Архів
П’ятниця,
24 вересня 2021 року

№ 71 (19919)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Не знищуйте пошту на селі!

Наталя СТІНА.

Запорізька область.

Соціальний експеримент під назвою «Пересувні поштові відділення» (ППВ), який АТ «Укрпошта» запускає з 1 листопада, викликає велике обурення у сільських жителів. Починаючи з цієї дати більше не працюватимуть стаціонарні відділення, на території обслуговування котрих проживає менш як 1200 осіб. Такі зміни спричинять неабиякий стрес у селян, особливо людей поважного віку.

ТОМУ жителі громади сіл Новопетрівка, Федорівка, Долинівка, Крилівське, Дніпрові Хвилі та Крилівка Запорізького району надіслали керівництву АТ «Укрпошта» в Києві та запорізькій дирекції листа-скаргу. Люди сприймають так звану оптимізацію пошти як абсурдне рішення, що може лише нашкодити. Звертають увагу і на сумлінну, самовіддану, відважну працю листонош у непрості періоди, зокрема у пандемію коронавірусу та карантин. Коли всі сиділи вдома і боялися зайвий рух зробити, аби не наразитися на небезпеку, поштарі залишалися містком між селянами і цивілізацією, стабільно виконуючи свої обов’язки. Вони працюють буквально за копійки — 0,8-0,5 ставки, останнім часом погоджувалися на 0,4 і навіть 0,3 ставки.

Хай як буде прикро й боляче, відстоювати власне право на зручні поштові послуги сільські мешканці наміряються всіма можливими способами.

Селянам невтямки, на якій підставі вирішили закрити поштові відділення там, де соціальне життя і без того на ладан дихає. Села, про які йдеться, є віддаленими. Аж ніяк не факт, що ППВ буде легко до них діставатися. Керівництво Укрпошти пояснює це «економічною недоцільністю» відділень у малих населених пунктах. Але Новопетрівка та Миколай-Поле — не маленькі села, число жителів тут понад тисяча осіб. Листоноша Новопетрівського відділення Наталя Жукова зауважує, що, приміром, у Новопетрівці проживає чимало людей, які мають прописку в інших місцях.

Пенсіонери — найбільш соціально незахищена категорія населення, тож за них тривожно передусім. Адже їх фактично позбавляють зв’язку з цивілізованим світом: Інтернету в селах майже нема, та й не вміє старше покоління ним користуватися. Багатьом людям поважного віку важко пересуватися в домівці, годі казати про те, аби вийти до пересувного відділення на вулицю. Мало того що формат надання послуг погіршиться, ще й зникнуть добре знайомі, «свої», листоноші. Для пенсіонерів вони є рукою допомоги, справжніми друзями, хто знає їх та їхні потреби, так би мовити, зсередини, завжди допоможе: розкаже про новини в околицях, вислухає, втішить добрим словом, порадує позитивними емоціями від спілкування, принесе пенсію, харчі, заплатить за комуналку.

Громадяни, які підписали звернення, вважають, що справедливості в рішенні Укрпошти так само мало, як і практичної користі. Реформи мають давати людям благо і робити їхнє життя комфортнішим, а не створювати додаткові незручності. Крім того, жителі вбачають у закритті свого поштового відділення порушення конституційних прав громадян. А тому вимагають від керівництва Укрпошти лише одного — прислухатися до їхньої думки і скасувати рішення про закриття відділення пошти в Новопетрівці, Миколай-Полі та інших селах. Бо у справді вільній і демократичній країні слово суспільства завжди вирішальне, і з ним рахуються завжди, незалежно від висоти окремих кабінетів.

Дуже хочеться, щоб у тих самих кабінетах почули голос людей із глибинки. Ось що вони кажуть.

Любов Федорівна

ТОВСТОКОРА, пенсіонерка:

«Мешканці сіл Новопетрівка, Федорівка, Долинівка, Дніпрові Хвилі, Крилівка дуже обурені тим, що закривається наше поштове відділення. Всі працівники поштового відділення — справжні професіонали. Ми задоволені роботою листонош, вони вже не один десяток років обслуговують нас. Вимагаємо, щоб працювали наші люди, які добре знають населення, надають належного рівня послуги.

І чому саме наше Новопетрівське відділення, яке обслуговує п’ять сіл, потрібно закривати? Тому що ми знаходимося в кінці Запорізького району? Інших причин не бачимо.

В газеті написано, що коли кількість населення — менш ніж 1200 мешканців, то ті відділення закриватимуть. «Гарна» програма… Якщо села менші, то треба зробити так, щоб їх не було зовсім? Сусідні поштові відділення в селах Августинівка, Відрадне, Лукашеве, Широке працюватимуть, хоч там не всюди є 1200 мешканців.

Ми знаємо, що ті пересувні відділення — то справжній жах… Ми вже наслухалися та начиталися про це. Люди не бачать ні газет, ні пенсій та інших фінансових виплат, що здійснюються через Укрпошту. Погані погодні умови та нерегулярне сполучення створюють додаткові перепони з оплатою комунальних послуг.

Так нехай працює наша пошта. Навіщо створюють ці труднощі? Наші села віддалені. Там пройти важко, не те що проїхати. А серед тих мешканців, які обслуговує наше відділення, багато людей похилого віку та інвалідів».

Любов Петрівна

ВОДОЛАЗОВА, ветеран

війни та праці, с. Канівське:

«Хотіла виписати улюблену газету на 2022 рік, а листоноша Лєна відповіла, що не буде цього робити. У Канівському з 1 листопада закривають пошту, будуть пересувні поштові відділення. Як це?! У нас понад 300 дворів, більш ніж 700 мешканців, чимало пенсіонерів, хворих, як я. Ледве пересуваюсь по хаті, з ціпочком.

Для мене листоноша — наче сонечко у віконце: принесе ліки, пошту, смаколики, комуналку заплатить, поговорить, розрадить. Я 30 років передплачую районну газету, а тепер що нам робити?

Ми із земляками мовчати не будемо, домагатимемося правди. Нащо нам ці їхні нововведення? Нехай залишать так, як є. А особливо — наших чудових листонош…»

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зміліли зернові засіки
Читати
У «жовтій» зоні карантину
Читати
Гуманітарна допомога для Донбасу
Читати
Розпродаж держмайна
Читати
На пенсію не проживеш
Читати
Великий крок уперед
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове