Архів
Вівторок,
17 серпня 2021 року

№ 61 (19909)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Кадрова шарпанина

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

З грудня минулого року в Крищинцях Тульчинського району змінилося два керівники громади. Спершу не прижився на посаді старости Вадим Литвинюк, а згодом і Світлана Ільчик. Жителі села певні, що до такої кадрової перетасовки причетний депутат міської ради Юрій Швейбиш і міський голова Тульчина Валерій Весняний, без відома якого не «призначали і не скидали владу села».

ПРО ВСІ перипетії навколо місцевої кадрової «шарпанини» повідомила в корпункт «Сільських вістей» колишня бухгалтер Крищинецької сільради Зоя Михайлівна Марущак. Вона написала, що «… у вересні 2020 року від кандидата на посаду міського голови, а тепер діючого мера Тульчина Весняного В.М. було сказано, що старостою в нашому селі буде будь-хто інший, лише не Семенюк В. В. Невідомо, чим не догодив останній, який правдою і вірою служив землякам на посаді голови сільської ради 28 років пану Весняному, але у свою нову команду той його не взяв»…

І що ж село має від такої позиції міського голови? Самий лише неспокій. За вісім місяців змінилося вже два старости і відповідно працівники апарату сільської ради. Першим під владний прес потрапив Вадим Миколайович Литвинюк. Зі знанням справи вирішував він питання громади, але при цьому зазнавав постійного психологічного тиску від депутата Юрія Швейбиша, який втручався в його роботу, давав вказівки та завдання, котрі до роботи старости не мали жодного стосунку. Нескінченні дзвінки-погрози призвели до того, що В.Литвинюк написав заяву про звільнення з посади.

На тій же сесії міськради, коли звільняли Литвинюка, призначили нового старосту — колишнього завуча школи Світлану Олександрівну Ільчик. Як поводила себе ця пані педагог у керівному кріслі, можна написати цілу повість. До працівників із благоустрою вона ставилась як до людей нижчого класу, у її стилі було бити кулаком по столу і кричати «я тут влада!!!». С. Ільчик не знайшла спільної мови з місцевими підприємцями, жодного рішення чи питання не ухвалила і не вирішила сама, тільки «працювала» в телефонному режимі з Ю. І. Швейбишем. Досі на слуху історія із земельною ділянкою під сільський базар, у якій проявилась її недалекоглядність як керівника громади. Люди були обурені, бо ніякої потреби в ньому нема…

На початку липня село дочекалось її заяви про звільнення. Кажуть, що між старостихою і паном Швейбишем пробігла якась чорна кішка, яка їх і розсварила…

Але з цієї історії тульчинський голова Валерій Весняний жодного висновку не зробив, бо на черговій зустрічі з громадою знову відкинув кандидатуру колишнього сільського голови В.В. Семенюка, бо, мовляв, «десь там заведена на нього кримінальна справа».

А тим часом із 8 липня Крищинці живуть з тимчасовим старостою, обов’язки якого виконує заступник міського голови Олена Швець. Не бажаючи миритися з такою ситуацією, активісти села нещодавно ініціювали проведення зборів громади, на які прибув цілий десант із Тульчина в особах заступника голови райдержадміністрації Сергія Чепернатого, двох заступників міського голови Олени Швець та Віталія Побережника, спеціаліста міськради із земельних відносин Артура Теплого.

Знаючи, що на зібрання винесено важливі питання життєдіяльності села — «Узгодження між владою району та жителями с. Крищинці кандидата на посаду старости с. Крищинці» та «Про недовіру депутату міської ради, що закріплений за с. Крищинці, Швейбишу Юрію Ісаковичу», в сільському будинку культури зібралося 120 жителів. Надворі лив прохолодний дощ, а у залі було гаряче від суперечок та емоцій. Збори тривали понад чотири години.

Сільські активісти надіслали у корпункт «Сільських вістей» копію протоколу тих зборів. 99 присутніх віддали свої голоси за кандидатуру на посаду старости Василя Семенюка. А стосовно депутатської діяльності Юрія Швейбиша, то учасники зібрання порівняли її з поведінкою «завкадрами, який вирішує, кого прийняти на роботу, а кого звільнити». Люди, не задоволені роботою депутата, вимагають «відкріпити» його від діяльності в їхньому селі. За таку колективну вимогу проголосували всі 120 учасників зборів.

Перше подібне звернення зареєстроване ще 30 березня 2021 року. Влада тоді не відреагувала. Проте громада налаштована рішуче і буде відстоювати свою позицію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пів мільйона без пенсії
Читати
Субсидій вистачить лише до листопада
Читати
Межі територіальних громад більше не секрет
Читати
Вивіз збіжжя під загрозою
Читати
Не батогом, а квитком
Читати
Перебуваємо в «зеленій» зоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове