Архів
П’ятниця,
24 вересня 2021 року

№ 71 (19919)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Секрет пані Марії

Анна ЛЕГКА.

Рівненська область.

Фото авторки.

ЗАЗВИЧАЙ на пасіці хазяйнують чоловіки. Тому знайомство з Марією Лайтарук викликало у мене подив і захоплення. Ця заповзята жінка за досить короткий час зуміла опанувати всі тонкощі нелегкої справи. Переконана, керуватися лише наукою тут замало, адже до бджіл треба підходити з душею. І вони добре відчувають свою господиню, її енергетику. «Мене дуже захоплює працелюбність маленьких комашок, — каже пані Марія. — Якби ми, як суспільство, жили за законами бджіл, то були б успішною країною».

Мешкає наша героїня у невеликому селі Суйми Здолбунівського району Рівненщини. Сім років тому чоловік Юрій умовив її поставити на обійсті кілька вуликів. Спершу жінці така ідея не припала до душі, втім, згодом погодилася завести кілька роїв, аби спробувати. Взялася активно допомагати чоловікові доглядати за новими підопічними. Поступово той віддалився від цього процесу. А якось на 8 березня подарував дружині... костюм пасічника та книжку про бджільництво.

Зрозумівши, що пасіка дає не тільки здоров’я всій родині, а й може забезпечити непоганий заробіток, що не менш важливо в умовах сьогодення, коли в селі практично нема роботи, вирішила серйозно зайнятися бджільництвом.

Нині у Марії Лайтарук 50 бджолосімей, а планує завести понад сотню. Мед качає екологічно чистий, адже вулики утримує в лісі. А ще жінка серйозно зайнялася апітерапією. Навіть закінчила спеціальні курси. Із бджолиного підмору та прополісу виготовляє лікувальні настоянки. «Діти, — розповідає, — раніше були схильні до застуди, а тепер про неї і не згадуємо. На сеанси бджолотерапії до нас залюбки приходять знайомі цілими родинами».

Марія — особистість творча і багатогранна. Свій мистецький хист вона, звичайно ж, виявляє і в бджолярській справі, виготовляючи воскові свічки (на фото). Віднедавна почала також вивчати штучне розмноження роїв, бо певна, що розвивати власну невеличку справу потрібно і в цьому напрямі.

Чи не важко тендітній жінці працювати на пасіці? Певна річ, переносити вулики допомагає чоловік Юрій. Решту обов’язків подружжя розподіляє порівну. А загалом пані Марія вміє все: і мед качати, і рамки вощити. Єдиний секрет, каже, — роботу свою треба любити.

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

З повагою родини з Павлиша на Кірово­градщині, Києва та Кривого Рогу.

ВІД щирого серця вітаємо з 80-річчям нашу турботливу маму, любу бабусю, дорогу свекруху та сваху, чудову тітку Катерину Григорівну Русенко з села Тишківка Новомиргородського району Кіровоградської області.

«Роки біжать, залишаючи сліди на натруджених долонях, а ти така ж бадьора, молода душею, добра та життєрадісна, — пишуть у листі до редакції рідні ювілярки. — Дякуємо за мудрість, досвід і поради, якими ти так щедро ділишся з нами. Нехай за це доля нагородить тебе сповненими щастям роками, міцним здоров’ям, а ми готові віддячувати теплом і турботою. Дуже любимо тебе і щасливі, що ти у нас є!»

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове