Архів
П’ятниця,
17 вересня 2021 року

№ 69 (19917)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Збирають пізні культури

Ганна КЛІКОВКА.

В ОБЛАСТІ активно триває збір пізніх зернових. Запорізькі аграрії вже зібрали врожай на площі понад 20% посівів проса, 25% — гречки та більшої частини полів із сорго. Показники врожайності порівняно з минулим роком зросли на 29 відсотків. Також розпочинається збирання соняшнику. Паралельно аграрії підготували 655 тисяч гектарів до нових посівів і почали вносити в ґрунт насіння ріпаку та озимої пшениці.

Восьмеро на одну вакансію

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ обласного центру зайнятості, кількість офіційних безробітних у регіоні становить 11,9 тис. осіб, із них 9,5 тис. отримують допомогу з безробіття. Від початку вересня щоденно отримували статус безробітного в середньому 170 людей. По області на одну вакансію претендують восьмеро, в обласному центрі — троє безробітних. Найбільший попит на кваліфікованих працівників: кухарів, продавців, водіїв, електромонтерів, медсестер, електрогазозварників, слюсарів, охоронників, пекарів, токарів. Також потрібні вчителі, бухгалтери та менеджери з досвідом роботи.

Допекло!

МЕШКАНЦІ населених пунктів Михайлівської та Петро-Михайлівської сільських рад заблокували автотрасу державного значення М-18. На такий радикальний крок люди вдалися після того, як КП «Михайлівський сількомунгосп» обмежив постачання води до їхніх осель. Останній пояснив це боргами перед КП «Водоканал», що сягнули 13,5 мільйона гривень і продовжують зростати. В обласній владі головною причиною такої заборгованості вважають незадовільний облік спожитих послуг та несанкціоновані під’єднання до водопостачання і закликають громади до негайного вирішення цих проблем. На думку ж голів сільських рад, комунальний колапс стався через незадовільний технічний стан магістрального водогону, що призводить до втрат близько 60% води. Вирішити питання могло б будівництво нового водогону, проєкт якого загальною вартістю 28,4 мільйона гривень був затверджений іще два роки тому. Торік на його реалізацію область запланувала 15 мільйонів, але їх спрямували на боротьбу з коронавірусом. Депутати облради обіцяють розглянути питання щодо надання коштів на найближчій сесії облради. Поки ж місцевій владі пропонується фінансово підтримати комунальне підприємство-боржника, щоб не страждали люди.

ЦНАП на кістках

КЕРІВНИК музею-заповідника «Садиба Попових», що розташований у Василівці, Валерій Стойчев б’є на сполох: на місці зруйнованої церкви Святих Апостолів Петра та Павла, де покояться останки засновників цього населеного пункту — представників родини Попових, місцева влада збирається звести центр надання адміністративних послуг. «Церква була збудована за наказом та на кошти княгині Олени Попової. Під спудом цього храму поховані вона, її чоловік Павло Васильович та їхній син, — розповідає керівник музею. — Радянська влада зрівняла церкву й дворянську усипальницю із землею, влаштувала на їхньому місці літній кінотеатр та танцювальний майданчик. Відтоді ніхто не може потрапити в склеп Попових і дослідити саркофаги засновників міста, бо обидва входи завалені вугіллям та сміттям. Нинішні керманичі продовжують культивувати ідею руйнації історичної пам’яті. Будівництво нових споруд на території, яка має важливе культурно-історичне значення, — вандалізм». Спірна ділянка розташована у центрі Василівки. У міськраді перед початком будівництва обіцяли провести археологічні дослідження, на що з бюджету громади було виділено майже півтора мільйона гривень. Та жодні публічні звіти щодо їх результатів не оприлюднювались. Загальна ж вартість будівництва ЦНАП — понад 20 млн гривень, їх громада має отримати з державного бюджету.

Фестиваль консервації став рекордним

У ЗАПОРІЖЖІ відбувся VII Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації. Цей колоритний фестиваль вже став доброю традицією міста. Він проводиться в унікальному форматі, об’єднуючи майстрів, місцевих виробників, творчих особистостей, містян. За словами авторки ідеї Наталії Бабенко, у заході зголосилися взяти участь понад 90 виробників продукції з семи регіонів України — своєрідний рекорд останніх років. На фестивалі консервації облаштували майданчик для виготовлення маскувальних сіток. До благородної справи міг долучитися кожен охочий. На площі Маяковського волонтери готували аджику для українських захисників. Сотні банок консервованої продукції традиційно просто з фестивалю відправили воїнам у зону ООС, а також літнім самотнім людям, які перебувають у будинках-інтернатах. Просто неба виступали творчі колективи запоріжців, натхненно виконував власні твори співак і композитор Анатолій Сердюк. А ще на площі відбулося весілля за давньоруськими дохристиянськими звичаями.

Грибні частування завершились реанімацією

ВІД ПОЧАТКУ року в краї 10 людей отруїлися грибами, і дехто з них, потрапивши на лікарняні ліжка, навіть балансував на межі життя і смерті. Постраждало п’ятеро дорослих і стільки ж дітей. Торік трапилося лише два подібні випадки. Головний санітарний лікар області Роман Терехов наголосив, що усі грибники, які стали жертвами «тихого полювання», знаходили гриби чи в лісосмугах, що поруч автомагістралей, чи неподалік промислових зон. Навіть якщо вони й були їстівні, вживати їх категорично заборонено.

Не той сидр, що в Країні Басків...

СПІВРОБІТНИКИ ГУ ДФС спільно з працівниками УСБУ та ГУ ДПС у Запорізькій області викрили підпільний цех із виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв. Спритники поставили на потік масове виробництво так званого сидру, який полюбляє, вважаючи «модним», молодь. Алкогольний напій сумнівної якості виготовляли, додаючи до спирту різноманітні барвники, ароматизатори та воду. Цю суміш насичували вуглекислим газом і продавали згубний для здоров’я продукт у магазинах Запорізької та інших областей. Правоохоронці провели санкціоновані обшуки офісних та виробничих приміщень. За їх результатами виявлено і вилучено обладнання для виготовлення алкогольних напоїв, ємності для рідини, механічний пристрій для розливу сидру, порожні металеві кеги, алкогольні напої — сидр та пиво — загальним об’ємом близько 100 тисяч літрів. Вартість вилучених фальсифікованих напоїв становить понад три мільйони гривень. Триває досудове розслідування.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Старт бюджетного процесу
Читати
Будівельний наступ на приміські села
Читати
Доплата — аж через рік
Читати
Чи буде встановлено правду?
Читати
Вчити правила можна й дистанційно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове