Архів
П’ятниця,
24 вересня 2021 року

№ 71 (19919)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Невтішні цифри

 Устина Гречанюк.

СОЦІОЛОГИ констатують: нині у наших громадян найвища за шість останніх років готовність до еміграції. Зокрема, про таку тенденцію свідчить соціологічне опитування, результати якого днями оприлюднила компанія Research & Branding Group.

Так, 40% українців заявили, що переїхали б до іншої країни на постійне місце проживання за наявності такої можливості. 54% громадян не готові до такого кроку, ще 6% не визначилися. Для порівняння: у лютому 2015 року лише 28% співвітчизників були готові емігрувати, в березні 2016-го — 35%, а в травні 2019-го — 20%.

Головними причинами імовірної еміграції респонденти називають пропозицію цікавої і прибуткової роботи (28%), збройний конфлікт/війна (27%), економічні проблеми в країні (22%) та сімейні обставини (21%).

Дещо менше на міграційних настроях позначаються відсутність умов для самореалізації (14%) і політична нестабільність в Україні (12%). Найменш суттєвими причинами залишити Батьківщину є бажання змінити обстановку (6%), відсутність свобод (4%) та погана екологія (3%). Понад чверть українців (28%) не мають жодних мотивів, які могли б змусити їх емігрувати.

«Починаючи з 2015 року вагомість основних причин можливої еміграції українців зазнала певних змін. Так, за шість років удвічі зросла вага таких чинників, як сімейні обставини і відсутність умов для самореалізації, та майже вдвічі — пропозиції цікавої і прибуткової роботи, — прокоментував результати опитування аналітик компанії, що його проводила, Олексій Ляшенко. — Також приблизно на третину частіше українці стали називати такі причини можливого виїзду на постійне місце проживання за кордон, як економічні проблеми і політична нестабільність у країні. Сумарно вдвічі збільшився відсоток українців, яких до еміграції могли б спонукати інші причини, зокрема бажання зміни обстановки, відсутність свобод, погана екологія (найвищий сумарний показник за увесь період). Натомість збройний конфлікт/війна як головна причина еміграції за шість років дещо втратив свою вагу».

Причини ймовірної еміграції, роз’яснює фахівець, мають певні соціально-демографічні особливості. Наприклад, для чоловіків вагомішою є пропозиція цікавої і прибуткової роботи, а для жінок — збройний конфлікт/війна. Так само пропозиція роботи найважливіша для українців у віці до 40 років. Економічні проблеми в країні, сімейні обставини, відсутність можливостей для самореалізації меншою мірою, ніж решту вікових груп, спонукають до виїзду за кордон покоління «60+». Для молоді вельми суттєвою причиною еміграції є відсутність умов для самореалізації.

Нагадаємо, що, за інформацією Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, за кордоном живуть і працюють 3-5 мільйонів українців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміліли зернові засіки
Читати
У «жовтій» зоні карантину
Читати
Гуманітарна допомога для Донбасу
Читати
Розпродаж держмайна
Читати
На пенсію не проживеш
Читати
Великий крок уперед
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове