Архів
П’ятниця,
27 серпня 2021 року

№ 63 (19911)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Вакцина від фейків — правда про 5G, віруси та зміну геному

Нині 10% українців отримали першу дозу вакцини, половина з них вакциновані повністю. Понад сімсот тисяч чоловік — люди старше шістдесяти років. Вакцинація — єдиний спосіб якомога швидше подолати епідемію. Прищепитися безкоштовно можуть всі – потрібно лише звернутись до сімейного лікаря чи на пункт щеплень. І якщо ви ще не вакцинувались, можливо, тому, що наслухалися скрізь і всякого, то зробіть це. Однозначно: більшість чуток – брехня та фейки (фальшиві новини). Розберемось із деякими з них.

Фейк №1: «Вакцини заразять організм вірусом»

Вакцина не заражає організм інфекцією, а імітує її, допомагаючи організмові виробити імунітет. Вона практично ніколи не викликає хворобу, а змушує організм виробляти Т-лімфоцити та антитіла до патогенів.

Фейк №2: «Базові станції 5G зв’язку встановлюють для контролю вакцинованого населення».

Це нічим не підтверджена теорія змови. Вакцини від Pfizer-BioNTech та Moderna містять мікроскопічні частки ліпідів (рибонуклеїнових кислот — РНК), які переносять РНК у клітини організму людини. Проте немає жодних доказів, що ці ліпіди можуть переносити 5G до клітин або що 5G може якось підключатися до таких ліпідів. Вакцини від COVID-19 створюють для протидії пандемії, через яку померло вже понад 4 млн осіб в світі. Вакцини не є засобом контролю над населенням через станції 5G. 5G – це сучасна технологія бездротового мобільного зв’язку, спрямована на те, аби забезпечити максимальну швидкість передачі даних із мінімальною затримкою. До того ж на сьогодні жодних шкідливих наслідків, спричинених впливом 5G, зафіксовано не було.

Фейк №3: «Вакцина перетворить вас на генетично модифікованих людей».

Це неправда! Вакцини розробки Moderna або Pfizer-BioNTech проти COVID-19 не проникають в ядро клітини, де міститься ДНК, натомість «вчать» клітини тіла виробляти білок або його частину, який викликає імунну відповідь всередині організму. Ця імунна відповідь передбачає вироблення антитіл, що захищають людину від зараження у майбутньому.

Фейк №4: «Мережею поширюють цитату російського професора Полєтаєва про те, що після вакцинації імунна система людини «може зламатися», і людина залишиться інвалідом чи й помре».

Це антинаукове твердження! Вакцини не змінюють імунну систему людини, а лише вчать її реагувати на певний патоген — хвороботворні вірус чи бактерію — аби вберегтися від зараження в майбутньому. Перед тим як потрапити в масове виробництво, вакцини проходять доклінічні дослідження та три етапи клінічних випробувань, під час яких встановлюють їхню безпечність та ефективність. Уже після виробництва препарату проходить контроль якості.

Матеріал підготовлено ГО Вокс Україна за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках гуманітарної ініціативи «Людяність і взаємодопомога». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу. è

Про ВоксЧек

ВоксЧек — проєкт із перевірки фактів та спростування міфів, започаткований 2016 року громадською організацією «Вокс Україна». За п’ять років аналітики перевірили понад 10 000 тверджень українських політиків, запустили безкоштовний онлайн-курс із перевірки даних «Довіряй-перевіряй», випустили два річні «Рейтинги брехунів і маніпуляторів в українській політиці», а також є учасниками ток-шоу «Зворотний відлік» на UA:Перший. У 2016-му та 2018 роках понад 600 українців пожертвували VoxCheck майже 1 млн грн.

Детальніше на сайті: voxukraine.org.ua

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Широке і високе світове представництво
Читати
Коментарі зайві
Читати
Велике святкування
Читати
Собі й подарували
Читати
Гроші на субсидії закінчуються
Читати
Не наводьте жах на бізнес
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове