Архів
П’ятниця,
24 вересня 2021 року

№ 71 (19919)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Пастернак

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЦЕ дворічна овочева пряно­смакова рослина підродини селерових, яка в перший рік нарощує корінь, а на другий — квітує та дає насіння. Дикий пастернак поширений на лугах і лісових галявинах усього континенту Євразія. Східні знахарі вважають, що, вживаючи пастернак, людина набуває мудрості, здоров’я та довголіття. А останнім часом відбувається його активне медикаментозне застосування у вигляді фармацевтичних продуктів різного призначення. Вчені виявили цінні корисні властивості кореня пастернаку для організму, особливо при дієтичному і лікувальному харчуванні.

У коренеплоді міститься багато каротину, вітаміни C, РР та групи B, пектинові сполуки, велика кількість калію, фосфору, а також сірка, кремній, амінокислоти, вуглеводи, білки, ефірні олії і фурокумарини. Цей овоч благотворно діє на людський організм, покращує обмін речовин, тонізує та підвищує імунітет, поліпшує травлення та знімає спазми в кишечнику. Він зміцнює серце і капіляри, помічний для профілактики стенокардії. Має сечогінну, протинабрякову дії, ефективний при гіпертонії.

Відвар із листя і кореня лікує астму, бронхіт, туберкульоз, сприяє розрідженню мокротиння при кашлі. Корінь пастернаку має заспокійливу дію, підвищує стійкість до стресів, покращує сон, знімає хронічну втому.

Пастернак — низькокалорійний овоч. У 100 грамах продукту всього 47 кілокалорій. Людям, що стежать за своєю фігурою, він стане в пригоді.

З лікувальною метою із коренеплоду і зеленого листя роблять настоянки, відвари або додають в їжу.

Відвар кореня пастернаку. Чайну ложку подрібненого свіжого (або сухого) коріння залити 0,5 літра окропу, довести до кипіння, млоїти на слабкому вогні 15 хвилин, відцідити, приймати по 50 грамів тричі на день до їди.

Настій. 2 столові ложки кореня рослини залити склянкою окропу, настоювати у термосі 12 годин. Додати столову ложку меду, вживати по столовій ложці за пів години до їди чотири рази на день для зміцнення імунітету та швидкого одужання після важких хвороб.

Відвар на молоці. Столову ложку подрібненого кореня залити 0,5 літра гарячого молока, настояти 6 годин. Пити по 0,5 склянки тричі на день до їди за схемою: два дні прийом, два — перерва. Підвищує гемоглобін, пришвидшує одужання після опромінення, важких операцій.

У пастернаку корисно все — і вершки, і корінці. Його вживають при поганому апетиті і порушеннях шлунково-кишкового тракту. Рослина зміцнює нервову систему, лікує неврози, очищає від шлаків, допомагає від шлункових кольок, лікує сечокам’яну хворобу і кашель. Відвар із нього — ефективний тонізуючий і загальнозміцнювальний засіб.

Перераховувати сильні сторони кореня пастернаку можна нескінченно, адже завдяки своєму багатому складу він бере участь у всіх процесах, які відбуваються в організмі. Його пряний аромат сприяє апетиту, а сам корінь використовується при лікуванні проблем зі шлунком.

Ефірні олії в складі рослини використовуються у створенні афродизіаків для чоловіків, посилюючи сексуальний потяг. А такий його компонент, як тирозин, активно бореться зі шкірними захворюваннями.

Коренеплід зміцнює серцево-судинну систему, тому особливо рекомендований для людей старшого віку.

Сірка і фосфор, які містяться у пастернаку, корисні при хрящових і кісткових ушкодженнях, а також для зміцнення волосся і нігтів. Завдяки каротину та аскорбіновій кислоті цей корінець є чудовою профілактикою застудних захворювань. Вживання рослини справляє сечогінну дію, тому ця рослина обов’язково повинна бути в меню людей, що мають недуги нирок і сечогінної системи.

Такий широкий спектр можливостей забезпечує застосування кореня пастернаку в різних сферах для отримання максимального ефекту від його корисного складу. Найпростіший спосіб при цьому — приготувати смачну страву з цієї рослини.

Пропоную скуштувати салат пряний: яблука, моркву, пастернак нарізають тонкою локшиною або натирають на тертці, за бажання здобрюють цукром, лимонним соком, поливають сметаною або йогуртом за смаком.

Вітамінне пюре із пастернаку і картоплі: 2 частини картоплі і 1 частину пастернаку варять у несоленій воді до готовності, відціджують, роблять пюре, додаючи вершки або масло, солять за смаком.

Популярність кореня пастернаку в кулінарії, особливо у кондитерському мистецтві, обумовлена насамперед його прянощами, солодким смаком і легким приємним ароматом.

Перед вживанням рослину очищають, як моркву, знімають верхній шар шкірки, а потім готують згідно з рецептом.

У свіжому вигляді подрібнений корінь кладуть у салати, соуси, він є складником для маринадів і солінь. Сушеним пастернаком посипають печене м’ясо. Для супів і других страв корінь натирають або дрібно нарізають. У такому вигляді рослину навіть можна морозити для подальшого вживання.

Іноді коренеплід використовують як гарнір: його нарізають великими шматочками, змащують маслом і викладають поруч м’яса перед запіканням. Оптимальна температура для його приготування — 190 градусів.

Багатьом подобаються оладки з цієї рослини. Їх приготувати зовсім не складно, достатньо нарізати шматочками корінь, відварити на пару і потім підсмажити у фритюрі.

Сподіваюсь, що ця інформація переконала вас: пастернак — цінний і корисний овоч, який допоможе зміцнити імунітет і здоров’я. А це наразі актуально для кожного із нас, бо попереду зимовий період із традиційним зростанням захворюваності.

Серйозних протипоказань щодо вживання цього коренеплоду немає. Лише літнім людям і дітям слід вживати його з обережністю, особливо алергікам, оскільки високий уміст ефірних олій може спровокувати реакцію. У рослині міститься фурокумарин, який підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету. Не можна їсти пастернак тим, хто страждає на фотодерматоз і хворобу вітиліго.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміліли зернові засіки
Читати
У «жовтій» зоні карантину
Читати
Гуманітарна допомога для Донбасу
Читати
Розпродаж держмайна
Читати
На пенсію не проживеш
Читати
Великий крок уперед
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове