Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Наперсточники...

Олег Григоренко.

Нещодавно Кабінет Міністрів оприлюднив новину, що «вишукав можливість» і ухвалив рішення про зниження тарифу на електроенергію для населення, який упровадять уже
з 1 жовтня.

ЗДАВАЛОСЯ Б, варто подякувати можновладцям за таке вболівання за народ. Проте насправді, як розібралися незалежні експерти, ніякого зниження тарифів не відбудеться. Бо є одне «але»…

Нагадаємо, з 1 січня нинішнього року уряд скасував пільговий тариф на перші 100 кВт-год електрики в розмірі 90 копійок за кВт-год і встановив тепер уже єдиний тариф для всіх українців у розмірі 1,68 грн/кВт-год. І хоча за умов сучасного світу таку мізерну соціальну норму споживання аж ніяк не назвеш достатньою навіть для найскромнішого середньостатистичного житла, проте мільйони незаможних сімей у країні вона все ж виручала. Люди призвичаїлись облаштовувати побут так, щоб укладатись у «спущену» згори владою 100-кіловатну норму, заощаджуючи щомісяця 78 гривень.

Коли з січня у розпал опалювального сезону ці пільгові кіловати скасували, це дуже боляче вдарило по багатьох українцях. Соціальні мережі захлеснула хвиля народного обурення, а зі зростанням і решти комунальних платежів у наближенні вже нинішнього опалювального сезону в країні став назрівати «тарифний майдан». Що ж зробила влада, аби пригасити градус народної напруженості? Вона нам оголосила: вольовим рішенням уряду «за вказівкою Президента Володимира Зеленського» з 1 жовтня ціну на електрику буде знижено — «аж» на 24 копійки за перші спожиті населенням 250 кВт: із 1,68 до 1,44 гривні за кВт-год.

І справді, за таких умов для тих, кому вдасться вкластися в нову соціальну норму, економія на 250 кіловатах становитиме 60 гривень на місяць. Але! Щоб зрозуміти, у чому ж хитрість і дволикість влади, давайте вдамося до найпростішої арифметики. Раніше завдяки пільговому тарифу кожна сім’я мала змогу заощадити на місяць, як сказано вище, 78 гривень, а тепер лише 60. То де ж тут, питається, розрекламоване «подешевшання»? Правильно, його нема. Натомість є опосередковане підвищення нового тарифу, якщо порівняти його з колишнім у розмірі 90 копійок.

Такою самою локшиною на народні вуха, застерігають експерти, є й обіцянка Кабміну «переглянути тарифи з метою захисту найбільш незахищених верств населення» й на інші комунальні послуги. Зокрема, на газ: спершу підняли ціну на 164%, а тепер обіцяють опустити. І на опалення… «Одним словом, наперсточники і маніпулятори суспільною свідомістю у нас біля державного керма, інакше й не скажеш», «Це обман людей і знущання з тих, хто намагався заощаджувати — насамперед із пенсіонерів та малозабезпечених громадян», — так реагують користувачі соціальних мереж на оголошене подешевшання електроенергії.

Сьогодні 4,6 мільйона українських сімей не мають змоги оплачувати комунальні послуги без субсидії, а кожній другій грошей вистачає лише на харчі та мінімальні потреби. У той же час субсидійну допомогу від держави отримують менш як 3 мільйони родин, оскільки бюджетні видатки на неї цього року істотно зміліли. Настільки, що вже у липні з відповідного державного фонду становили 90% від розрахованої урядом річної потреби у субсидіях!

Що ж буде далі? Очікуймо вже найближчим часом, перед новим опалювальним сезоном, нових, ще жорсткіших правил одержання субсидії, а відтак — чергового скорочення числа субсидіантів. «Опалювальний сезон, що наближається, обіцяє за цінами на комунальні послуги стати справжнім тарифним геноцидом для народу України», — так пишуть люди в соціальних мережах. Схоже на те.

Тим часом експерти давно підказують, що саме вже сьогодні держава може зробити, аби не розганяти комунальні тарифи, а хоча б утримувати їх на межі платоспроможності населення. Від керівництва країни, переконані вони, слід вимагати ліквідації фірм-«прокладок», яких нині ну просто засилля на ринку комунальних послуг, а також усунення близьких до влади монополій на енергоринках. Але це вже — тема окремої розмови.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тільки добровільно
Читати
Поки що паперові
Читати
Розбіжності у вартості великі
Читати
Викрадають проукраїнських активістів
Читати
Житлова проблема залишається
Читати
Чи уникнемо вугільної кризи
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове