Архів
П’ятниця,
17 вересня 2021 року

№ 69 (19917)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Шамоні-1924 до Пекіна-2022

Олімпіада заднім числом

Микола МОТОРНИЙ.

Відгриміла літня Олімпіада в Токіо. Редакція отримала багато листів із проханням продовжити розповідь про найвидатніші спортивні змагання планети. Та й привід для цього є. Спорт-смени та уболівальники вже починають готуватися до зимових Ігор-2022 у Пекіні, які стартують 4 лютого 2022 року.

ЦЕ ВЖЕ будуть ХХІV зимові Олімпійські ігри. У боротьбі за право проведення Білої Олімпіади-2022 Пекін із великими труднощами випередив казахстанське місто Алмати. Китайська столиця стане першим містом, де відбувалися літні й відбудуться зимові Ігри.

А коли ж були перші зимові Олімпійські ігри? Про це у нашій новій рубриці від «Шамоні-1924 до Пекіна-2022». Олімпійська історична подорож триватиме по всіх столицях Білих Олімпіад. Першу зупинку зробимо у французькому альпійському містечку Шамоні.

25 січня 1924 року тут стартували перші зимові Олімпійські ігри, що проводилися як «Міжнародний спортивний тиждень, присвячений майбутнім Іграм VIII Олімпіади в Парижі».

Раніше раз на чотири роки відбувалися Північні ігри, але у них брали участь тільки представники скандинавських країн. МОК запропонував 1912 року провести в Стокгольмі Олімпіаду із зимових видів спорту, але Швеція була проти, побоюючись, що це зашкодить популярності Північних ігор. 1921 року після довгих перемовин МОК зумів досягти домовленостей зі скандинавськими країнами щодо проведення через три роки «Тижня зимового спорту» у Шамоні.

Долина Шамоні між масивом Монблан і масивом Егюій-Руж була обрана, бо тут розташований один із найдовших спусків в Альпах - Біла долина. Перед початком Ігор були сумніви в їх успішному проведенні. Та організатори серйозно підготувалися до зустрічі перших зимових олімпійців. У Шамоні та навколо цього курорту побудували Олімпійський стадіон, поруч якого була споруджена бетонна дамба і створена дренажна система, які унеможливлювали розмив насипу ковзанки. На стадіоні обладнали ковзанку для проведення фігурного катання та хокею, бігові доріжки для ковзанярського спорту, майданчик для керлінгу.

У стислі терміни створили трасу для лижних перегонів, а також для змагань військових патрулів та бобслею. Трамплін був побудований на горі поблизу льодовика Боссон.

З нагоди Олімпійських ігор у Шамоні випустили чотири плакати. Їх автором був художник Огюст Матісс. Проєкт медалі розробив гравер Рауль Бенар. На лицьовому боці медалі в центрі зображений спортсмен із лижами та ковзанами на тлі гірського масиву Монблан. Для перших зимових Олімпійських ігор виготовили дипломи. Згідно з положеннями Олімпійської хартії, дипломи вручалися чемпіону і призерам Олімпійських ігор, які посіли 2-6 місця.

Ігри тривали з 25 січня по 5 лютого 1924 року. Участь у параді на церемонії відкриття взяли делегації 16 країн світу. Спортсмени кожної делегації йшли в такому порядку: ковзанярі, фігуристи, лижники цивільні, військові лижники, хокеїсти, гравці в керлінг, бобслеїсти. Усі учасники несли з собою спорядження (ковзани, лижі, ключки, бобслеї, а також мітли — гравці керлінгу).

Олімпійський прапор, хоча і не був піднятий на Олімпійському стадіоні, був присутній на змаганнях із бобслею і стрибків із трампліна, а також на п’єдесталі під час церемоній нагородження.

Серед майже 300 спортсменів було тільки 13 жінок. Розіграли 16 комплектів нагород із 9 видів спорту: чоловіки — бобслей, лижний спорт (перегони, стрибки з трампліна, двоборство), швидкісний біг на ковзанах, фігурне катання, хокей із шайбою, жінки — фігурне катання. Відбулися показові змагання — лижні перегони військових патрулів, а також матчі з керлінгу. Майже у всіх дисциплінах домінували скандинави, а Норвегія завоювала 17 медалей і стала чемпіоном у неофіційному командному заліку.

Варто також згадати, що першим чемпіоном перших зимових Ігор-1924 став американський ковзаняр Чарлі Джутроу, який виграв забіг на 500 метрів, а всі інші 14 нагород на льодовій доріжці завоювали норвезькі та фінські спортсмени.

Ще одним тріумфатором Ігор став норвезький лижник Торлейф Геуг, який переміг на двох гоночних дистанціях і в лижному двоборстві. Товариші по команді підтримали його: усі 4 лижні комплекти нагород дісталися збірній Норвегії (за винятком однієї бронзової медалі). У хокейному турнірі перемогла збірна команда Канади, представлена командою «Торонто Гренітс», яка виграла всі 5 матчів із загальним рахунком 110:3.

Змагання у Шамоні відвідало 10 004 глядачі. Міжнародний спортивний тиждень попри прогнози мав такий успіх, що 1925 року МОК офіційно оголосив про організацію регулярних зимових Олімпійських ігор, заднім числом назвавши змагання 1924 року першими з них.

Українці також змагалися у Шамоні. Польський біатлоніст українського походження Степан Вітковський пробіг лижний марафон 50 кілометрів і посів 21 місце. На цих же Іграх виступав американець українського походження Валентин Білас і фінішував шостим на дистанції 5000 метрів зі швидкісного бігу на ковзанах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Старт бюджетного процесу
Читати
Будівельний наступ на приміські села
Читати
Доплата — аж через рік
Читати
Чи буде встановлено правду?
Читати
Вчити правила можна й дистанційно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове