Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Коровай хоч співай!

Василь ПІДДУБНЯК.

(За повідомленнями ЗМІ).

ХЛІБОРОБИ краю успішно завершили збирання ранніх зернових і зернобобових. Результати для області більш ніж позитивні. Цього року врожай став рекордним за весь період незалежності України, повідомляє сайт облдержадміністрації.

Незважаючи на складні погодні умови, які склалися нинішнього сезону, сільгоспвиробники були готові до збирання ранніх зернових та зробили все можливе, щоб максимально зберегти якість збіжжя й обсяг ранніх зернових. Збирання ранніх зернових та зернобобових культур по області проведено на площі 734,4 тис. га, за врожайності 42,2 ц/га, намолочено 3,1 млн тонн зерна нового врожаю, в тому числі середня врожайність ячменю становила 44,2 ц/га, намолочено 927,4 тис. тонн, пшениці — 42,2 ц/га, намолочено 2121 тис. тонн.

Без води ні туди ні сюди

У ХОДІ всеукраїнського «Картопляного блокчейну», що відбувсь у Скадовському районі, було оприлюднено нову стратегію відновлення та розбудови меліорації в області. Саме зрошення є життєво необхідним для зони ризикованого землеробства в нових кліматичних умовах.

«Наші плани досить амбітні й потребують немалих фінансових вкладень (за попередніми підрахунками — близько 24 млрд грн), але цілком реальні», — зауважив голова облдержадміністрації Сергій Козир. Нині зрошенням на Херсонщині охоплено всього 320 тисяч гектарів. Цього явно недостатньо. У намірах — не лише відновлення зрошувальної мережі до проєктної потужності — 427,1 тис. гектарів, а і її розширення до 600 тис. гектарів.

На уроки — з комфортом

НАПЕРЕДОДНІ навчального року десять територіальних громад Херсонщини отримали 11 сучасних шкільних автобусів, а одна із віддалених — Генічеська — поповнилась відразу двома.

Отримані автобуси — це ще один крок до покращання рівня освіти. Ключі від сучасних автобусів вручено також представникам Верхньорогачицької, Генічеської, Голопристанської, Каховської, Милівської, Рубанівської, Скадовської, Станіславської, Тягинської та Нижньосірогозької громад. Передача автобусів частково розв’язує потребу в забезпеченні транспортом шкіл степового краю.

Податки беруть нові висоти

ЗА 7 МІСЯЦІВ 2021 року до бюджетів громад Херсонщини надійшло 3253 млн гривень податкових платежів. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 17,4%, що у грошовому еквіваленті становить 483 млн гривень. Більшу частину надходжень сформував податок на доходи фізичних осіб, якого отримано 2192 млн гривень, або на 20,4% більше, ніж за сім місяців торік.

Iз довгобудів у рекордсмени

У ХЕРСОНІ в переддень свята Незалежності (майже через десятиліття з початку спорудження!) було відкрито першу чергу шляхопроводу Таврійський — Бавовняний комбінат. Він з’єднав два густонаселені мікрорайони обласного центру.

На прокладенні шляхопроводу застосовуються найсучасніші технології, а забетонована перша в Україні 100-метрова плита автопроїзду ввійшла в Книгу рекордів України у категорії «Будівництво, розміри».

Аеропорт «Херсон» прийматиме «Боїнги»

ДЕПУТАТИ облради підтримали рішення щодо надання дозволу Міжнародному аеропорту «Херсон» на реконструкцію злітно-посадкової смуги. Летовище увійшло до Державної цільової програми розвитку аеропортів.

На оновленні смуги, яке триватиме з вересня до кінця грудня, передбачено освоїти 320 мільйонів гривень з державного бюджету і 4,6 мільйона — з обласного. Реконструкція злітно-посадкової смуги Херсонського аеропорту дасть змогу приймати літаки Boeing 737 — 800, 900 та Airbus 321 до 12 разів на день, що своєю чергою збільшить пасажиропотік до 500 тис. чоловік на рік.

Борщ усьому голова

НА ХЕРСОНЩИНІ щорічно офіційно святкуватимуть День борщу. Відповідне рішення підтримали депутати на сесії облради. Тим часом в області вже шостий рік поспіль проводиться обласний мистецько-кулінарний фестиваль «Таврія-Борщ».

Пошанування популярної у народі страви ніяк, на жаль, не позначається на зменшенні вартості овочів «борщового набору». Ціни на нього нині зросли на більш як 10%. Про це повідомляє Державна служба статистики. Зокрема, морква за цей час підскочила в ціні на 22,4% (до 17,73 грн за кг), буряки — вдвічі (до 15,12 грн), капуста — на 15,2% (до 7,26 грн), ріпчаста цибуля — на 69,5% (до 11,49 грн за кг).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тільки добровільно
Читати
Поки що паперові
Читати
Розбіжності у вартості великі
Читати
Викрадають проукраїнських активістів
Читати
Житлова проблема залишається
Читати
Чи уникнемо вугільної кризи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове