Архів
П’ятниця,
27 серпня 2021 року

№ 63 (19911)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

На власні енергоносії

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

ОДЕСЬКА обласна державна адміністрація та Ізмаїльська міська рада підписали з компанією «Aksa Enerji Uretim A.S.», яка входить до складу «Kazanci Holding» (Туреччина), меморандум стосовно будівництва парогазової електростанції в Ізмаїлі.

У документі, зокрема, йдеться, що внаслідок розподілу енергосистем колишніх республік СРСР — України та Молдови — і до сьогодні має місце істотна енергозалежність південно-західного регіону Одеської області від імпорту електроенергії з Республіки Молдова. Крім того, баланс потужності та схеми мережі останньої обумовлюють низьку надійність безперебійного постачання струму. Одним із етапів покращання ситуації з електрозабезпеченням великого Одеського регіону є будівництво парогазової електростанції в Ізмаїлі, призначеної для електро- і теплопостачання промислових та комунальних споживачів.

Компанія AKSA планує фінансувати, розробляти, встановлювати та експлуатувати газову електростанцію з комбінованим циклом природного газу на узгодженій території в місті Ізмаїл. Станція буде побудована та експлуатуватиметься згідно з 25-річною угодою про закупівлю електроенергії в інвестора з подальшою передачею об’єкта державі Україна.

Скаржимось, судимось...

ПРОТЯГОМ року жителі краю написали 127 тисяч електронних звернень до органів влади і місцевого самоврядування. Порівняно з регіонами із таким самим числом жителів одесити скаржилися вдвічі частіше, ніж дніпропетровці, львів’яни і харків’яни. Більше листувалися з чиновниками тільки кияни. Тим часом у регіоні виявлено 163 корупційні злочини, 56 випадків ухилення від податків, 30 — відмивання грошей. Крім того, до суду направлено звинувачення проти семи митників. При цьому щодо скарг маємо тяганину, а корупційні справи «застряють» у судах.

Довгобуд для дітей

П’ЯТЬ років тому у селі Єгорівка ніби закінчили будувати дитячий садок. Але в експлуатацію він не зданий і досі. Нема каналізації, не відповідає вимогам котельня тощо. А тут ще й об’єднання громад і реорганізація районів! Тепер проблеми цього села мають вирішуватися владою Дачненської ОТГ та новоствореного Одеського району, частина якого розташована в обласному центрі зі своїми зовсім іншими запитами. То скільки ж іще років чекати малюкам? Чи вже хай до шкільного віку якось і так доростають?

Шана у грошовій формі

У КРАСНОСІЛЬСЬКІЙ громаді, яка об’єднує 14 сіл із населенням понад 15 тисяч осіб, мешканцям, яким виповнилося 80 і більше років, вирішили надавати щомісяця по 300 грн. Як повідомила агенції «Пульс Одещини» очільниця громади Марина Архірій, до того ж коштом місцевого бюджету подружжям, які святкуватимуть золоте, смарагдове, діамантове або залізне весілля 2021 року, виділяється одноразова грошова допомога. Необхідно лишень підтвердити такі факти відповідними документами про шлюб.

Не спішімо позбутися землі

ЗГІДНО з офіційною інформацією, середня ціна ділянок, які перебувають у власності або оренді, нині в Україні становить 26-27 тис. грн за гектар. На Одещині — 38 931 грн за гектар, У Київській області — 37 386, у Хмельницькій — 30 613, Вінницькій — 18 405. При цьому найвища вартість зафіксована в Закарпатті. Там за гектар пропонують 48 962 гривні. До європейських цін, як бачимо, досить далеко. Дехто подумує шукати покупців. А чи варто поспішати?!

Озброюємось

ЗАВОД «Телекард-Прилад» м. Одеси вироблятиме для армії машини на базі автомобіля підвищеної прохідності KIA KM450 — корейської ліцензійної версії американського пікапа Kaiser Jeep M715. Така автівка прийнята на озброєння у США, Індії, Південній Кореї та Ізраїлі.

Державні випробування нової командно-штабної машини триватимуть у Збройних силах до кінця нинішнього року.

За словами командувача військ зв’язку та кібербезпеки генерал-майора Євгена Степаненка, нові машини повинні замінити Р-125 на базі УАЗ-3151, які нині у нас на озброєнні. Нагадаємо, що «Телекард-Прилад» є одним із ключових розробників радіоелектронного і комунікаційного обладнання для потреб Збройних сил України. У минулому компанія вже передала на озброєння ЗСУ командно-штабну машину К-1450.

Боялися чи ігнорували?

60-РІЧНОМУ жителю Овідіополя довелося прикувати себе ланцюгом до огорожі місцевого управління із експлуатації газового господарства, аби добитися з чолобитною до керівництва установи. На місце прибули поліцейські, які стали вмовляти чоловіка припинити акцію протесту — люди ж, мовляв, навкруги, діти он ходять. «Вислухають мою проблему — припиню», — відповів громадянин. Довелося прийняти й вислухати. А суть скарги проста: хотів наш платник послуг пояснень, звідки виник у нього борг на 7500 грн.

Доброслав у вишиванці

У ЦЬОМУ селищі щороку якась дивина! А нині йде підготовка до фестивалю «Веселкове рандеву». 10-11 вересня, коли буде зібрано основний урожай на городах та інших малих чи великих ділянках, у Доброславі зберуться аматори пісні, танцю, інших видів мистецтва, які порадують людей талантами і поборються за призи громади. Буде багато гостей, тож хочеться, щоби містечко ще більш погарнішало. От і придумала голова селища Людмила Прокопечко серед багатьох інших ідей із благоустрою вимостити тротуари в орнаментах народної вишивки.

Підтримка олімпійської призерки

КОМІСІЯ з питань освіти Одеської облради запропонувала вишукати 500 тисяч гривень із бюджету для каратистки Анжеліки Терлюги, яка завоювала срібну медаль на літніх Олімпійських іграх в Токіо. Ще 250 тисяч гривень повинен буде отримати тренер спортсменки.

Нагадаємо, що на цих Іграх карате вперше потрапило до переліку олімпійських видів спорту і наша землячка там виступила гідно.

«Катерина» на оперній сцені

В РАМКАХ VI Міжнародного фестивалю мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері» цими днями можна подивитись програму «Україна — світові». В оперному гала-концерті представлені найкращі українські виконавці, які працюють в Україні і в країнах Європи. Програма складена із сучасних і традиційних оперних шедеврів, серед яких, зокрема, вперше в світі прозвучать твори Михайла Шведа («Дзвони») і Олександра Родіна (уривки з опери «Катерина»).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Широке і високе світове представництво
Читати
Коментарі зайві
Читати
Велике святкування
Читати
Собі й подарували
Читати
Гроші на субсидії закінчуються
Читати
Не наводьте жах на бізнес
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове