Архів
П’ятниця,
10 вересня 2021 року

№ 67 (19915)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Почали з меліорації

Марина ТІШКОВА.

Стартував новий політичний сезон — 7 вересня розпочалася шоста сесія Верховної Ради ІХ скликання. Депутатиa провели «канікули», судячи з їхніх сторінок у соцмережах, типово: відпочинок, поїздки на округи, партійні заходи. Дехто і «відзначився»: наприклад, «слуга» О. Трухін став учасником резонансної ДТП... Загалом за два дні розглянуто 23 проєкти законів і постанов, ухвалено 10 законів.

ШОСТА сесія (до речі, пройдено вже половину каденції) — коротка, «зимова», — триватиме з 7 вересня по 21 січня. За цей час депутати у зв’язці з урядовцями мають зробити головне: ухвалити держбюджет на наступний рік, бажано вклавшись у передбачені законодавством строки. Голова ВР Д. Разумков, відкриваючи засідання, наголосив, що це питання основне. А наразі вони працюють над поточними законопроєктами.

Розвиток меліорації визначено одним із пріоритетів Мінагрополітики — зміни клімату в бік посухи вимагають ширшого упровадження відповідних технологій. Як відомо, в Україні 40,5 млн га придатних для господарювання земель, із яких 2,2 млн га формально зараховано до зрошуваних. Але у 2020 році меліорація фактично здійснювалася лише на 551 тис. га. Спонукати до розвитку зрошення має ухвалений у першому читанні законо-проєкт «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Ним спрощуються адміністративні процедури щодо будівництва та експлуатації меліоративних мереж та їх окремих об’єктів. Зокрема, трубопроводи внутрішньогосподарських систем вилучаються із переліку об’єктів будівництва, що зменшить паперову тяганину при їх прокладанні або ремонті.

Також ухвалено закон стосовно врегулювання оформлення прав на землю після купівлі нерухомості. За чинним механізмом особі, яка придбала житловий будинок чи сільськогосподарські споруди, не дозволяється автоматично оформити за собою право власності або оренди на земельну ділянку, на якій вони розміщені. Натомість, згідно із щойно ухваленим документом, оформлення прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на нерухоме майно, яке на ній розташоване, відбуватиметься одночасно. Експерти вважають, що це скасує корупційну складову в оформленні договорів, спростить процедуру і захистить агровиробників од запитів прокуратури та позовів до суду щодо самовільного захоплення земель.

Аби дати стимул розвитку науки, ухвалено пакет законопроєктів. Зокрема, ухвалено зміни до законодавства стосовно активізації діяльності наукових парків (юридична особа, що створюється з ініціативи закладу вищої освіти чи наукової установи для виконання різних проєктів). Законодавством ще 2009 року було передбачено роботу таких об’єктів, але на заваді їхньому розвитку стояли проблеми, зокрема нечітко окреслені правовий статус та організаційно-правова форма, складний і тривалий процес створення, відсутність власної інфраструктури і труднощі з орендою приміщення, обладнання, обмеженість джерел фінансування тощо.

В ухваленому законі визначено правовий статус наукових парків, їх організаційно-правову форму, окреслено завдання та мету роботи. Також у першому читанні ухвалено зміни до Податкового та Митного кодексів, якими звільнено від оподаткування та сплати ввізного мита постачання наукових приладів, запчастин і витратних матеріалів.

Найближчим часом парламентська більшість хоче розглянути в другому читанні законопроєкти «про олігархів», «про податкову реформу», «про реформу СБУ». Опозиційні партії наполягають на першочерговості соціальних питань, зокрема наголошують, що назріла індексація пенсій. На початку жовтня Рада планує відвести окремий день на розгляд «євроінтеграційних» законопроєктів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ситуація з вугіллям незмінна і критична
Читати
Без інцидентів не обійшлось
Читати
Більшість усе ж у сім’ях
Читати
Народжуваність падає
Читати
Заповідники на електронній карті
Читати
Нова хвиля наближається
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове