Архів
П’ятниця,
27 серпня 2021 року

№ 63 (19911)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

За повідомленнями ЗМІ.

АКТОРИ Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка у рамках проєкту «Театральні попівання на обсерваторії» і з нагоди 30-ліття Незалежності України на вершині гори Піп Іван показали виставу «Енеїда», повідомляє видання Zaxid.net.

Виставу зрежисерував директор драмтеатру Ростислав Держипільський після подій на Майдані, коли з’явилися перші смерті й перші новітні герої в історії України. Тоді, за словами директора театру, було дуже важко підбирати репертуар, адже ставити комедії було недоречно, а трагедії не хотілося, бо й так усе було дуже трагічно. Тоді керівник театру і звернув увагу на «Енеїду».

* * *

В УКРАЇНСЬКОМУ прокаті стартував фільм Дмитра Томашпольського «Сторонній». Його українська прем’єра відбулась буквально напередодні на Одеському міжнародному кінофестивалі.

До вітчизняного прокату картина понад рік мандрувала світом, побувавши на більш ніж 22 фестивалях і отримавши там 11 нагород (серед них — за найкращий науково-фантастичний фільм на кінофестивалі незалежного кіно Вloodstained, Токіо, Японія; за найкращий оригінальний сценарій на фестивалі незалежного кіно Hollywood Blood Horror, Лос-Анджелес).

* * *

МУЗЕЙ Голодомору репрезентував унікальний збірник матеріалів про «чорні дошки», що стали механізмом вчинення геноциду українців комуністичним тоталітарним режимом.

«Збірник документів і матеріалів «Чорні дошки» України. Чернігівська область» є одним із результатів роботи Інституту дослідження Голодомору. Тут зібрано понад 600 матеріалів, опублікованих у пресі, також уперше оприлюднено 60 нових архівних документів і матеріалів. Підтверджено системне застосування репресій занесення на «чорні дошки» в межах тогочасної Чернігівської області. Також уточнено кількість об’єктів, занесених на «чорні дошки» — на тепер це 1010 об’єктів. Тобто ця кількість збільшилася фактично втричі у порівнянні з попередньою», — розповіла директорка Інституту дослідження Голодомору Світлана Маркова.

* * *

ЗНАЧНУ суму, 370 тис. гривень, заплатив на лондонському аукціоні «Сотбіс» київський колекціонер Федір Зернецький за акварель «Золотоверхий Михайлівський собор у Києві».

Збирач старожитностей упевнений, що це невідома робота Тараса Шевченка. Зернецькому вже надійшли пропозиції з Великої Британії та Росії викупити картину. Третьяковська галерея оцінює твір щонайменше в 25,8 млн гривень. В Україні експерти не мають одностайної думки, чи це справді акварель Тараса Шевченка.

* * *

ФАХІВЦІ Книжкової палати України оприлюднили оперативні дані випуску книжкової продукції за сім місяців 2021 року, відповідно до яких кількість назв та наклади збільшилися на 17 та 36% відповідно порівняно з минулим роком.

Станом на 9 серпня в Україні видано 5975 назв книг і брошур, загальний наклад яких становить 5460,7 тис. примірників. Порівняно з таким же періодом 2020-го кількість виданих книжок цього року зросла на 17 відсотків, а наклад збільшився на 36 відсотків, ідеться у повідомленні Урядового порталу. Переважна більшість книжкової продукції вийшла українською мовою — 4615 назв накладом 4524 тис. примірників.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Наш народ має духовну силу здобути остаточну перемогу. Цю силу треба використати: відректися корупції, забезпечити рівність прав, навчити тих громадян, які ще цього не зробили, служити ближнім, а не тільки собі. Ніхто з тих, хто ще не став на шлях до перемоги, не може виправдати себе, кажучи, що це понад мої сили.

Любомир ГУЗАР. (1933-2017),

український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове