Архів
П’ятниця,
24 вересня 2021 року

№ 71 (19919)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Земля на продаж

Олена КОВАЛЕНКО.

У РЕГІОНІ в рамках земельного ринку зареєстрували 1105 угод. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, продано 1669,3 гектара землі. Це — шостий показник в Україні.

Наразі за площами проданих земель лідерами є Кіровоградська (4932 гектари) та Харківська (4236 га) області. Середня площа проданих ділянок в країні становить близько 2,31 гектара.

Розвиваються сімейні молочні ферми

КОМАНДА всеукраїнського проєкту «Сімейні молочні ферми» підписала меморандум із Хмелівською ОТГ, що в Роменському районі, про розгортання у громаді об’єднання молочарів. У вересні до проєкту долучилося два місцеві фермерські господарства. До речі, його учасником можуть стати родини, які ще тільки планують розпочати молочний бізнес. Їм допоможуть у створенні технічної документації, нададуть консультації при будівництві, відборі високопродуктивної худоби, встановленні обладнання, впровадженні обліку. Після відкриття господарства матимуть підтримку із ветеринарним обслуговуванням, забезпеченням силосу, бухгалтерським обліком, отриманням дотацій тощо. Водночас формування молочного об’єднання в краї дасть можливість сімейним молочним фермам ефективніше працювати, адже це передбачає створення всієї інфраструктури, необхідної для виробництва, обробки та реалізації молока: ветеринарний центр, молочний вузол, кормоцентр, сироварні тощо. А загалом проєкт «Сімейні молочні ферми» має на меті зупинити занепад молочної галузі і забезпечити вітчизняні переробні підприємства високоякісним українським молоком.

Заможним життя не назвеш

ПІД ЧАС опитування, організованого виданням «Шостка-ньюз», жителі цього міста поділилися, скільки вони заробляють щомісяця. В опитуванні взяли участь 278 осіб. Майже половина — 47 відсотків опитаних — зазначили, що їхній дохід становить менш як шість тисяч гривень. Ще 19 відсотків відповіли, що взагалі не працюють. Заробляють від шести до восьми тисяч гривень 17 відсотків опитаних людей. Понад 10 тисяч гривень отримують 9 відсотків респондентів. А от близько 10 заробляють всього сім відсотків.

Онкологічний диспансер дихає на ладан

ОБЛАСНОМУ онкологічному диспансеру конче потрібна реконструкція. Заклад перебуває в жахливому стані, нині там немає ні людських умов, ні сучасного медичного обладнання. Тим часом він єдиний в області надає лікування онкологічним хворим. Сумна статистика свідчить, що 4,5 тисячі краян щороку отримують страшний діагноз, в регіоні потребують допомоги 36 тисяч онкохворих. Приріст за перше півріччя становить дві тисячі. Найбільше людей захворіло у Тростянецькому, Охтирському, Білопільському і Роменському районах.

За словами голови обласної ради Віктора Федорченка, найпершим завданням є придбання лінійних прискорювачів загальною вартістю 190 мільйонів гривень. Це дасть змогу значно скоротити захворюваність на рак. Уже відкритий благодійний фонд, також виконано чималий обсяг робіт на території диспансеру — знесено бараки, розчищено територію, утилізовано старі мережі. Проте, щоб мати можливість надавати допомогу за світовими протоколами, виявляти рак на ранніх стадіях, проводити якісну діагностику і лікування в обласному онкодиспансері, роботи іще непочатий край.

А хтось умирав без кисню...

МИНУЛОГО грудня між комерційним товариством та однією з медичних комунальних установ у місті Лебедин було укладено угоду на виконання робіт з улаштування системи постачання кисню. Така необхідність була обумовлена збільшенням кількості хворих на COVID-19, які потребували кисневої терапії. Відповідно до договору, на рахунок товариства замовник перерахував 594 тисячі гривень бюджетних коштів за виконані роботи. Однак, згідно з висновком експертів, їх обсяги не відповідають зазначеним в офіційній документації. Вартість завищення робіт становить майже 250 тисяч гривень.

Правоохоронці розкрили злочинну схему. Повідомлено про підозру двом особам, які гріха не побоялися і поклали до кишені «кисневі» гроші.

Подорожчало харчування дітей

ТРОСТЯНЕЦЬКА міська рада вже вдруге в цьому році підвищує плату за харчування дітей у школах та дитячих садках. При цьому для батьків введено передоплату. Виконком встановив з 1 вересня цього року вартість сніданку для учнів 1-4 класів у розмірі 20 гривень: 60 відсотків — батьківська плата, решта покривається з міського бюджету. До цього вартість одноразового харчування була 16 гривень. Харчування вихованців у дошкільних групах подорожчало на третину — до 30 гривень замість 20. Пропорція покриття витрат та ж сама.

За харчування у дитячих садках тепер також батькам доведеться платити більше. У комунальних закладах дошкільної освіти Тростянецької громади вартість харчування за 1 день становить 27,00 грн (було 24,00 грн), для дітей дошкільного віку за 1 день — 35,00 грн (було 27 грн).

Скарби від меценатів — у музей

В ОБЛАСНОМУ краєзнавчому музеї відбулася передача до фондового зібрання двох скарбів, знайдених на території регіону: срібних монет — ісламських дирхемів ІХ—Х ст. і предметів озброєння з поховання ІV—V ст. Унікальні археологічні знахідки передали краєзнавець Сергій Гуцан і його донька Інна.

Відеокоментарі щодо артефактів надали кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Олексій Комар, науковці з Практичної школи вищих досягнень (м. Париж, Франція) доктор наук Степан Степаненко та провідний фахівець із дослідження ісламських монет Ерік Олів’є. У присутності учасників заходу науковцями Інституту прикладної фізики НАН України Олександром Бугаєм і Анатолієм Шульженком проведено визначення елементного складу предметів з допомогою портативного рентгенофлуоресцентного аналізатора.

Директор музею Владислав Терентьєв подякував родині Гуцанів за свідому громадянську позицію щодо збереження культурної спадщини для нащадків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміліли зернові засіки
Читати
У «жовтій» зоні карантину
Читати
Гуманітарна допомога для Донбасу
Читати
Розпродаж держмайна
Читати
На пенсію не проживеш
Читати
Великий крок уперед
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове