Архів
П’ятниця,
17 вересня 2021 року

№ 69 (19917)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Два будинки на одній ділянці

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«На нашій земельній ділянці розташований житловий будинок. Тепер хочемо поряд побудувати ще один — для сина. Та чи не виникнуть згодом проблеми, наприклад, при спадкуванні майна? І взагалі, чи дозволено законодавством будувати два будинки на одній ділянці?» — цікавиться Валентин О. з Сумщини.

НАСАМПЕРЕД треба впевнитися, що цільове призначення земельної ділянки дозволяє здійснювати будівництво. Відомо, що на землях під індивідуальне будівництво може бути збудований житловий будинок. На землях під індивідуальне садівництво — садовий будинок. На землях, що мають сільськогосподарське призначення, будуватися взагалі не можна. В такому разі потрібно змінити цільове призначення земельної ділянки, якщо це можливо.

Міністерством розвитку громад та територій України надано роз’яснення з питання щодо можливості будівництва двох індивідуальних житлових будинків на одній присадибній земельній ділянці.

У ч. 1-й ст. 27-ї Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зазначено: «Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) з площею 500 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки».

Звертаємо увагу, що будинок зазначений в однині, на противагу господарським будівлям і спорудам. Також в однині зазначається садибний будинок у п. 1-му статті 381-ї Цивільного кодексу України («Садиба як об’єкт права власності»): «Садибою є земельна ділянка разом із розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями».

Аналогічне визначення дає й ст. 121-ша Земельного кодексу України: «Для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

Відтак, за висновком Міністерства розвитку громад та територій України, чинним законодавством України не передбачено будівництво двох чи більше індивідуальних житлових будинків на одній присадибній земельній ділянці.

Звичайно, можна побудувати ще один будинок, але за документами він може називатися, наприклад, літня кухня, гостьовий будинок. Два житлових/садових/дачних будинки на одній ділянці будувати не можна.

Якщо ви все ж хочете, щоб у вас було два житлових будинки на одній земельній ділянці, в такому разі потрібно поділити її на дві частини, виготовити в землевпорядній компанії проєктну документацію і присвоїти землі ще один кадастровий номер. Тільки після цього можна подавати документи на отримання будівельного паспорта, дозволу на будівництво і вводити новий будинок в експлуатацію.

При цьому не забудьте при зведенні будинку дотримуватися чинних будівельних норм — відстані від інших будівель, дороги, меж, джерел водопостачання тощо, адже при їх порушенні ввести будинок в експлуатацію буде складно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Старт бюджетного процесу
Читати
Будівельний наступ на приміські села
Читати
Доплата — аж через рік
Читати
Чи буде встановлено правду?
Читати
Вчити правила можна й дистанційно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове