Архів
Вівторок,
31 серпня 2021 року

№ 64 (19912)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«2019 року медико-соціальна експертна комісія визнала мене особою з інвалідністю з дитинства у віці 43 роки. Чи маю я право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника?»

Анастасія НЕДВИГА.

смт Квасилів

Рівненського району

Рівненської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 36-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсію у зв’язку з втратою годувальника призначають непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті відповідного страхового стажу. Непрацездатними членами сім’ї є діти померлого годувальника (також ті, що народилися до спливу 10 місяців із дня смерті годувальника), які не досягли 18 років або старші, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

Виписка з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (МСЕК), у якій зазначено причину інвалідності — «особа з інвалідністю з дитинства» і яку вперше видано особі після досягнення 18 років, не є документом, який підтверджує, що особа отримала інвалідність до 18 років, а тільки свідчить про те, що зазначена особа занедужала на цю хворобу до досягнення нею 18-річного віку. Причиновий зв’язок інвалідності з хворобами, перенесеними в дитинстві, МСЕК установлює за наявності медичних документів лікувально-профілактичних закладів, що свідчать про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18 років, і надає відповідний висновок.

Отже, за наявності довідки МСЕК про визнання вас особою з інвалідністю з дитинства 2019 року і висновку МСЕК, у якому зазначено, що вас могли визнати особою з інвалідністю до досягнення 18 років, ви матимете право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

 

«Я пенсіонер з інвалідністю. Чи можу отримати компенсацію вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації?»

Володимир БАЛАМУТ.

с. Баламутівка

Ярмолинецького району

Хмельницької області.

 

ТАК, відповідну компенсацію передбачено законодавством. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, переліку таких засобів», особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю зі слуху чи зору виплачується компенсація за придбання спеціальних засобів для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Підставою для виплати компенсації таким особам є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність зі слуху чи зору, і видаткова накладна (товарний чек), що підтверджує придбання спеціальних засобів для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Технічні та інші засоби реабілітації, призначені для безплатного забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю за кошти державного бюджету, виготовляють, постачають і ремонтують підприємства, які відповідають кваліфікаційним вимогам, визначеним Міністерством соціальної політики України.

Перелік таких підприємств формує та веде Мінсоцполітики (з переліком можна ознайомитися на офіційному вебсайті Мінсоцполітики та в електронному кабінеті особи з інвалідністю).

 

«На яких посадах можуть працювати медпрацівники, щоб одержувати пенсію за вислугу років?»

Катерина ДИХНЕ.

с. Одаї

Ширяївського району

Одеської області.

 

ГОЛОВНЕ правило — не працювати на посадах, зазначених у Переліку 909. Тобто лікарі та медсестри, які одержують пенсію за вислугу років, можуть працювати технічними працівниками (реєстратор медичний, сестра-господиня); робітниками (дезінфектор, молодша медична сестра, санітарка-буфетниця, фасувальник медичних виробів) тощо. У такому разі вони одержуватимуть як заробітну плату, так і пенсію за вислугу років.

 

«Моя жінка вийшла на пенсію за вислугу років, але продовжує працювати (не за фахом) і має 38 років стажу, проте їй іще не виповнилося 60. Чи може вона претендувати на перерахунок пенсії до 2200 гривень? У Пенсійному фонді кажуть, що стажу в неї тільки 25 років. Чому не роблять перерахунок за кожні два відпрацьовані роки?»

Сергій ПАРНИКОЗА.

смт Бутівка

Зміївського району

Харківської області.

 

ЧАСТИНОЮ четвертою статті 42-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено порядок проведення перерахунку пенсій, якщо особа після призначення (перерахунку) пенсії продовжує працювати.

Перерахунок пенсій за вислугу років, призначених на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», якщо після призначення такого виду пенсії особа продовжувала працювати не за спеціальністю, що дає право на такий вид пенсії, проводиться, коли отримувачі таких пенсій досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю Закону 1058. Із 1 січня 2021 року пенсійний вік для жінок становить 60 років.

Для проведення перерахунку пенсії переводитися з пенсії за вислугу років на пенсію за віком не обов’язково.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
За ціною делікатесів
Читати
Політична криза поглиблюється
Читати
Уже з’їжджаються
Читати
Нагадали про штрафи
Читати
Герой відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове