Архів
Вівторок,
17 серпня 2021 року

№ 61 (19909)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Край жнивує

Маргарита СИТНИК.

АГРАРІЇ області завершили збір ранніх зернових. Разом намолотили 1 мільйон 689 тисяч тонн із площі 50 тисяч гектарів — на понад 315 тис. тонн більше, ніж торік. Середня урожайність — 48,3 центнера з гектара. Найбільше зібрали озимої пшениці — понад 1 мільйон 200 тисяч тонн, ячменю — майже 400 тисяч. Також намолотили 26 тисяч тонн озимого жита, 20 тисяч тонн гороху та ще 10 тисяч тонн вівса. Очільники краю запевняють, що з таким урожаєм підстав для здорожчання хліба немає.

«Проти великого крадівництва»

ІЗ ПЛАКАТАМИ з такими написами жителі краю 10 серпня перекрили трасу Київ — Харків поблизу села Копили. На акцію протесту людей вивела… президентська програма «Велике будівництво». За словами селян та громадських активістів, компанія «ОНУР», яка веде роботи на дорозі, незаконно добуває для цього пісок, вийнявши з нелегального кар’єру, влаштованого просто на людських паях, уже сотні тисяч кубів, глину тощо, скидаючи у вирву натомість будівельне сміття. Тобто відбувається розкрадання корисних копалин під виглядом рекультивації. Люди кажуть: місцева влада і правоохоронці покривають ці дії, написані селянами заяви навіть не внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Поліція ж стверджує, що на заяви реагували, як і належить. Представники «ОНУР» запевняють, що компанія робить усе законно. Однак місцеві жителі вважають інакше і попереджають: якщо проблеми не буде вирішено, протести ширитимуться всією областю.

Зупинити зеленого окупанта

АМБРОЗІЯ, про яку ще кілька десятиліть тому й не чули, нині заполонила всю Україну. В регіоні для боротьби з цим бур’яном діє спеціальна програма, розрахована на 2019-2023 роки. Її учасником може стати кожна громада, і наразі заявки подали Пирятинська, Чутівська, Великобудищанська, Новооржицька, Лубенська. Необхідні кошти на фінансування заходів — 319,4 тис. грн — уже виділені, триває процес укладання договорів. Щоправда, глава ОДА О. Синєгубов здивувався: хоча амброзія окупувала всю область, заявки подали лише п’ять громад. Загалом протягом року провели 12 обстежень старих вогнищ бур’янів на площі 535,44 га, обробили осередки зараження засобами захисту рослин на 443,8 га, покосили 2136 га.

Готуються до спалаху

КОРОНАВІРУС, так би мовити, притих, але ми знаємо, що чергова хвиля неминуча. Відповідно медичній системі слід бути максимально напоготові. Департамент охорони здоров’я ОДА аналізує забезпеченість лікарень необхідним обладнанням і засобами, зокрема захисними костюмами, і повідомляє: медзаклади мають 90 643 комплекти. Треба робити додаткові закупівлі, адже раніше їх було понад 100 тис. Також у краї з’явилися тести для визначення штаму «Дельта». Тим часом обласний центр контролю та профілактики хвороб зазначив, що у першій декаді серпня найбільший показник захворюваності — понад 22,4 на 100 тисяч населення — спостерігався у Мачухівській та Горішньоплавнівській громадах. У більшості інших за вказаний період жодного хворого на COVID-19 не виявили.

Кризовий рік

КРЮКІВСЬКИЙ вагонобудівний завод інформує: у січні — липні поточного року виготовили 483 вантажні вагони, що на 52,8%, або на 541 одиницю, менше, ніж торік. Пасажирського ж не зробили жодного (2020-го було вироблено 26 одиниць). Цього місяця підприємство працюватиме лиш 18 днів, а за перші пів року отримало 164 млн грн чистого збитку. Втім, завод іще намагається триматися: нещодавно отримав погодження двох нових розробок — вагона-самоскида (думпкара) та тривісного візка. Також у липні надійшов авансовий платіж у розмірі одного мільярда гривень від Укрзалізниці за виготовлення 100 вагонів.

Хто і де вчитиметься

НАВЧАЛЬНИЙ рік на носі, і до нього готується система освіти. Відповідно до законодавства, школи мають трансформуватися: 1-4 класи навчатимуться у початковій школі, 5-9-ті — у гімназіях, 10-12-ті — у ліцеях. У регіоні заплановано перепрофілювати 46 закладів загальної середньої освіти у профільні ліцеї (до їх складу ввійдуть 12 закладів обласного підпорядкування та 34 школи, запропоновані місцевими органами громад). Першачків в області 12 793, із них у селах — 3614 дітей, десятикласників — 7366 (2821 сільський учень). Навчатимуть їх 13 тисяч педагогів — на 5% більше, ніж торік.

Найактивніша торгівля — у центрі

РЕГІОН — один із лідерів із продажу землі. Станом на 11 серпня, тут укладено 579 угод. Попереду Київщина — 760 правочинів, третя — Сумщина (499). Але Полтавщина лідирує за середньою площею проданої ділянки — 1325,3 га. Загалом на зазначений період в Україні укладено 5552 угоди в рамках ринку сільгоспугідь.

Диплом не панацея

СТАНОМ на 1 серпня, на обліку в обласній службі зайнятості перебуває 16,5 тисячі безробітних. А протягом січня — липня 48,9 тисячі громадян отримали офіційно цей статус. Удалося влаштуватись працювати 16,2 тисячі осіб, також за направленням служби 3,1 тисячі громадян проходили професійне навчання. З усіх безробітних краю 54% мають вищу освіту, 35 — професійно-технічну, 11% — загальну середню. Свій погляд на проблему працевлаштування висловила директорка центру зайнятості Катерина Клавдієва. За її словами, нині велика потреба у фахівцях із роботи з інструментами, слюсарно-складальних робіт, водіїв високого класу (С, D, E тощо), яких не вистачає. «Вища освіта — це особливий рівень знань та особливий стан… Коли проходила стажування в одній із країн Євросоюзу, запитала: який відсоток осіб у вас ідуть отримувати вищу освіту? Відповідь мене вразила — лише 20%... Як виявилося, випускники шкіл у країнах Європи здебільшого обирають робітничі професії. У нас же поки що йде орієнтованість на здобування вищої освіти і високий рівень її нереалізованості». Катерина Клавдієва вважає, що головне — це визначитися з тим, що відповідає здібностям та вимогам людини.

Браконьєрам закон не писаний

ПОБЛИЗУ села Пронозівка Глобинської територіальної громади водна поліція виявила автомобіль та причіп зі знаряддями лову й близько 270 кг незаконно виловленої риби на 100 000 грн. Порушене кримінальне провадження за ч. 1-ю ст. 249-ї Кримінального кодексу («Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом»). Також 7 серпня у більшості мисливських угідь області почався сезон полювання на пернату дичину, під час якого діють правила та обмеження, зокрема щодо знарядь, місця тощо. Але лише за перші кілька днів рейдові групи виявили понад 20 правопорушень. 12 із них пов’язані з порушенням правил зберігання, носіння або перевезення вогнепальної зброї (ст. 191-ша КУпАП), а також порядку її передачі іншим особам (ст. 190-та КУпАП). Поліція вилучила 14 одиниць мисливської зброї.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пів мільйона без пенсії
Читати
Субсидій вистачить лише до листопада
Читати
Межі територіальних громад більше не секрет
Читати
Вивіз збіжжя під загрозою
Читати
Не батогом, а квитком
Читати
Перебуваємо в «зеленій» зоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове