Архів
Вівторок,
31 серпня 2021 року

№ 64 (19912)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

«Виганяємо» солі

«Я страждаю від остеохондрозу й артриту. Аналізи показують надмір солей в організмі. Які лікарські рослини допомагають відрегулювати водно-сольовий баланс?»

Катерина П.

м. Нікополь

Дніпропетровської області.

 

У ФІТОТЕРАПІЇ відомі трави, застосування яких сприяє нормальному водно-сольовому балансу, зокрема шляхом виведення солей із м’язів і кровоносних судин, що поліпшує стан хребта й суглобів. Відвари та настоянки цих рослин зазвичай уживають 2-3-тижневими циклами.

Наприклад, такий солевивідний збір: коріння кульбаби, насіння кропу, листя суниці лісової, м’ята перцева — по 100 г. Усе ретельно перемішати й зберігати в закритій банці. Столову ложку збору залити 300 мл окропу й тримати на слабкому вогні 3 хвилини. Настояти дві години, перецідити. Випити за три рази за 20 хвилин до їди. Курс — 2-3 тижні. Після тижневої перерви повторити.

За остеохондрозу та болю в суглобах і спині в народній медицині також популярними є методи «виганяння солей», суть яких полягає в застосуванні засобів дегідратації рослинного походження, що справляють сечогінну дію. Змінюючи водно-сольовий обмін, ці речовини зменшують набряк і запалення в тканинах та нервових корінцях спинного мозку. Таку дію, наприклад, чинять порошок із кавунової шкірки, настої петрушки й шипшини.

Порошок із кавунової шкірки готують так: зовнішній (зелений) шар шкірки знімають картоплечисткою чи ножем і сушать у духовці. Потім перемелюють на млинку для кави й вживають 2-3 рази на день по 0,5-1 чайній ложці. Дозу потрібно добирати індивідуально.

Варто зважати на те, що застосування засобів сильної сечогінної та солегінної дії може призвести до зниження вмісту калію в крові, а отже — до порушень серцевої діяльності. Тому, застосовуючи їх, треба неодмінно споживати продукти, що містять велику кількість калію: горіхи, мед, родзинки, курагу, чорнослив та інші сухофрукти.

Відомий старовинний рецепт дегідратації із використанням петрушки в поєднанні з соком лимона. Високоефективний і нешкідливий засіб, що не подразнює нирки. Увечері промиті корінь і зелень петрушки змолоти на м’ясорубці — якраз стільки, щоб вийшла одна склянка «кашки». Потім перекласти в скляну чи емальовану посудину й залити двома склянками окропу, накрити рушником і залишити до ранку. Вранці настій перецідити крізь три шари марлі, залишки віддушити. Додати сік одного лимона. Пити не більш як по 1/3 склянки двічі на день. Два дні пити, три дні — перерва. Провести 3-5 таких курсів.

Протипоказання: захворювання нирок. Тож перш ніж застосовувати ці рекомендації, порадьтеся з лікарем.

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

 

Соки проти гастриту

«У мене погане травлення внаслідок гастриту зі зниженою кислотністю. Які існують народні засоби для поліпшення такого стану?»

Лариса Б.

Попільнянський район

Житомирської області.

 

ЗА ГАСТРИТІВ зі зниженою кислотністю позитивно діє капустяний сік: його треба пити 3-4 тижні по 1/3-1/2 склянки тричі на день за 20 хвилин до їди.

Ще один дієвий засіб — морквяний сік. Уживають по столовій ложці 3-4 рази на день перед їдою протягом трьох місяців. Морква активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, виявляє протизапальну, ранозагоювальну та болегамівну властивості.

Для поліпшення травлення використовують кмин: столову ложку подрібненого насіння (продається в аптеках) залити склянкою окропу в термосі, настояти 2-3 години. Процідити. Вживати по 2-3 столові ложки 5-6 разів на день до їди. Насіння кмину можна замінити насінням кропу. Для поліпшення діяльності травних і слинних залоз, а також за гастритів зі зниженою кислотністю рекомендується відвар листя шпинату: 10 грамів подрібненого листя залити склянкою води, накрити кришкою та тримати на водяній бані 30 хвилин, процідити. Пити по пів склянки двічі-тричі на день перед їдою протягом 2-3 тижнів.

Людмила ПАВЛІКОВСЬКА,

гастроентеролог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове