Архів
П’ятниця,
17 вересня 2021 року

№ 69 (19917)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювала Світлана УРБАНСЬКА.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Які будівлі найвищі у світі? А в Україні?

Найвища у світі будівля розташована у місті Дубай, що в Об’єднаних Арабських Еміратах. Там 2010 року було споруджено 828-метровий хмарочос на 163 поверхи, який отримав назву «Бурдж Халіфа».

Втім, рекорд довго не протримається, бо у місті Джида у Саудівській Аравії вже будують вежу, яка може відібрати першість у Бурдж Халіфа, — її висота становить цілий кілометр. Дата завершення проєкту поки що не відома, тому вирватися вперед можуть й інші будівлі. Так, у Кувейті буде свій рекордсмен: висота хмарочоса Бурдж Мубарак аль-Кабір, який споруджують, — 1001 метр. Крім того, вже почалося будівництво нової вежі в Дубаї — Creek Tower — заввишки 1400 метрів.

Тож поки що другою заввишки у світі є 632-метрова Шанхайська вежа у Китаї, в якій налічується 128 поверхів. Її було зведено 2015 року.

Третє місце посідає комплекс хмарочосів «Будівлі Кааби», спорудження яких було завершене 2012-го у Мецці, що у Саудівській Аравії. На вершині його найвищої 601-метрової Королівської вежі на 120 поверхів установлений годинник діаметром 43 метри, який до того ж має циферблати на всіх чотирьох сторонах світу. Тільки уявіть, яка це громадина: довжина годинникової стрілки становить 17 метрів, хвилинної — 22. Це, до речі, і найбільший, і найвищий годинник у світі…

Оце хмарочоси! Їхні верхні поверхи і справді дістають аж до хмар. А уявіть, що колись хмарочосами вважалися… 10-поверхові будинки. Першим таким вважають Будинок домашнього страхування, який спорудили 1885-го у Чикаго. Тоді містяни натовпами стояли і просто дивилися, як на диво, на цю споруду заввишки «аж» 42 метри. Попри те що зараз цей будинок може здаватися нам невисоким, за конструкцією це був перший у світі залізобетонний хмарочос, збудований з допомогою сталевого каркаса. Його було зруйновано 1931 року.

Тим часом найвищим хмарочосом України є двосекційний житловий комплекс у Києві «БЦ Carnegie Center + Tower», збудований 2012 року на Кловському узвозі. Він складається з 47-поверхового житлового комплексу 168 метрів заввишки та 18-поверхового офісного центру, що сполучаються 8-поверховим «переходом».

Другим заввишки в Україні є багатофункціональний 35-поверховий комплекс бізнес-класу Gulliver, який сягає у висоту 141,8 метра. Він будувався 10 років — з 2003-го по 2013-й.

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається що по горизонталі, що по вертикалі.

1. У Стародавньому Єрусалимі та в Греції — дрібна монета.

2. Прямокутна поверхня з білої тканини або пластику, на якій демонструють кінофільм або слайди під час презентації.

3. Телефонний розіграш, телефонне хуліганство.

4. Парний соціальний танець вільної композиції, який виник у Південній Америці у 1880-ті роки.

5. Комп’ютерний термін — позначення тексту посилань, який знаходиться між тегами (від англ. — якір).

 

Загадка

Що дістає зубами потилицю?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове