Архів
П’ятниця,
10 вересня 2021 року

№ 67 (19915)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Скільки важить футбольний м’яч?

Оскільки футбольні правила єдині для всіх і їх дотримуються у всіх країнах світу, відповідно і розмір та вага м’яча мають бути фіксованими для кожного виду футболу. Ця єдність стандартів стосується лише тих матчів, які відбуваються під егідою Міжнародної федерації футболу (ФІФА). Але, як ви самі розумієте, це практично всі серйозні змагання на нашій футбольній планеті.

Сьогодні всі м’ячі для офіційних ігор проходять тестування за 8 параметрами: сферичність, довжина окружності, вологостійкість, висота відскоку, вага, утримання тиску, баланс, міцність. Саме ці дані заносяться до спеціального документа «футбольного протоколу гри» перед усіма міжнародними змаганнями.

Зокрема, якщо говорити про великий професійний футбол, то у правилах ФІФА значиться, що м’яч повинен мати довжину окружності 68-70 сантиметрів, а його вага на момент початку матчу має становити від 410 до 450 грамів. І ні грамом більше! Оце і є загальновизнана вага стандартного футбольного м’яча, який прийнято називати «м’яч розміру №5».

Існують також і дещо облегшені м’ячі — четвертого розміру, призначені для використання на футбольних полях стандартних габаритів. Діаметр їхньої окружності у середньому на 4-5 сантиметрів менший за «п’ятірку». Відповідно і вага коливається у межах 350-390 грамів. Таким м’ячем, наприклад, грають у міні-футболі, у критих футзалах. Вважається, що саме такий найліпше відскакує під час гри від твердої поверхні.

Тим часом для гри і тренувань у дитячих футбольних школах розроблені спеціальні м’ячі розміру №3, стандарти яких також затвердила ФІФА. Вони завважки не більше 340 грамів. Через зменшену вагу таке знаряддя набуває особливих аеродинамічних властивостей, що робить його не придатним для дорослого великого футболу.

Версія для друку          До списку статтей

Загадка

Що можна взяти в ліву руку, але ніколи не можна взяти в праву?

 

Відповіді на завдання, надруковані 20 серпня

Хрестослів «Котушка». По горизонталі. 1. Автостанція. 7. Бекас. 8. Ківі. 9. Тюль. 10. Тарту. 11. Жаба. 13. Пляж. 16. Луна. 17. Омар. 18. Баул. 22. Гама. 24. Епоха. 25. Укіс. 26. Рура. 27. Опора. 28. Автопортрет. По вертикалі. 2. Валіза. 3. Орбіта. 4. Токар. 5. Наступ. 6. Італія. 11. Жолоб. 12. Банту. 14. Лампа. 15. Журба. 19. Анклав. 20. Лесото. 21. Болото. 22. Гарант. 23. Меріме.

Поміркуй. «Ставок і верби».

Медоворд «Стільник». 1. Мальва. 2. Пейзаж. 3. Крейда. 4. Африка. 5. Крісло.

Хитрий квадрат. 1. Пікап. 2. Ітака. 3. Кабул. 4. Акула. 5. Палац.

Загадка. Град.

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове