Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта
  Версія для друку          На головну

Злочин без строку давності

Олена БЕГМА.

ЦИМИ днями Україна спогадує трагічні події семирічної давності біля Іловайська. Бої за це місто на Донеччині тривали з 6 серпня по 3 вересня 2014 року. 18 серпня в результаті запеклих сутичок наші військові взяли під контроль частину цього населеного пункту, однак після просування російських військ 23-24 серпня в тил українського угруповання з території РФ вони опинилися в оточенні.

Із російською стороною було обговорено маршрут виходу наших підрозділів по «зеленому коридору». О 1-й годині ночі 29 серпня на сайті Кремля з’явилося звернення Путіна до терористів із закликом «відкрити гуманітарний коридор» для українських військових, що опинилися в оточенні. О 8:15 наші воїни організованими колонами почали рух із міста. Однак під час виходу ці колони були розстріляні з «градів».

27 серпня 2019 року Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив дані щодо втрат у боях коло Іловайська: 220 чоловік загинуло, 44 поранено, 40 зникли безвісти, 13 утримувались у заручниках (станом на 22 серпня 2019 року). Були також уточнені втрати безпосередньо при виході «зеленим коридором»: 129 осіб загинуло, 18 було поранено, 22 зникли безвісти, у заручниках опинилися 10. У звіті не враховані втрати бійців добровольчих підрозділів, які брали участь у боях за Іловайськ.

Нині слідчі Офісу генерального прокурора встановили низку порушень з боку керівництва АТО при плануванні та проведенні бойових дій у ділянці навколо цього міста в 2014 році. Зокрема, не повною мірою була врахована розвідувальна інформація щодо кількості зброї та засобів, які мали незаконні військові формування. Про це на брифінгу заявив начальник Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях стосовно злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, ОГПУ Юрій Рудь. За його словами, будуть утворені спеціальні слідчі підрозділи у складі головних слідчих управлінь СБУ, Нацполіції та регіональних підрозділів у Донецькій та Луганській областях, які збиратимуть докази і дорозслідуватимуть всі військові злочини. А на сайті Офісу генпрокурора з’явиться окремий розділ «Розсекречені матеріали», в якому буде зазначена хронологія всіх подій від початку бойових дій на Сході України та інформація про російські військові частини, які брали або беруть участь у військових діях в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тільки добровільно
Читати
Поки що паперові
Читати
Розбіжності у вартості великі
Читати
Викрадають проукраїнських активістів
Читати
Житлова проблема залишається
Читати
Чи уникнемо вугільної кризи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове