Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Волога і тепло — не лише до врожаю

Підготувала
 Марина ТІШКОВА.

НАУКОВЦІ Інституту аграрної економіки прогнозують, що винограду буде зібрано на 8,5% більше, ніж торік, адже цьогорічні волога й тепло зумовили активний ріст ягід. Однак не все так просто, і оптимізму колег не поділяють в Інституті виноградарства і виноробства. «На жаль, погодні умови спричинили розвиток хвороб винограду майже в усіх господарствах і у приватному секторі, — розповідає завідувач відділу фітопатології та захисту рослин Людмила Баранець. — Наприклад, борошнистою росою уражено 74-86% грон».

— Так, нинішній рік для виноградарів дуже складний, — підтверджує фермер із Миколаївщини Руслан Панченко. — Ми ще не оговталися від торішніх ранніх приморозків (на початку грудня вночі температура від +12ОС різко падала до —7 градусів), які завдали шкоди кущам, а коли прийшло спекотне літо з рясними зливами, активізувалися патогенні гриби. На врожай більший, ніж торік, не розраховуємо (в середньому 53 центнери з гектара).

У цукроварів гаряча пора

РОЗПОЧАВСЯ новий сезон цукроваріння. Згідно з повідомленням Національної асоціації цукровиків України, з огляду на добрий урожай солодких коренів, які вже почали копати в господарствах, надалі очікується збільшення виробництва цукру, що має призвести до зниження ціни на нього.

Треба сказати, що поточного сезону 2020/21 (вересень-серпень) вартість білого піску в Україні, за даними Держстату, зросла на понад 80%. Причиною цього стало скорочення виробництва солодкого продукту до 1,1 млн тонн, що на третину менше порівняно з попереднім сезоном (1,5 млн тонн). Втім, не лише неврожай у цьому винен. У квітні нинішнього року Антимонопольний комітет України розпочав справу проти групи компаній «Астарта» та ТОВ «Радехівський цукор» за ознаками монопольної цінової змови на ринку первинної реалізації бурякового цукру, що спричинило підвищення цін на нього.

Працюють без документів

ЗА урядовими даними, в результаті інспекційних перевірок, яких із 1 липня проведено 2268, на підприємствах виявили 7854 неоформлених працівники. Середня їх кількість становить майже п’ять осіб на одного роботодавця. Сільське господарство опинилося на другому місці серед галузей із найбільшим числом неоформлених працівників (на першому — заклади харчування, на третьому — торгівля). Перевірки сприяли тому, що трудові договори отримали 3299 осіб. А загалом від початку інспекційної кампанії число належним чином оформлених співробітників збільшилось на майже 49 тисяч порівняно з аналогічним торішнім періодом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тільки добровільно
Читати
Поки що паперові
Читати
Розбіжності у вартості великі
Читати
Викрадають проукраїнських активістів
Читати
Житлова проблема залишається
Читати
Чи уникнемо вугільної кризи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове