Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Козяча ферма

Василь ВЕРБЕЦЬКИЙ.

Гайсинський район Вінницької області.  

НИНІ козівництво набуває дедалі більшої популярності, бо цих тварин вигідно тримати у власному господарстві. Такої думки і Людмила Петрушка із села Устя, що в Гайсинському районі Вінниччини, яка зі своїм чоловіком Яном та тринадцятирічною донькою Аліною розводить кіз уже п’ять років.

— Я дуже хотіла опікуватися козами, хоча попервах навіть доїти їх не вміла, — розповідає пані Людмила. — Спочатку купили дві кізочки зааненської породи, потім ще дві — альпійської і так поступово розводили. Нині маємо півтора десятка голів молочної, м’ясо-молочної порід, козликів. Усім їм даю ніжні імена, голублю.

Щоб прогодувати таку отару, подружжя засіває городи люцерною та кукурудзою. Тож корму вистачає. Ці тварини хоч і норовливої вдачі, проте не вибагливі, їдять майже все: грубі корми, харчові відходи, зерно, хліб, картоплю, траву, листя з обрізаних гілок дерев, фрукти-падалицю, цибулиння, бур’яни. Кожна коза дає по три-чотири літри молока на день, яке містить чимало поживних речовин і легко засвоюється.

— На козяче молоко є попит, — стверджує Людмила Анатоліївна, — але я переробляю його на сичужні сири, бринзу. Причому роблю її по-своєму й різну — зі спеціями, болгарським перцем, кропом, кмином, травами. Вона так смачніша і довше зберігається.

Людмила Петрушка сказала, що має вже постійних покупців такої продукції. Тож, окрім того, що кізочки приносять моральне задоволення господині, вони ще й матеріально підтримують сім’ю.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове