Архів
Вівторок,
31 серпня 2021 року

№ 64 (19912)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Раціон харчування залежить од віку

Василь МОРШИН, геронтолог.

ЧИМ старше стає організм, тим більше він потребує корисних речовин.

Білок. Старість супроводжується втратою м’язової маси. Дослідження доводять, що після тридцяти людина кожні десять років втрачає від трьох до восьми відсотків маси м’язів. Ця цифра різко зростає після 60 років. До 80 років організм може втратити майже половину маси скелетних м’язів. Причина цього криється в зниженні фізичної активності й зменшенні споживання білка.

Кальцій. У людей після 50 років вельми знижується щільність кісток, що робить їх схильними до остеопорозу. Особливо часто ця проблема стосується жінок, через те що в організмі скорочується вироблення естрогену в період менопаузи. Цей гормон захищає кістки від травм. Аби вберегтися від переломів, потрібно вживати більше продуктів, багатих на кальцій.

Вітамін В12. Людям старше 50 років, раціон харчування яких незбалансований, властиві забудькуватість, «туман у голові» та зниження здатності концентруватися. Щоб мозок працював, як у молодості, потрібно додати в меню вітамін В12. Він міститься переважно в харчових продуктах тваринного походження.

Вітамін D. Він запобігає розвитку захворювань серцево-судинної системи, остеопорозу, цукровому діабету, онкологічних недуг і ожиріння. Головне його джерело — сонячне світло.

Менше солі. Надмірне її споживання може збільшити ризик інсульту та гіпертонії. Щоб надати страві насиченого смаку й аромату, краще використовувати різноманітні трави та спеції.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове