Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Будинок дачний, садовий, житловий

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Через фінансову скруту доведеться нам із чоловіком переїхати жити взимку на невеличку дачу, що розташована неподалік лісу. Непомірна для нас вартість комунальних послуг, зокрема плата за воду, опалення та газ, змушує це зробити. Воду набиратимемо з криниці, купимо дрова, збиратимемо сухостій та хмиз у лісі.... Та ось не знаємо, куди звернутися, щоб змінити призначення дачі на жилий будинок, а вже після того можна буде виписатися з квартири», — звертається Валентина Іванівна з Бучанського району Київської області.

ДАЧНИЙ будинок — це житловий будинок садибного типу для використання протягом року для відпочинку, тимчасового перебування або постійного проживання.

Садовий будинок — будiвля для лiтнього (сезонного) використання, яка в частині нормування площi забудови, зовнiшнiх конструкцiй та iнженерного обладнання не вiдповiдає нормативам, установленим для житлових будинкiв.

Житлове примiщення (житлова кiмната) — опалюване примiщення, розташоване у надземному поверсi, призначене для цiлорiчного проживання, яке вiд-повiдає санiтарно-епiдемiологiчним вимогам щодо мiкроклiмату, повiтряного середовища, природного освiтлення тощо.

Власник (або уповноважена ним особа), який має намір перевести дачний чи садовий будинок у жилий, подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, сільському голові (якщо виконавчий орган не утворено):

· заяву встановленого зразка;

· копію документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчену в установленому порядку (крім випадку, коли право власності на такий будинок зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);

· письмову згоду співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;

· звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність будівельним нормам.

Подати заяву можна особисто, або надіславши рекомендований лист, або в електронній формі через електронний кабінет чи іншу державну інформаційну систему, інтегровану з електронним кабінетом, користувачем якої є власник.

Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально. Рішення про переведення або про відмову в переведенні дачного чи садового будинку в жилий ухвалюватиметься виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності як електронний документ із присвоєнням реєстраційного номера та підписуватиметься керівником виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради (з накладенням кваліфікованого електронного підпису).

Технічний огляд проводиться без застосування обладнання для визначення характеристик конструкцій та виконання вишукувальних робіт на підставі укладеного договору суб’єктом господарювання, у якого працює один або більше відповідальних виконавців окремих робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію.

Звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам створюватиметься з обов’язковим використанням Реєстру будівельної діяльності. Внесення будь-якого об’єкта до Реєстру дасть змогу прив’язати до нього всі дозвільні документи, відомості про власників, фото та іншу інформацію.

Ухвалення рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку в жилий допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав:

— неподання необхідних документів;

— виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;

встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм.

При прийнятті рішення щодо переведення дачного чи садового будинку в жилий змінювати цільове призначення земельної ділянки, на якій розташований такий будинок, не вимагається.

У разі відмови в переведенні власник має право повторно подати відповідні документи після усунення причин, що стали підставою для відмови.

Рішення про переведення є підставою для використання дачних і садових будинків як житло, зокрема для реєстрації місця проживання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тільки добровільно
Читати
Поки що паперові
Читати
Розбіжності у вартості великі
Читати
Викрадають проукраїнських активістів
Читати
Житлова проблема залишається
Читати
Чи уникнемо вугільної кризи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове