Архів
Вівторок,
31 серпня 2021 року

№ 64 (19912)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Комунальний шантаж повертається

Марія КРАМАР.

НАБУЛИ чинності зміни до законодавства, які скасовують заборону комунальникам відключати домогосподарства від послуг у разі наявності заборгованості. Також знову дозволено нарахування пені та штрафів за невчасну сплату. Відповідні поправки до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» депутати ухвалили на минулій сесії ВР. Зокрема, із документа вилучено пункт про те, що на період дії карантину і протягом 30 днів із дня його скасування забороняється припинення або призупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх несплати або оплати в неповному обсязі. Відтепер така заборона діятиме тільки в регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Щоби відновити подачу електроенергії, газо- або водопостачання, окрім погашення заборгованості, споживачам доведеться також сплатити послугу повторного підключення. В залежності від регіону ці витрати можуть становити від 600 до 2000 грн. Тож готуймося до повернення «законодавчого» шантажу від комунальників. Інакше це не назвеш, бо всім добре відомо, як підприємства-постачальники вміють «малювати» нарахування, взяті, як кажуть, зі стелі, і вимагати їх негайної оплати, погрожуючи від’єднанням води, тепла чи газу.

Тим часом за рік заборгованість населення за комуналку зросла майже вдвічі. На думку голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, така тенденція тільки посилюватиметься. Адже цифри у квитанціях стають дедалі більшими, і громадянам ніяк вчасно їх оплачувати. Так, після зростання ціни на газ та опалення з 1 жовтня 2020 року по 1 лютого 2021-го заборгованість за комірне збільшилася на 25,6 міль-ярда гривень. «До цього борги росли на 5 мільярдів на рік. А тут за чотири місяці відразу на 25 мільярдів! І люди ще більше не платитимуть. Може настати криза неплатежів, а за нею і повний колапс», — прогнозує експерт.

Загалом же, за останньою інформацією Держстату України, борги населення за комунальні послуги станом на кінець червня 2021 року дорівнюють 70,6 міль-ярда гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
За ціною делікатесів
Читати
Політична криза поглиблюється
Читати
Уже з’їжджаються
Читати
Нагадали про штрафи
Читати
Герой відійшов у вічність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове