Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Будьмо обережні

Найкраще тихо розійтися

Олена КОВАЛЕНКО.

Зіпсувати відпустку, прогулянку на природу може випадкова зустріч зі змією, якщо та не просто милостиво дозволила себе сфотографувати, а раптом зажадала тісного контакту і вирішила вкусити. До речі, дослідники плазунів стверджують, що просто так, зі «спортивного інтересу», повзучі ніколи не нападають на людину. У них для цього мають бути певні обставини, змія завжди намагається заховатися або завмерти, сподіваючись, що її не помітять.

ТАКІ «обставини» склалися, вочевидь, аж у 14 людей, яких цьогоріч у Запорізькій області вкусили змії. Це лише ті, котрі звернулися по допомогу до медиків. Звісно, є й такі, що дали раду після пригоди самотужки, тому неофіційна статистика є більшою.

Запоріжець Геннадій, наприклад, кілька тижнів оговтувався після зустрічі з плазуном. Змія вкусила чоловіка, коли він із друзями відпочивав на природі, вийшли на аварійний місток, провалилися, згори на Геннадія впала змія, для якої таке падіння, ймовірно, теж було шоком, і вкусила за палець. Укус був ледь відчутним, але за кілька хвилин чоловікові стало зле. Палець почервонів, почав пухнути. Заходився відсмоктувати отруту, заніміло піднебіння. Чоловіка привезли до міста, де його стан контролювали медики.

Потерпають від зміїних укусів не тільки запоріжці, останнім часом різко зросла кількість таких на Львівщині. Там до реанімації доправили 9-річного хлопчика. Стало відомо про ушпиталення іще чотирьох людей: двох жінок, чоловіка та 13-річної дівчинки. Змії вкусили їх за нижні кінцівки. Загалом, за словами рятувальників, від початку сезону (з березня) до лікарень Львівської області ушпиталено 19 осіб, яких вкусили змії. Четверо з них — діти.

Чинників, чому змії стали частіше траплятися людям на очі та навіть їх кусати, є декілька. Передусім люди після карантину більше бувають на природі, у середовищі, де повзучим під час пандемії і відсутності людей жилося вельми привільно. До того ж помітно змінюється клімат, він стає сухішим і теплішим, а саме таке середовище сприяє розмноженню змій, їх більшає і вони змушені розселятися на нові території. Із отруйних змій у наших широтах водяться лише гадюки. Розповсюджені два види вужів: один із жовтими вушками водяний, якого ще називають «шахова гадюка», та мідянка. На півдні зустрічається найбільша змія Європи — жовтобрюхий полоз. Вужі, мідянки та полози абсолютно безпечні.

Фахівці радять людям, яким випадає зустрітися з плазуном, передусім не панікувати. І в жодному разі не намагатися його вбити. Слід спокійно розійтися. Змії часто ховаються в старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Саме тому бажано обходити такі місця і мати добре захищені ноги — взуття, довгі штани. А також палицю, якою попередньо ворушити траву та чагарники, якщо шукаємо гриби чи ягоди. Трохи тупотіти, бо змії не чують голосу, але відчувають вібрацію і це їх відлякує.

У разі якщо змія все ж атакувала, спершу треба продезінфікувати місце укусу чи протерти його рідиною, хоча б слиною. Якщо постраждала кінцівка, слід зняти всі персні, каблучки, браслети, годинник тощо, бо, коли розвинеться набряк, зробити це буде неможливо. Не можна накладати джгут, бо, наприклад, якщо отрута кобри паралізує дихальний центр людини, то гадюки — розкладає тканини довкола місця укусу. Якщо зупинити кровообіг у цій ділянці, наслідки будуть невтішні. Знову ж таки, не варто багато рухатися, бо отрута розійдеться по всьому організму і почне набрякати все тіло. Також постраждалому слід багато пити, за можливості — охолодити місце укусу та вжити антигістамінні препарати. Але не слід його ані розрізати, ані припікати, ані висмоктувати отруту. І хоч смертельні випадки після укусу гадюки трапляються дуже рідко, варто якнайшвидше звернутись до медиків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Під вартою
Читати
Заплатять усі
Читати
Догосподарювалися
Читати
Державі залишать дещицю
Читати
Пішов митець
Читати
Готуються до третьої хвилі
Читати
Гречка здешевшає?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове