Архів
Вівторок,
31 серпня 2021 року

№ 64 (19912)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Щепитися не поспішають

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

Днями головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов повідомив, що у краї вже виявлені випадки зараження штамом коронавірусу «Дельта». Водночас він підтвердив, що всі наявні в Україні та області вакцини є ефективними і проти мутованого вірусу, тобто захищають од важкого перебігу захворювання». Втім, краяни до пунктів щеплень не поспішають.

Досвід Моршина

ЗА ВСІЄЇ небезпеки штаму коронавірусу «Дельта» застосовувані в Україні вакцини рятують від госпіталізацій і смертей. Водночас епідеміологи застерігають: вакцинуватися на піку захворюваності більш ризиковано, ніж у благополучний період. Адже після першої дози вакцини імунітет падає, тож ризик захворіти збільшується.

А часу до піку, судячи з розвитку ситуації, залишилося небагато. Після короткочасного затишшя в країні щодня фіксується понад тисяча нових випадків захворювання. На Рівненщині ж, де два місяці поспіль тримався чи не найнижчий порівняно з іншими областями рівень зайнятості ліжкового фонду, теж маємо спалах. Хоча вакцин (принаймні так звітують чиновники) вистачає, до того ж різних: астразенека, коронавак, пфайзер, модерна. Приходьте і вибирайте!

В області щеплення дістали 145 тисяч чоловік, із них 56 тисяч — обома дозами, тобто завершили вакцинацію. Загалом це 10 відсотків жителів. У їх числі і я. Маючи доволі високий рівень антитіл у крові (8,2 через пів року після того, як перехворіла), вирішила більше не чекати. У вихідний пішла до центру масової вакцинації і без жодної проблеми отримала першу дозу коронаваку. А за 21 день — другу, вже у своїй поліклініці. Вакцину обрала свідомо, попередньо вивчивши наявну інформацію: по-перше, вона виготовлена за перевіреними технологіями і практично не дає побічних ефектів. По-друге, в курортному Моршині, що на Львівщині, який наважився на експеримент із масової вакцинації, 90 відсотків щеплених одержали саме її. Остаточно, себто двома дозами, там вакцинували вже 66 відсотків жителів, однією — 72 відсотки. Від 20 червня в місті не зафіксовано жодного випадку занедужання на ковід. Натомість усі санаторії заповнені, не приховує радості міський голова Руслан Ільницький. Вочевидь, саме до Моршина тепер треба їхати не лише на лікування, а й по досвід у вакцинації.

Як до неба пішки...

А ПОКИ що проблеми зі щепленням обговорювалися на колегії Рівненської облдержадміністрації. Скажімо, у Соснівській територіальній громаді з понад 7 тисячами жителів вакциновано лише… 46.

— Це що, колективний імунітет? Якщо до вас раптом не довезли вакцини, то ми мали б про це знати… Та хіба тільки в цій громаді така ситуація? Приміром, у великому за площею Сарненському районі, де торік люди першими відчули смертельний подих ковіду, рівень вакцинації найнижчий — лише 7 відсотків! — обурювався голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

…Навесні, коли область балансувала на межі нового локдауну, під стінами адміністрації мітингували цілі галузі — торгівля, ресторанний бізнес, перевізники: «Дайте нам працювати!». Тоді закриття уникли, й економіка краю віддячила за це перевиконанням відрахувань до бюджету.

Що ж тепер — самі свідомо руйнуємо те, що плекали? Якщо рівень вакцинації днями не зросте щонайменше на 20-30 відсотків, вочевидь, на Рівненщину чекає адаптивний карантин. Звісно, тоді страждатимуть не лише окремі родини, а й економіка, яка чутливо реагує на найменший форс-мажор.

Тож нині все залежить од відповідальності кожного за власне здоров’я та благополуччя тих, хто тебе оточує. Як на мене, багато важить позиція та особистий приклад лідерів насамперед сільських громад: там, де вони належним чином спілкуються з людьми, переконують їх, і пункти щеплень працюють, і вакцина є. А де шукають виправдань, та й самі не поспішають щеплюватися, до колективного імунітету ще — як до неба пішки.

Чому легковажимо?

У СЕЛІ Тинне Сарненського району, яке торік кілька місяців було закрите на в’їзд і виїзд, бо втратило п’ятьох земляків, із 3700 дорослих вакцинувалися тільки… 49! Нонсенс? Атож!

— Уже втомився переконувати людей, просити їх убезпечити себе, — розповідає головний лікар місцевої амбулаторії Анатолій Речун. — У нас є і пфайзер, і модерна, і коронавак, — лише нема в населення бажання вакцинуватись. І це при тому, що наші люди активно їздять по заробітках, тож імовірність привезти в село мутований вірус украй висока. Навіть попри гіркий досвід, коли ми, глибинка, першими прийняли на себе удар вірусу, місцеві чекають, що «пронесе». А дієвих важелів упливу в нас нема.

Село, як і ряд інших на рівненському Поліссі, специфічне: тут чимало парафіян протестантських церков. Коли люди помирали, то за те, аби вірус відступив, молилися всі — і православні, й протестанти. Чому ж легковажимо сьогодні?

…На ХVІ українському муніципальному форумі голів територіальних громад, що відбувався в Одесі з 27-го по 29 липня, рівень вакцинації його учасників становив 43 відсотки! Виходить, проблема не тільки на Рівненщині…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
За ціною делікатесів
Читати
Політична криза поглиблюється
Читати
Уже з’їжджаються
Читати
Нагадали про штрафи
Читати
Герой відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове