Архів
П’ятниця,
17 вересня 2021 року

№ 69 (19917)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Полин

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

НА ТЕРИТОРІЇ України росте понад 150 видів полину. Його впізнають відразу серед безлічі трав за гірким неприємним запахом. З давніх часів знахарі і цілителі використовували полин, щоб відлякувати злих духів або знімати порчу.

І справді: лікувальний спектр полину досить широкий. Це очищення всього організму, зміцнення імунітету, використання трави для боротьби з хворобами.

З листя, верхівок із суцвіттями і коренів готують різні лікувальні препарати: порошки з сухих частин гіркої трави, спиртові настоянки, рідкі екстракти, водні настої, відвари, олії, мазі. Засоби, до складу яких входить полин, застосовують як внутрішньо, так і зовнішньо. На основі трав’яних препаратів і ефірної олії роблять компреси і примочки, розтирання і засоби для полоскання порожнини рота.

Полин вважається чарівною травою. Це пояснюється багатим хімічним складом, здатним допомогти при лікуванні серйозних захворювань. У ньому містяться ефірні олії, вітаміни, дубильні речовини, комплекс мінералів, необхідних для здоров’я. Полин покращує апетит, сприяє виділенню шлункового соку, що допомагає краще перетравлювати їжу. Нормалізує роботу підшлункової залози, жовчного міхура при його дисфункції, усуває метеоризм.

Рослина широко застосовується від гельмінтів у кишківнику, знищує грибкові інфекції в організмі. Усуває депресію, поліпшує настрій, допомагає розслабитися при підвищеній збудливості, лікує від безсоння. Знижує частоту нападів у хворих на епілепсію. Знижує жирність шкіри, звужує пори, зменшує виділення сальних залоз. Це природний антиоксидант. Перешкоджає мутації клітин, утворенню злоякісних пухлин. Помічна при лікуванні ракових захворювань внутрішніх органів. Допомагає позбутися хвороб суглобів: артриту, ревматизму, подагри. Виводить з організму токсичні речовини. Стимулює проштовхування їжі через кишківник, очищаючи його. Прискорює загоєння ран, поліпшує склад крові, підвищуючи регенеративні здатності організму. У жінок нормалізує місячний цикл, усуває больові симптоми, допомагає при інфекціях статевих органів, перешкоджає утворенню та розвитку ракових пухлин матки, нормалізує гормональний фон під час клімаксу.

Для чоловіків — ефективний натуральний засіб для боротьби з імпотенцією. Покращує витривалість і силу, в тому числі сексуальну. Допомагає в боротьбі з простатитом, інфекціями сечовивідних шляхів; знімає симптоми алкогольного отруєння, похмілля, викликає відразу до алкоголю.

На основі полину гіркого готують настій, настоянку, відвар і мазь. Розглянемо способи приготування препаратів у домашніх умовах.

Настій. Чайну ложку листя рослини залити склянкою окропу, витримати дві години. Використовувати для внутрішнього і зовнішнього застосування.

Настоянка. Для її приготування взяти спирт або горілку, якими залити полин у співвідношенні 1:5. Засіб зберігати в затемненому місці два тижні. Придатна для внутрішнього та зовнішнього застосування.

Відвар. Столову ложку сухої трави варити в 250 мл води 30 хвилин. Застосовувати так само, як настій.

Олія з насіння. Необхідно зібрати насіння після дозрівання (серпень). Розтерти, подрібнити, залити будь-якою рослинною олією. Потім настоювати два тижні, процідити. Виходить олія, яку використовувати тільки для зовнішнього застосування (обробка ран, суглобів).

Існує багато ефективних рецептів на основі лікувальних властивостей гіркого полину.

Від кашлю. 20 грамів сухої рослини і 300 мл горілки або спирту настоювати один день, приймати по столовій ложці перед їдою.

Проти глистів. 1. Спочатку приготувати відвари з часнику (1 головка на склянку води) та полину (2 ст. ложки на склянку води). Відвари процідити, змішати. Отриманий засіб застосовувати як наповнювач для клізм при гостриках. Клізми роблять щодня вранці і ввечері протягом тижня.

2. У рівних пропорціях подрібнити і перемішати полин гіркий, гвоздику (спеція) і насіння льону. Чайну ложку суміші засипати в склянку теплого морквяного соку і залишити настоюватися 30 хвилин. Засіб допомагає позбутися більшості паразитів кишківника, не тільки глистів. Полин знищує дорослі особини, а насіння льону і гвоздика — яйця. Дуже ефективний натуральний препарат. Приймати по склянці вранці і ввечері впродовж тижня.

Лікування печінки. Свіжу рослину з насінням і листям перетерти на кашку, залити 0,5 л чистої води, краще мінеральної. Настоювати добу і варити 30 хвилин. Додати 400 г меду або цукру і тримати на вогні ще 30 хвилин. Виходить гірко-солодкий сироп, який вживати по чайній ложці як мінімум чотири рази на день. Засіб відновлює печінку, покращує функції жовчного міхура, усуває інфекції сечовивідних шляхів. Підходить для відновлення організму після запою.

При алкоголізмі. Взяти у рівних частинах полин гіркий, золототисячник і чебрець. Усі складники залити окропом, настоювати дві години. Процідити, приймати по ковтку п’ять разів на день. Засіб виводить алкоголь з організму і викликає до нього огиду, знімає синдром похмілля.

При гастриті. Чайну ложку подрібненого на порошок сушеного листя заварити як звичайний чай. Пити по половині склянки тричі на день до їди. Засіб допоможе пришвидшити загоєння виразок у шлунку, покращити апетит, зніме печію.

Ванна. На відро (10 л) гарячої води необхідно взяти 0,5 кг полину і настоювати 30 хвилин, а потім процідити. Отриманий настій залити у приготовлену гарячу ванну, яку відразу приймати. Процедура допомагає в боротьбі з хворобами суглобів, грибковими ураженнями шкіри і нігтів, знижує потовиділення, тонізує шкіру.

Протипоказання. Полин гіркий має певні застереження при використанні. Важливо дотримуватися дозування, щоб уникнути побічної дії компонентів рослини, і перерв між курсами прийому — 5-6 тижнів. Не рекомендується його вживати більше одного місяця.

Застосування полину гіркого протипоказане дітям до 14 років і жінкам у період очікування дитини. Це пояснюється наявними в складі рослини ферментами, які володіють легкою наркотичною дією. Не варто приймати препарати на основі полину при таких захворюваннях: психічні і нервові, гастрит із низькою кислотністю, недокрів’я, тромбози, кровотечі, хвороби системи травлення в гострій формі, алергія. Не рекомендується він і жінкам, що годують грудьми. Протипоказання пояснюється властивістю полину надавати молоку гіркоту, що може спровокувати відмову дитини від молока.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Старт бюджетного процесу
Читати
Будівельний наступ на приміські села
Читати
Доплата — аж через рік
Читати
Чи буде встановлено правду?
Читати
Вчити правила можна й дистанційно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове