Архів
Вівторок,
31 серпня 2021 року

№ 64 (19912)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Як розпізнати ознаки дефіциту вітаміну D

Марія ВАНДА,

сімейний лікар.

ЗА ОСТАННІЙ рік значення і роль вітаміну D стали однією з найобговорюваніших тем: численні дослідження виявили зв’язок між його низьким рівнем і підвищеним ризиком зараження СОVID-19. Однак вітамін не тільки поліпшує роботу імунної системи, а й регулює рівень кальцію в крові, він також життєво важливий для здоров’я кісток.

За словами вчених, через дефіцит вітаміну D страждає багато людей. Дослідження показали, що з 4495 дорослих приблизно 42 відсотки мають недостатній його рівень. Виявити це можна за трьома основними ознаками.

Втома. Згідно з дослідженнями, дефіцит вітаміну D часто пов’язаний із постійною втомою та іншими неспецифічними симп­томами. Потрібно звернутися до лікарів, якщо ваш стан супроводжується слабкістю, головним болем і депресією. Вітамін D є центральним регулятором багатьох гормонів, тому не дивно, що люди з його дефіцитом відчувають втому й слабкість, пояснюють фахівці.

Біль у кістках. Рівень вітаміну D безпосередньо впливає на здоров’я опорно-рухового апарату. Брак його може спричиняти біль у кістках, м’язову слабкість і втрату кісткової маси, що є провокатором низки захворювань.

Біль і спазми в м’язах. Дедалі більше науковців доходять висновку, що вітамін D відіграє важливу роль у забезпеченні нормального функціонування м’язів. Низький рівень вітаміну D пов’язаний із підвищеним ризиком падінь і слабкістю. Оскільки дефіцит цього вітаміну дуже поширений, а наслідки нестачі серйозні, важливо обстежуватись у разі м’язового болю і слабкості.

Вітамін D виробляється в організмі під упливом потрапляння сонячного проміння на шкіру (найкраще вранішнього, щоб уникнути опіків і перегрівання), вживання яєць, грибів, морської жирної риби, печінки тріски. У багатьох випадках лікарі призначають додатковий прийом вітаміну D у вигляді препаратів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове