
Призвуть трохи менше
Читати
Відновлюватися важко
Читати
Є потреба в нових суднах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове