Архів
П’ятниця,
10 вересня 2021 року

№ 67 (19915)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Штраф за дари лісу?

Микола МОСКАЛЕНКО.

НЕЩОДАВНО у лісах Рівненщини Держекоінспекція провела рейди. Як повідомляється, «щоб проконтролювати, чи дотримуються люди правил збирання ягід і грибів». Десять порушників було притягнуто до адміністративної відповідальності.

Українці у коментарях під новиною неабияк обурилися тим фактом, що на своїй землі вони не можуть спокійно збирати гриби та ягоди. А й справді, чи мають право відповідні органи штрафувати за «тихе полювання»? Юристи Держекоінспекції дали роз’яснення.

Виявляється, справді, згідно зі статтею 70-ю Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановлено відповідальність у вигляді штрафу (наразі його розмір для приватних осіб — від 17 до 51 гривні) за самовільне збирання дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід тощо. Але до відповідальності особа може бути притягнута тільки у разі, якщо такий збір здійснюється на ділянках, де це заборонено робити спеціальною природоохоронною постановою або допускається тільки за лісовими квитками. При цьому отримання лісового квитка необхідне лише у разі спеціального використання лісових ресурсів, тобто у великих масштабах із певною метою, наприклад збуту, або для потреб, не пов’язаних з особистим використанням лісових ресурсів.

Отже, якщо «звичайні» українці збирають гриби, ягоди та різні рослини, не занесені до Червоної книги, та знаходяться не на заповідних ділянках лісу, роблять це суто для власного споживання і використання, то ніхто не має права притягти їх до адміністративної відповідальності. Бо це не є правопорушенням. І не потрібно отримувати ніякого спеціального дозволу на такий похід у ліс.

При цьому максимальні норми безоплатного збору дикорослих рослин встановлюються органами виконавчої влади. Скажімо, у Рівненській області щодо малини або брусниці вони становлять 10 кілограмів на день, а у Харківській — один кілограм; гриби білі та лисички у Рівненській області дозволено збирати в обсязі до 30 кілограмів, решта — 50 кілограмів, у Харківській білий, маслюк, польський — 12 кілограмів, опеньки — 15 кілограмів; інші гриби — три кілограми… А от уже перевищення максимальних норм безоплатного збору дикорослих трав’яних рослин, квітів, ягід, горіхів, грибів тощо може спричинити необхідність сплатити за зібране, обсяг якого перевищує максимально допустимий. Утім, це не є підставою для накладення штрафу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ситуація з вугіллям незмінна і критична
Читати
Без інцидентів не обійшлось
Читати
Більшість усе ж у сім’ях
Читати
Народжуваність падає
Читати
Заповідники на електронній карті
Читати
Нова хвиля наближається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове