Архів
Вівторок,
17 серпня 2021 року

№ 61 (19909)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Ядерні відходи більше не вивозитимемо

Олена БЕГМА.

УКРАЇНА відмовилась од вивезення в Росію відпрацьованого ядерного палива з трьох своїх АЕС: Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів. Досі його відправлення коштувало нашій державі щонайменше 200 млн доларів щороку, які Росії переказував «Енергоатом».

Натомість ядерний «непотріб» з вітчизняних АЕС планують довгостроково зберігати у Чорнобильській зоні. 2017 року там почали будувати централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, застосовуючи технології «сухого зберігання» від американської компанії Holtec International, які вже підтвердили свою безпечність у Швеції, Бельгії та Іспанії. Досі в Україні тільки Запорізька АЕС тримала відходи у пристанційному сховищі.

Проїзд дорожчає

УЛІТКУ не лише великими, а й малими та середніми містами прокотилася хвиля підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті. Так, у Львові вартість поїздки на маршрутці зросла до 10 гривень, на комунальному електротранспорті — до 8,50. Із 12 липня в Івано-Франківську за проїзд у приватних маршрутках пасажири сплачують 8 грн, а в комунальних автобусах і тролейбусах — по 10 грн. З 1 серпня новий тариф на проїзд у Вінниці становить 8 грн на всі види муніципального транспорту. Не витримала навіть «найдешевша» Полтава, де від 17 липня за квиток у тролейбусі замість 3 грн треба сплачувати 6, а в автобусах та маршрутках — 8 грн замість 5…

Місцеві ради звинувачують у підвищенні тарифів непрофесійні дії уряду. Річ у тому, що громадський транспорт є дотаційним. Оскільки він виконує важливу соціальну функцію, то громади зі своїх бюджетів регулярно відраховують дотації на його утримання. Протягом останнього року комунальному транспорту було особливо важко. Через карантин зміліли пасажиропотоки. Тим часом уряд не дотримався своїх зобов’язань щодо компенсації місцевим бюджетам різниці між «ринковою ціною» на газ і тією, що закладена у тариф для населення. Тому довелося скоротити витрати на інші соціальні дотації, зокрема на транспортну. Навіть у багатих громадах забракло на неї коштів.

Зарплати не вистачає

БІЛЬШІСТЬ жителів України змушені витрачати свої заощадження, оскільки рівень їхніх зарплат непорівнянний із сьогоднішніми цінами на товари та послуги. Зокрема, за оцінками НБУ, в першому півріччі поточного року громадянами було витрачено понад 75 млрд грн заощаджень. Основними категоріями витрат, як і раніше, залишаються харчові продукти та комунальні послуги.

Ознакою того, що населення активно використовує власні накопичення минулих років, є і той факт, що протягом першого півріччя 2021-го вітчизняні банки відзначають стабільне зростання пропозиції валюти на внутрішньому ринку. Позитивне сальдо становить $1,5 млрд.

Водночас триває зниження обсягів грошових вкладень вітчизняними інвесторами. Така тенденція має місце кілька останніх років. У 2021-му темп скорочення інвестицій на внутрішньому ринку становив 10% порівняно з минулим роком.

Ціни ростуть мало не щодня

ІНФЛЯЦІЯ в Україні просто галопує. В липні поточного року в трирічному вимірі вона прискорилася до 10,2%. Відповідно підвищились тарифи, ціни на багато товарів і послуг. Зокрема, вартість природного газу зросла на 164,5%, гарячої води та опалення — на 13,9%, електроенергії — на 36,6%. Водночас літр соняшникової олії подорожчав на 79%, десяток яєць — на 33%, кілограм цукру — на 83,5%, кілограм м’яса — на 7%, хліб соціальних сортів — на 14%. До того ж на 5,6% зросла ціна медичних товарів, на 9,7% — амбулаторних послуг. Вартість транспортних послуг підвищилася на 11,7%, пального і машинного масла — на 33,8%. І це не межа. Національний банк України прогнозує пік інфляції на осінь.

«Хто б сумнівався, що це не межа. Восени витрусимо з гаманців останнє»; «добивають остаточно цією інфляцією. Скільки можна обдирати людей, як липку», — пишуть українці, коментуючи невтішне повідомлення.

Шукають продавців, медиків, IТ-фахівців

НАПЕРЕДОДНІ осені на порталах кадрових рекрутингових агенцій додається вакансій. Експерти ринку праці відзначають, що найбільше пропозицій є для фахівців зі сфери продажу (18,2% від загальної кількості вакансій), яким пропонують зарплату пересічно 15,6 тисячі гривень. На другому місці вакансії для працівників із категорії ІТ/телеком (12,2%) із щонайменше на 40% вищим заробітком, ніж у продавців. Третє місце серед найзатребуваніших професійних сфер утримує робота для медиків і фармацевтів. Щоправда, найчастіше шукають таких фахівців на зарплату 12,2 тисячі гривень на місяць.

Також високий попит зберігається на висококваліфікованих робітників з інструментом. Роботодавці готові їм платити від 17 до 25 тисяч гривень.

169 сантиметрів, 75 кілограмів

ДЕРЖАВНА служба статистики оприлюднила дані стосовно середньої ваги та зросту громадян України, відповідні показники 169 см і 75 кг. При цьому зріст українок пересічно — 164 см, а вага — 71 кг. А чоловіків — 175 см і 80 кг.

Цікаво, що серед жінок нормальну вагу мають 44%, надлишкову — 35%. Водночас від ожиріння страждають понад 18% українок, а крайня його ступінь — в 1%. Знижена маса тіла всього у 1,8% жінок в країні. Серед чоловіків нормальна вага у майже 41%. Ожирінням страждають понад 13% представників «сильної» статі, а крайня його ступінь була помічена у 0,4% з них. Водночас занижена вага — лише у 0,3% чоловіків.

Банк їжі для бідних

У ЛЬВОВІ запрацював перший в Україні банк їжі для нужденних людей — «Тарілка». Ідея сама по собі не нова, такі існують в багатьох країнах Європи, у США, Канаді. Вона полягає в тому, що супермаркети та кафе віддають сюди продукти, в яких закінчується термін придатності, а волонтери вже самі ревізують їх (щодо незіпсованості), сортують та роздають бідним.

Такий незвичний — продовольчий — банк відкривсь у приміщенні, відведеному на потреби громади міськрадою на пільгових умовах. Як розповів в інтерв’ю ЗМІ засновник проєкту Ростислав Косюра, всі волонтери тут працюють безоплатно, у вільний від основної роботи час. Наразі до доброї справи долучилися 107 партнерів, від яких на тиждень вдається зібрати близько п’яти тонн різних харчів. Допомогу пропонують усім нужденним, поки що більш як 80% відвідувачів «Тарілки» становлять пенсіонери. Щоб отримати їжу, вони мають зареєструватися — пред’явити посвідчення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пів мільйона без пенсії
Читати
Субсидій вистачить лише до листопада
Читати
Межі територіальних громад більше не секрет
Читати
Вивіз збіжжя під загрозою
Читати
Не батогом, а квитком
Читати
Перебуваємо в «зеленій» зоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове