Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Коли порушником стає не водій

Лариса Пилипенко.

Не так давно стався юридичний прецедент, про який варто знати водіям: суд визнав ручну фіксацію порушення ПДР радаром TruCAM неприпустимим доказом.

А ПОДІЇ розгорталися так. У місті Кременчук патрульний наряд поліції зупинив автомобіль і, посилаючись на показання приладу для визначення швидкості (на радарі висвічувалося 74 км/год.), склав протокол про порушення водієм ПДР та стягнення штрафу.

Чоловік не погодивсь із цим рішенням і подав апеляцію. Суд став на бік водія і скасував штраф. Таке рішення було винесено, оскільки суддя на наданому поліцією відеозаписі з місця фіксації порушення помітив коливання, які могли з’явитися через використання пристрою TruCAM патрульним, що тримав його в руках. Тож швидкість могла бути зафіксована із похибкою більшою, ніж це передбачено свідоцтвом-сертифікатом до приладу. Крім того, йшлося в ухвалі апеляційного суду, таке вимірювання швидкості суперечить приписам статті 40-ї Закону «Про Національну поліцію», яка дозволяє її працівникам використовувати технічні прилади для відеозапису чи засобів фотозйомки, лише закріпивши їх на однострої чи службових транспортних засобах. Також суд наголосив, що вимірювання швидкості із застосуванням TruCAM можливе тільки у передбачених для цього зонах, про наявність яких має інформувати спеціальний дорожній знак.

Нагадаємо, що прилади для визначення швидкості TruCAM для фіксації порушення ПДР поліція почала використовувати у жовтні 2018 року. Радар, згідно з технічними характеристиками, може давати похибку в тумані, під дощем, у разі великої відстані до авто чи ручного фіксування. Останнє інструкція до приладу, до речі, передбачає. Бо якщо водій їхатиме зі швидкістю від 2 до 200 кілометрів за годину, похибка буде несуттєва — не більш ніж 2 кілометри за годину. Але, повторимо, попри інструкцію, згідно із нашим законодавством, ручна фіксація порушення з допомогою TruCAM заборонена.

За останньою інформацією МВС, в Україні працюють 77 камер автоматичної фіксації порушень, які розташовані у містах Київ, Кропивницький, Харків, Львів, Черкаси, Житомир, Чернігів, а також у Житомирській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Миколаївській, Чернігівській, Одеській областях. Також періодично здійснюється вимірювання швидкості пристроєм на 309 ділянках. І хоч, за інформацією Нацполіції, тільки за рік функціонування системи кількість зафіксованих випадків порушення швидкості знизилася майже в 10 разів, а число ДТП у місцях, де встановлено камери, — втричі, це не привід патрульним порушувати закон, «йдучи» на порушника з TruCAM у руках.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тільки добровільно
Читати
Поки що паперові
Читати
Розбіжності у вартості великі
Читати
Викрадають проукраїнських активістів
Читати
Житлова проблема залишається
Читати
Чи уникнемо вугільної кризи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове