Архів
Вівторок,
31 серпня 2021 року

№ 64 (19912)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Занапащуємо природу

Галина ВЕРНИГОРА.

У РІЧЦІ Тетерів раптово і масово загинула риба. Лише на одній із її ділянок, що поблизу Житомира, держекоінспектори Поліського округу виловили з поверхні понад 27 тисяч рибин, які поспливали догори черевцем. Узяті проби річкової води прояснили картину: вона містила у значно перевищеній, ніж допустима, кількості аміак, нітрит, нітрат, залізо, фосфати тощо, а вміст кисню був набагато менший за норму. Також працівники відділу інструментально-лабораторного контролю ДЕІ відібрали зразки ґрунту, на який потрапило чимало нечистот. Перевищення вмісту амонію зафіксовано в три рази, фосфору — в 1,5 разу, хлоридів — у 2,5 разу…

З’ясувалося, що забруднення річки спричинили неочищені скиди комунального підприємства «Житомирводоканал». За розрахунками фахівців, «через аварійну ситуацію на головній каналізаційній насосній станції міста в Тетерів було скинуто не менш як 120 тис. м3 неочищених стічних вод». За підсумками перевірки підприємства на директора «Житомирводоканалу» Держекоінспекція склала адмінпротокол щодо порушення правил охорони водних ресурсів та спрямувала матеріали до правоохоронних органів. Завдані збитки оцінені у 24 мільйони гривень.

Нова амбулаторія

У Курненській громаді відкрили нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини. В її будівлі є реєстратура, два кабінети сімейного лікаря, маніпуляційний та оглядовий кабінети, процедурна, стерилізаційна, кімната для персоналу, зала очікувань, кабінети щеплень і здорової дитини, а також двокімнатна квартира для лікаря. Для медзакладу придбали і службовий автомобіль.

Як мовиться у повідомленні ОДА, амбулаторія обслуговуватиме понад 3 тисячі жителів Курненської громади. Вартість будівництва об’єкта становить майже 8 млн гривень, з яких близько 900 тис. грн — видатки з місцевого бюджету.

«Оптимізували» сільську бібліотеку

КОМУ ЯК, а мешканцям Тупальців, що у Новоград-Волинському районі, боком вилізла адміністративна реформа, у результаті якої їхнє село разом із найближчими більш як трьома десятками населених пунктів увійшло до складу Брониківської об’єднаної територіальної громади. Річ у тому, що ще навесні минулого року Брониківська сільська рада під приводом так званої оптимізації культурно-просвітницьких закладів громади ухвалила рішення про ліквідацію місцевої бібліотеки та перенесення її до іншого села, що за 7 км. Відтак понад пів тисячі мешканців Тупальців позбавлено доступу до книжкового фонду, який нараховує майже 7 тис. примірників книжок.

Таке рішення було прийнято без погодження Міністерства культури та інформаційної політики України, що порушує вимоги чинного законодавства. Жителі села стали боротися за свою бібліотеку — звернулись зі скаргою у Новоград-Волинську окружну прокуратуру, яка підтвердила: керівництво Брониківської сільської ради неправомірно ліквідувало книгозбірню. Прокуратура направила до Житомирського окружного адміністративного суду позов про скасування цього рішення, повернення бібліотечного фонду до Тупальців та відновлення діяльності закладу.

Поліцейський офіцер громади

У СЕЛІ Райгородок, що в Бердичівському районі, при новоствореному центрі надання адміністративних послуг відкрилась поліцейська станція. Тут постійно працює дільничний офіцер та за окремим графіком чергує і приймає громадян поліцейський ювенальної превенції. Поліцейський офіс обладнано новітніми системами зв’язку, меблями та всім необхідним для роботи правоохоронців.

Треба сказати, що Райгородоцька об’єднана сільська територіальна громада налічує 21 населений пункт із загальною чисельністю населення майже 8 тисяч чоловік. За словами її голови Максима Самчика, нині дуже актуально стоїть питання створення безпечного простору для життєдіяльності земляків. У найближчих планах — придбання службового автомобіля для оперативного реагування місцевого шерифа на повідомлення жителів громади.

Смакує романівський хліб

БАГАТЬОМ краянам свого часу дуже припав до смаку фірмовий житньо-пшеничний хліб-«цеглинка», який випікали на Романівському хлібозаводі. Проте його виробництво там виявилося нерентабельним, тож завод збанкрутував і житомиряни залишилися без свого улюбленого хліба. Але нещодавно на Житньому ринку в обласному центрі знову з’явилась торгова ятка зі знайомою багатьом вивіскою — «Романівський хліб». Виявилося, що рецепт цього хліба такий самий, як і в класичного «романівського», тільки випікають його вже не в Житомирській області, а у Вінницькій. Там відродили виробництво «романівських цеглинок», які тепер смакуватимуть жителям двох областей.

Біосферний резерват ЮНЕСКО

П’ЯТЬ північних територіальних громад області — Словечанська, Лугинська, Коростенська, Овруцька та Олевська — оголосили, що подають заявку в ООН на отримання статусу «Біосферний резерват ЮНЕСКО». Над цим нині також юридично працюють Міндовкілля, місцева влада та громадська організація «Українське товариство охорони птахів» у рамках реалізації проєкту «Полісся — природа без кордонів».

Сертифікат ЮНЕСКО засвідчить, що ця територія має велику екологічну та культурну цінність, а діяльність людини тут відбувається на принципах сталого розвитку, дружнього до довкілля. «Надання статусу «біосферний резерват» не передбачає жодних додаткових (у тому числі юридичних) заборон чи обмежень у природокористуванні, створенні нових об’єктів природно-заповідного фонду тощо. Разом із тим одержання сертифіката підвищить статус цієї території, дасть змогу активно розвивати внутрішній та міжнародний туризм, залучати інвестиції та брати участь у міжнародних проєктах», — наголосила керівниця «Полісся — дика природа без кордонів» Ольга Яремченко.

Вирубали дуби і граби

БЕРДИЧІВСЬКА окружна прокуратура подала позов в інтересах держави про стягнення понад 277 тисяч гривень шкоди з «Укрзалізниці».

Йдеться про те, що на підвідомчих акціонерному товариству ділянках лісу, що в межах Швайківської територіальної громади Бердичівського району, виявлено масові незаконні вирубки цінних порід дерев — могутніх дубів та грабів. Відтак товариством — постійним лісокористувачем — порушено вимоги чинного законодавства та не забезпечено охорону і збереження лісу.

Господарським судом міста Києва у справі відкрито провадження. «Укрзалізниці», ясна річ, доведеться відповісти. Втім, мізерною видається сума штрафу (якісь там 227 тисяч гривень) у порівнянні з реальною непоправною шкодою, заподіяною природі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
За ціною делікатесів
Читати
Політична криза поглиблюється
Читати
Уже з’їжджаються
Читати
Нагадали про штрафи
Читати
Герой відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове