Архів
П’ятниця,
27 серпня 2021 року

№ 63 (19911)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Виставкова зала «Криниці»

Дівчина з дукачем

СЕРЕД поціновувачів сучасного мистецтва художниця Катерина Білетіна відома насамперед як портретист, автор живописного проєкту «Український портрет».

Народилась мисткиня, до речі, у Свердловську (нині — Єкатеринбург), РРФСР, живе у зросійщеній Одесі, але всім серцем любить Україну. Погляньте на одну із робіт художниці — картину «Дівчина з дукачем» — і ви переконаєтесь, що це саме так. Зверніть увагу на очі героїні, бо саме очі, як каже народна мудрість, — дзеркало душі. Тут — істинної української душі!

Ідея створити галерею українських облич з’явилася 2004-го, із часів Помаранчевої революції. За 15 років Катерина намалювала понад 200 портретів наших сучасників, використовуючи деталі народного вбрання, які, на погляд художниці, надають образу особливої естетичної виразності.

Катерина багато подорожує Україною, знайомиться з людьми в цих мандрівках і малює їхні портрети в народному одязі. Історії, які розповідає художниця, допомагають глядачеві звернути увагу на речі, яких він, можливо, не помічав. Краса народного вбрання, його естетична довершена композиція в поєднанні з обличчям сучасної людини створюють новий образ, де людина постає магічно перевтіленою. Народний одяг стирає межу між сучасним та минулим — і за цим цікаво спостерігати.

Картини художниці зберігаються в приватних колекціях України, Росії, США, КНДР, Нідерландів.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Наш народ має духовну силу здобути остаточну перемогу. Цю силу треба використати: відректися корупції, забезпечити рівність прав, навчити тих громадян, які ще цього не зробили, служити ближнім, а не тільки собі. Ніхто з тих, хто ще не став на шлях до перемоги, не може виправдати себе, кажучи, що це понад мої сили.

Любомир ГУЗАР. (1933-2017),

український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове