Архів
П’ятниця,
3 вересня 2021 року

№ 65 (19913)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень Наша пошта

Вересень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Похолодає, але ще й погріємося

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

Фото Володимира Зінченка.

ДЛЯ літа, що вже минуло, були характерні активні погодні процеси. Це надзвичайні контрасти температури повітря — від аномально прохолодних днів та навіть приморозків на початку червня (у північно-східних районах країни) до кількох тривалих періодів аномальної спеки по всій території країни у липні та серпні. Найвища температура повітря, зафіксована цього літа, сягала 33-37, на півдні та сході країни — 38-39 градусів тепла.

Дощі, котрі характерні для літнього періоду, були нерівномірними у часі та по території, спостерігалася велика кількість локальних, часом руйнівних злив, шквалів, граду. Були зафіксовані рекордні опади, коли за один дощ випадало одна-три місячні норми. В цілому за три літні місяці загальна кількість опадів виявилася значно більшою за кліматичну норму, за винятком північних областей. Незвична ситуація та, що на півдні було більш волого, ніж на півночі країни.

Загалом же достатня кількість опадів стала чи не найважливішим чинником гарного врожаю зернових нинішнього року. Серпень передає свої повноваження вересню — перехідному місяцю від літа до осені.

Вже найближчими днями чарівна осінь почне розвішувати золоті листочки на деревах та чагарниках. До кінця вересня внаслідок скорочення світлої частини доби майже на дві з половиною години настане сумна пора сутінків. Стрімко знижуватиметься температура повітря. За даними багаторічних метеорологічних спостережень, найбільше зниження температури повітря спостерігалось у період із 13-го по 21 вересня. Згідно з астрономічним календарем, 23 вересня Сонце перейде у Південну півкулю Землі й літо попрощається з нами остаточно. Виразнішими стануть прик­мети осені — частіше випадатимуть рясні роси, стелитимуться тумани.

За кліматичними даними, у другій та третій декадах місяця в північній частині України температура ґрунту, інколи й повітря, може знижуватися до 0 і нижче (це приморозки).

Найраніше приморозки спостерігаються у низинах, замкнених долинах та улоговинах, де температура зазвичай на 2-5 градусів нижче, ніж на рівнині, а період без приморозків у середньому коротше на два-три тижні.

Інколи у вересні, частіше у жовтні, як продовження літа стоять дуже теплі та ясні дні, коли у повітрі пливе павутиння. Це «бабине літо». Проте воно коротке, лише в окремі роки може тривати близько місяця і настає тільки після періоду холодної погоди за певної синоптичної ситуації.

Нинішній вересень розпочнеться зниженням температури повітря до показників плюс 16-20 вдень та 8-12 градусів уночі. Лише на півдні та сході кілька перших днів триватиме спека, а потім похолодає. Внаслідок впливу на територію України прохолодного антициклону із центром на північному заході Європи така погода може тривати упродовж усієї першої декади вересня. За довгостроковим прогнозом погоди вересень у цілому буде теплим — середня місячна температура повітря очікується в межах 14-20 градусів тепла, що близько норми.

Місячна кількість опадів очікується в межах норми — 80-120 відсотків.

Вереснева погода дуже важлива для майбутнього врожаю озимих культур. Гарне зволоження ґрунту під вчасну сівбу та одержання сходів, оптимальні температурні умови для повноцінного осіннього розвитку рослин є важливими чинниками для подальшої успішної перезимівлі озимини. З огляду на те, що серпневих опадів було недостатньо для формування гарних запасів вологи на полях, а перша декада вересня очікується не дуже вологою, опади другої половини вересня стануть вирішальними для вчасної сівби.

У північній частині України оптимальний період сівби озимих культур, коли посіви у 80 відсотках випадків на час припинення вегетації забезпечені теплом для нормального розвитку, з 10-го по 25 вересня. При сівбі після 25 вересня велика ймовірність того, що рослини внаслідок браку тепла закінчать вегетацію слабо розкущеними або у фазі сходів, 3-го листка і навіть проростання зерна.

У південній частині країни найкращими строками сівби озимини є період 20 вересня — 5 жовтня. За таких строків у 70-90 відсотків випадків озимі бувають забезпечені теплом для нормального кущіння. Однак навіть при дотриманні цих термінів сівби за слабкого зволоження ґрунту нормального кущіння не спостерігається. Посіви, які у період осінньої вегетації потерпали від посушливих умов, виявляються найбільш уразливими до сильних зимових морозів.

За середніми багаторічними даними, припинення росту і розвитку озимих культур у північних областях відбувається в другій половині жовтня, у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській областях — в останній п’ятиденці, у південних областях — у другій половині листопада.

Озимі, посіяні в оптимальні строки у добре зволожений ґрунт, встигають до настання зимових холодів добре вкорінитися, найпродуктивніше використовують вологу і поживні речовини, менше пошкоджуються шкідниками, хворобами, накопичують восени більше вуглеводів. Усе це разом зумовлює їх успішну перезимівлю та гарний урожай.

Версія для друку          До списку статтей

Новий:

7.09 — схід 6:20, захід — 20:42.

Перша чверть (зростаючий):

13.09 — схід 4:35, захід — 22:30.

Уповні:

21.09 — схід 19:34, захід — 6:45.

Третя чверть (спадаючий):

29.09 — схід 23:08, захід — 15:40.

 

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

 3,                   п’ятниця,            17-19      год.

 8,                   середа,                 8-10        год.

 9,                   четвер,                 17-18      год.

15,                  середа,                 2-4          год.

21,                  вівторок,             12-13      год.

23,                  четвер,                 15-17      год.

24,                  п’ятниця,            5-9         год.

26,                  неділя,                1-3          год.

28,                  вівторок,             11-12      год.

30,                  четвер,                 18-21      год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове