Архів
П’ятниця,
27 серпня 2021 року

№ 63 (19911)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Новий старий Державний герб

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Графіка: www.rada.gov.ua

Верховна Рада України на позачерговій сесії парламенту 24 серпня прийняла за основу законопроєкт про великий Державний герб України.

ТОГО дня в залі під куполом зареєструвалися понад 270 народних депутатів. Найбільше проголосували «за» депутати від «Слуги народу» — 213. Також 13 та 16 голосів дали «Батьківщина» та «Довіра» відповідно.

Варто нагадати, що 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України, яка у статті 2-й проголошувала тризуб малим Державним гербом України. Як розповів народний депутат Володимир В’ятрович, комуністам дуже не подобався тризуб як націоналістичний символ, і вони хотіли щось додати до нього. Тому і з’явилась ідея великого Державного герба. Відтоді конкурс на його ескіз організовували кілька разів, останній відбувсь у вересні минулого року. В листопаді був оголошений малюнок-переможець, однак, вочевидь після шквалу критики в бік останнього, на затвердження у день 30-річчя Незалежності був винесений і попередньо ухвалений варіант, розроблений ще 1996 року авторською групою під керівництвом професора Української академії мистецтв О. Івахненка. Починаючи від Віктора Ющенка цей ескіз уже використовувався для оздоблення кабінету Президента України, більш ніж 15 років він друкується на сувенірній продукції. Саме за нього й віддали голоси депутати.

Щоб остаточно схвалити великий Державний герб, у другому читанні його має підтримати конституційна більшість — щонайменше 300 депутатів Верховної Ради.

Водночас, за словами віце-спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, золотий тризуб на синьому щиті залишатиметься головним гербом нашої держави. Застосування великого Герба в законі буде обмежене винятковими випадками, зокрема на державних печатках, на символах Президента України, на фасаді основних державних інституцій та, за рішенням Національного банку України, — на грошових знаках.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Широке і високе світове представництво
Читати
Коментарі зайві
Читати
Велике святкування
Читати
Собі й подарували
Читати
Гроші на субсидії закінчуються
Читати
Не наводьте жах на бізнес
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове