Архів
Вівторок,
17 серпня 2021 року

№ 61 (19909)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

За відпрацьованим сценарієм

Олена КОВАЛЕНКО.

Сумська область.

СЦЕНАРІЇ неймовірних мелодрам розігрують шахраї, коли йдеться про можливість видурити у довірливих людей їхні заощаджені гроші. Найчастіше потерпають старенькі. Може, через те, що саме вони й дивляться по телевізору мелодрами з карколомними перипетіями, а під їхнім враженням бажають щасливого завершення «пригод», що нібито наяву відбуваються з їхніми рідними.

Та, на жаль, фінали у відпрацьованих шахрайськими «сценаристами» історіях переважно завершуються слізьми і звертаннями до поліції. Так сталося і з 93-річною мешканкою Конотопа — жінка, намагаючись «врятувати» онуку, віддала аферистам усі свої заощадження. За цим фактом у поліції відкрили кримінальне провадження та ведуть пошуки зловмисника.

Події розгорталися феєрично, як у кіно. Старенька згадує, що одного недоброго дня, близько 15.30, у слухавці її стаціонарного телефона пролунав голос нібито онуки, яка проживає в Києві. Схвильовано повідомила, що їй зле, перебуває в лікарні. Яскраво описала, як до неї чіплявся незнайомець, вона його штовхнула, той упав і зараз у критичному стані. Тепер у неї біда, мовляв, аби не потрапити за ґрати, має оплатити його лікування. Внучка не називала конкретної суми, але сказала, що за грошима прийде чоловік, адвокат потерпілого.

Згодом до літньої жінки додому справді завітав невідомий, якого бабуся зустріла, запросила до будинку і віддала п’ять тисяч гривень. Незнайомця така сума не задовольнила, сказав, що потрібно 50 тисяч. Бабуся відповіла, що в неї таких грошей немає, зібралася йти до сусідів, але «адвокат» хутко зник у невідомому напрямку.

Тоді до старенької дійшло, що її ошукали, як мовиться, на рівному місці. Настав час звертатись до поліції. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.2-ю ст. 190-ї Кримінального кодексу України «Шахрайство».

Дещо з більшою сумою заощаджених коштів довелося попрощатися іще одній мешканці Сумщини, яка поплатилася аж 8800 гривнями за втрату пильності. 81-річна жінка також потрапила до «класичної» шахрайської схеми — повіривши незнайомому співрозмовникові, передала на «порятунок» сина свої заощадження. Мелодрама знову була розіграна в телефонному режимі. Турботливий чоловік повідомив, що начебто її син потрапив у ДТП і потребує матеріальної допомоги на лікування.

Жінка чітко виконала усі вказівки «добродія» та передала гроші просто у себе вдома. І тільки згодом, зателефонувавши синові, все зрозуміла…

У поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження за ознаками ст. 190-ї «Шахрайство» Кримінального кодексу України і вживають усіх необхідних заходів для встановлення особи зловмисника та його перебування.

І таких випадків десятки. Правоохоронці не втомлюються застерігати співгромадян не довіряти телефонним співрозмовникам, ким би вони не представлялися. Якщо йдеться про родичів, які начебто спричинили ДТП чи самі потрапили в аварію і для їх порятунку необхідні значні суми грошей, то будьте певні — спілкуєтесь із шахраєм. А тому не варто продовжувати розмову. Щоб заспокоїтись, зателефонуйте рідним. Пильність не завадить і дорослим дітям та онукам літніх людей — нагадуйте стареньким, щоб остерігалися і не поспішали їх «рятувати» чужими нечистими руками і власними грішми.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пів мільйона без пенсії
Читати
Субсидій вистачить лише до листопада
Читати
Межі територіальних громад більше не секрет
Читати
Вивіз збіжжя під загрозою
Читати
Не батогом, а квитком
Читати
Перебуваємо в «зеленій» зоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове