Архів
Вівторок,
17 серпня 2021 року

№ 61 (19909)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну

Проповідниця на чужині

Антоніна КІЗЛОВА.

17 серпня (4 серпня за ст. ст.) православні вшановують святу преподобномученицю Євдокію Перську (? — близько 364 року).

Про життя угодниці збереглося небагато інформації. Відомо, що вона походила з християнської родини. За прославленням у лику преподобномучениць можна припустити, що укладачам житія було відомо про її чернечий постриг. Разом із 9000 співвітчизників Євдокія потрапила в полон під час нападу на її рідну Анатолію (нині — територія Туреччини) перського війська царя Сапора.

На чужині підтримувала інших бранців, а також проповідувала серед перських жінок (брак спілкування з чоловіками теж може засвідчувати належність Євдокії до чернецтва) Слово Боже і навернула багатьох із них до християнства. За це була ув’язнена на дві місяці, проте перед судом не відреклася від Господа. Тому після жорстокого побиття знову потрапила до темниці. Жінці дали останні півроку на те, щоб прийняти місцеву віру. Проте переконання Євдокії виявилися непохитними. Цього разу тортури посилилися (зокрема мучениці роздробили кістки) й завершилися стратою. Мощі подвижниці згодом перенесли до Константинополя.

Деякі церковні історики ототожнюють Євдокію зі святою Ією, уродженкою перського міста Візада, котру цар Сапор ув’язнив на 15 років за проповідування християнства та опір волхвам, після чого звелів відтяти їй голову. Інші, навпаки, припускають, що Євдокії через втрату значної частини її житія приписали страждання Ії. Християнські церкви східного обряду вшановують угодниць окремо з ХІ ст. День св. мц. Ії припадає на 11 вересня.

В українських землях за погодою 17 серпня передбачають, яким буде листопад. На празник за традицією збирають дику малину. Також о цій порі дозрівають останні огірки, дбайливі господарі готуються їх засолювати, тож святу називають Явдохою Огірочницею.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пів мільйона без пенсії
Читати
Субсидій вистачить лише до листопада
Читати
Межі територіальних громад більше не секрет
Читати
Вивіз збіжжя під загрозою
Читати
Не батогом, а квитком
Читати
Перебуваємо в «зеленій» зоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове