Архів
П’ятниця,
10 вересня 2021 року

№ 67 (19915)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Є чим похвалитись

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

АГРАРІЇ області виростили гарний урожай зернових та зернобобових. Сільгосппідприємствами намолочено понад два мільйони тонн збіжжя, зібраного на площі 336,3 тис. га. Середня врожайність становила 59,6 ц/га, що на 11,6 ц більше за торішній ужинок. За цим показником регіон посів друге місце серед областей України. Пшениця вродила по 62,4 ц/га, ячмінь — по 49,5, жито — 44,3 ц/га. Ріпак теж добре показав себе на тутешніх ланах: культуру обмолочено на площі 57,5 тис. га за врожайності 34,4 ц/га, торік його врожайність становила 23,7 ц/га. Найкращі результати зі збирання врожаю зернових та зернобобових показали хлібороби у Золотоніському, Черкаському та Звенигородському районах. Тепер у господарствах почали сіяти озимий ріпак, триває підготовка ґрунту до сівби всіх озимих культур.

Доходи йдуть на проїдання

КРАЯНИ в середньому витрачають на харчування трохи більше п’яти тисяч гривень щомісяця. Цього року витрати сім’ї на їжу забирають майже половину її статків. Як повідомляє обласне управління статистики, підсумки вибіркового дослідження свідчать, що майже все харчування черкащан домашнє, на нього припадає 98 відсотків витрат, а на їжу поза домівкою — всього два відсотки. У раціоні населення регіону м’ясо та м’ясопродукти займають 21,9%, хліб і хлібопродукти — 15,7, молоко, сир та яйця — 13,5, овочі, включаючи картоплю, — 11,7, риба і рибопродукти — 6,4%. У першому кварталі поточного року витрати на харчування однієї особи становили приблизно 91,5 грн на добу.

Кожна третя школа без медпрацівника

ПРОТЯГОМ серпня у школах регіону працювали спеціальні робочі групи обласного управління Держпродспоживслужби, які перевіряли дотримання вимог санітарного законодавства. Нещодавно був оприлюднений звіт: за результатами проведених перевірок порушення виявили майже у кожному другому навчальному закладі. Торік «проштрафилися» близько 35%. «Високий показник порушень пов’язаний із новими вимогами, зокрема щодо питань організації належного питного водопостачання, утримання місць загального користування, оснащення навчальних кабінетів сучасним обладнанням тощо, — йдеться в офіційному повідомленні. — Гострою проблемою для сільської місцевості залишається забезпечення дітей доброякісною питною водою. Також лише третина закладів загальної середньої освіти забезпечена медпрацівниками».

За підсумками перевірок фахівці направили майже 400 приписів і пропозицій. Та навряд чи це допоможе позбутись негараздів, які псують життя з року в рік.

Проблема недержавного значення

ЖИТЕЛІ вулиці Уманська у селі Зеленьків Тальнівської міської територіальної громади потерпають од важковагових автомобілів, котрі руйнують і дорожнє покриття, і їхні будинки. Річ у тому, що ця вуличка є відрізком дороги, якою кілька місцевих агропідприємств везуть зерно до Одеського порту.

— Фури такі сунуть, що аж земля двигтить, — розповідає пенсіонер Віктор Сидорович Сокуренко і показує численні тріщини, які розповзаються стінами хати. У його сусідки Марії Барабан, теж пенсіонерки, ситуація ще гірша — тріщина у причілковій стіні така, що руку вкласти можна. «І тріскається далі», — бідкається жінка.

Люди зверталися зі своєю проблемою до місцевої влади, але їхні скарги ігноруються. Навіть обмежувальних знаків чи «лежачого поліцейського», щоб ваговози бодай збавляли швидкість, не спромоглися встановити. На вулиці живуть здебільшого пенсіонери, їм важко відстоювати свої права. Очільникам громади не до них, мовляв, є важливіші державні справи, ніж вулиця з кількома хатами. Сільгосппідприємства, чиї фури використовують трасу, мабуть, і не чули про існування цього села. Та й навіщо їм це? У гонитві за прибутками людяність та повага до ближнього — речі зайві. Про дотримання законодавства і санітарних норм не варто й згадувати. І таке коїться не тільки в Зеленькові, а по всій Україні.

Небезпечні знахідки

РЯТУВАЛЬНИКИ області взялися за небезпечну та складну роботу: обстеження та підводне розмінування Дніпра. Це виконується задля безпеки судноплавства та громадян. Почали з акваторії біля села Григорівка Бобрицької ОТГ. Піротехніки змогли перевірити близько 8000 квадратних метрів дна річки. Результати виявилися вражаючими: сапери вилучили 54 вибухонебезпечні предмети, серед яких 43 артилерійські снаряди різних калібрів, шість мінометних мін та п’ять гранат часів минулих війн. Усі знахідки спецгрупа підірвала на спеціальному майданчику.

Велике крадівництво

ДВОМ керівникам підрозділів департаменту будівництва ОДА повідомлено про підозру у службових зловживаннях під час виконання програми «Велике будівництво». За інформацією правоохоронців, чиновники, які відповідають за замовлення та технічний нагляд у капітальному будівництві, у змові з підрядником завищили вартість ремонтних та опоряджувальних робіт приміщень Канівської центральної районної лікарні на понад 750 тис. грн. Не виконано обсяг робіт зі встановлення систем кондиціювання повітря, належного приведення до ладу приміщень тощо. Триває слідство. Та от чи постануть нечисті на руку службові особи перед судом?

Вітряки зосталися на малюнках

ДЕРЖАВНИЙ історико-культурний заповідник «Трахтемирів» отримав від киянина Сергія Загороднього подарунок — старовинний малюнок млина у Григорівці на Канівщині. Про це повідомили у заповіднику. Його директор Тарас Теліженко припускає, що, ймовірно, малюнок був колись частиною альбому мандрівного художника. Збереглася навіть нумерація сторінки з нього. Відоме ім’я автора малюнка і його власноручний підпис, який свідчить, що цей вітряк стояв саме у Григорівці. У заповіднику в найближчій перспективі мають намір створити музей історії Трахтемирівського півострова. Багато людей цікавляться і готові допомогти музеєві у створенні експозиції. На жаль, вітряків, свідків селянського життя, по всій Україні майже не зосталося, хоча в давнину вони ловили вітер практично біля кожного села — скажімо, навколо Івківців на Чигиринщині їх було 26, а навколо Вереміївки Золотоніського повіту — 56.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ситуація з вугіллям незмінна і критична
Читати
Без інцидентів не обійшлось
Читати
Більшість усе ж у сім’ях
Читати
Народжуваність падає
Читати
Заповідники на електронній карті
Читати
Нова хвиля наближається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове