Архів
П’ятниця,
17 вересня 2021 року

№ 69 (19917)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • З літопису наших днів

Здирництво і терор

 Микола ЮРЧИШИН.

ЖИТЕЛЬКА Обухова Київської області Марія Олександрівна Стегній мешкає на вулиці Чумацький Шлях разом із сином Сергієм та невісткою Мариною. Живуть дружно. На подвір’ї та навколо хати чистота і порядок. Опале листя дерев та відходи городини десятками років компостують у спеціально викопаній для цього ямі, а скляну і пластикову тару здають до пункту вторсировини. Мають від цього копійку.

У липні 2016 року на конкурсній основі було визначено переможця на вивезення побутових відходів для мешканців приватного сектору на території Обухівської міської ради. Ним стало приватне підприємство «Обухівміськвторресурси», власником якого є Армен Олегович Полатьян. Із багатьма жителями приватних будинків підприємство уклало відповідну угоду. Сім’я Марії Стегній такої угоди не укладала, оскільки потреби у вивезенні сміття не було.

І ось раптом у березні нинішнього року на адресу Стегніїв надійшло попередження, що станом на 21 березня 2021-го їхня заборгованість за надані послуги з вивезення побутових відходів становить 4 тисячі 930 гривень 73 коп. ПП «Обухівміськвторресурси» пропонує заплатити заборгованість не пізніше 20 березня або особисто звернутися до підприємства, щоб вирішити питання про оформлення реструктуризації боргу. В разі його несплати або нереагування на таке попередження підприємство змушене буде звернутися до суду.

Насамкінець адміністрація «Обухівміськвторресурсів» ще й нажахала «боржників». Мовляв, їм тоді, крім стягнення суми основного боргу, доведеться сплатити й судові витрати, які інколи є значно більшими, ніж сума основної заборгованості.

У листі до власника підприємства А. Полатьяна Марія Стегній намагалася пояснити, що це якесь непорозуміння, бо всі ці п’ять років її сім’я послугами підприємства не користувалась. Однак там і слухати не схотіли. ПП «Обухівміськвторресурси» таки звернулося з позовною заявою до суду про стягнення заборгованості із сім’ї М. О. Стегній.

Марія Олександрівна на свою мізерну пенсію не змогла найняти приватного адвоката, тому звернулася до Центру безоплатної допомоги, щоб їй виділили захисника від держави.

І ось нещодавно Обухівський районний суд під головуванням Г. В. Висоцької відмовив у задоволенні позову ПП «Обухівміськвторресурси» до Стегній Марії Олександрівни, Стегній Марини Володимирівни та Стегнія Сергія Олексійовича про стягнення заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів. Позивач не навів доказів, що він надавав послугу відповідачам. Окрім того, суд чітко нагадав про зазначені терміни позовної давності — це три роки. ПП «Обухівміськвторресурси» хотіло стягнути цей «борг» за п’ять років.

Безоплатний адвокат відповідачів Віталій Григорович Каращук вважає, що ухвала суду була правильною. А тому Обухівській міській раді доцільно переглянути своє рішення щодо осіб, які проживають у приватному секторі й не потребують послуг ПП «Обухівміськвторресурси».

Якщо хтось подумає, що на цьому можна поставити крапку, то воно зовсім не так. Адміністрація підприємства оскаржила рішення Обухівського районного суду до Київського апеляційного. Яку ухвалу винесе вищий судовий орган, покаже час.

А поки що на адресу родини Стегніїв продовжують надходити платіжки із заборгованістю за ненадані послуги приватним підприємством «Обухівміськвторресурси» на ще більшу суму.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове