Архів
П’ятниця,
24 вересня 2021 року

№ 71 (19919)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Освіта без освіти

Василь ШПАК.

с. Андрушки

Житомирського району

Житомирської області.

СИТУАЦІЯ з небажанням навчатися, засиллям нецензурної лайки та агресії учнівської молоді стала настільки повсюдною, що хочеться зі школи бігти і більше туди не повертатися. Зрештою, як можна учням дати належні знання, коли більшу частину уроку вчитель намагається вгамувати клас?

У педагогічному інституті на лекції нам казали, що придатних до навчання в середній школі — максимум 15%. А що тоді робити з рештою? Все це тому, що наша освіта напівакадемічна, непрофільна. У Польщі, приміром, після закінчення початкової школи учнів, які не можуть і не хочуть здобувати знання, навчають ремесел і промислів. На виході отримують громадянина, який на пристойному рівні опанував дві-три професії. А якщо учень нехтує правилами пристойності, хуліганить, батьків притягують до адміністративної відповідальності: вони підмітають вулиці населеного пункту або платять штраф за девіантну (яка не вкладається в рамки розуміння більшості людей) поведінку своїх чад. А в нас повний український розгуляй. Учнівська поведінка недоторканна. Батьки, на жаль, так і не стали, та й не стануть третім суб’єктом навчально-виховного процесу. Молоді спеціалісти, наразившись на реалії такої «освіти», швидко полишають школу. Відтак директори просять стати до роботи вчителів-пенсіонерів. Але і вони підуть.

У своїй основі масовий випусник — це людина в майбутньому загальнодоступної професії. Навіщо тоді її проганяти через 10-12 класів? Дві третини сучасних випусників абсолютно не орієнтуються у програмі середньої школи. То в чому ж суть середньої освіти? Переводити учнівські колективи з класу в клас? А далі — випуск. Офіційний привід хильнути, відгуляти. Спостерігаю нові символи учнівської звитяги — смартфон, електронна сигарета. Тому закликаю владу негайно припинити знущатися примітивною організацією шкільної освіти з учительства та небагатьох адекватних учнів.

Щодо ноу-хау від пана Данілова — переходу з кирилиці на латиницю. Це буде, як то кажуть, борщ, каша, вареники. Більшість учнів слабко володіє кириличним правописом, а тут…

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

З повагою родини з Павлиша на Кірово­градщині, Києва та Кривого Рогу.

ВІД щирого серця вітаємо з 80-річчям нашу турботливу маму, любу бабусю, дорогу свекруху та сваху, чудову тітку Катерину Григорівну Русенко з села Тишківка Новомиргородського району Кіровоградської області.

«Роки біжать, залишаючи сліди на натруджених долонях, а ти така ж бадьора, молода душею, добра та життєрадісна, — пишуть у листі до редакції рідні ювілярки. — Дякуємо за мудрість, досвід і поради, якими ти так щедро ділишся з нами. Нехай за це доля нагородить тебе сповненими щастям роками, міцним здоров’ям, а ми готові віддячувати теплом і турботою. Дуже любимо тебе і щасливі, що ти у нас є!»

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове