Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Лише вершина айсберга

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

ДНЯМИ шахтарі ДП «Львіввугілля» прийшли під стіни ОДА з вимогою погашення заборгованості із заробітної плати, яка становить 280 млн грн. До мітингувальників вийшов перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик. За його словами, основна причина такої ситуації — збитки від реалізації продукції та несвоєчасні розрахунки за вже відвантажену. Сьогодні собівартість вугілля, яка є середньою по ДП «Львіввугілля», — приблизно 2900 грн за тонну. Натомість ціна реалізації — 1650 грн. Відтак на кожній тонні втрачається понад тисяча гривень. Це ті гроші, які недоотримують шахтарі.

Обласна влада не має жодних достатніх важелів, щоб вирішити цю проблему. Але вона поінформує про неї Міністерство енергетики та Кабінет Міністрів України. «Робитимемо все, щоб зароблені кошти були виплачені шахтарям», — наголосив чиновник. Але зрозуміло, що виплата заборгованості — це лише вершина айсберга. Шахтарі чекають давно обіцяної реформи галузі, яка вирішить її основні хронічні проблеми: збитковість державних вугледобувних підприємств та відсутність постійного та планового збуту їх продукції.

Рейдерські жнива

У САМБІРСЬКОМУ районі відбулась спроба рейдерського захоплення врожаю озимої пшениці. На 50-гектарне поле, яке обробляє фермерське господарство «Кільгана І.С.», заїхали невідомі комбайн і вантажний автомобіль КамАЗ, які супроводжувала група молодиків. Чужу техніку побачив син фермера. Йому вдалося заблокувати комбайн, він негайно повідомив батька про намагання зловмисників розпочати обмолот пшениці.

«На мій виклик швидко відреагували правоохоронці, — розповів керівник фермерського господарства. — На поле, яке атакували рейдери, прибули представники поліції, прокуратури, СБУ. Правоохоронці встановили, що техніка з Дрогобицького району. Я вдячний також колегам-фермерам, які приїхали на допомогу».

Комбайн і вантажну машину тимчасово затримано. Ведеться розслідування. Хочеться сподіватися, що така рішуча відсіч охолодить рейдерів, у яких розпочалися свої «жнива».

Є перший завод. Буде другий і третій...

БІЛЯ Буська відкрили сучасний завод із виготовлення високопротеїнових кормових добавок F, який не має аналогів у Східній Європі. Сума інвестицій перевищила 20 мільйонів доларів.

Щодоби завод виготовлятиме понад 90 тонн готової продукції із побічних продуктів тваринництва. Тепер в Україні є власний сучасний виробник натуральних та якісних інгредієнтів на ринку відгодівлі тварин. Згодом такі ж комплекси збудують у центрі та на півдні нашої держави.

Більше вирощуємо, більше споживаємо

НА БАЗІ ринку «Шувар» у Львові відбулася науково-практична конференція «Ягідництво — реальний стан та стратегія розвитку», яка об’єднала понад 50 сільськогосподарських виробників галузі ягідництва, представників наукових установ та місцевої влади. Обговорювались новітні підходи до технологій створення інтенсивних ягідників і їх подальшого обслуговування, передові агроприйоми, практичні програми збільшення рентабельності та окупності вкладень.

Регіон є одним із лідерів з ефективного розвитку садівництва. За останні три роки тут збільшились обсяги виробництва плодів і ягід на 8,3 тисячі тонн. Вирощуванням ягідних культур в області займаються 66 суб’єктів господарювання, у яких площа ягідних насаджень становить понад 630 гектарів.

Відпочинуть у Хорватії

ПОНАД 80 дітей із родин учасників бойових дій, у тому числі загиблих, вирушили до Хорватії на відпочинок. Поїздка відбувається з ініціативи посольства України в цій країні. Діти відпочиватимуть на узбережжі Адріатичного моря, у курортному місті Трогір. Під час відпочинку на юних мешканців краю чекають цікаві екскурсії, спортивні розваги та незабутні враження.

Заповідникові — статус національного

ДЕРЖАВНИЙ історико-культурний заповідник «Нагуєвичі», створений 10 березня 1994 року на батьківщині Івана Франка, звернувся до обласної ради із проханням надіслати подання до Кабінету Міністрів надати йому статус національного. Відповідне звернення підтримала комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму облради. Адміністрація заповідника повідомила, що необхідні документи для надання заповідникові статусу національного пройшли усі процедури.

За словами голови комісії Івана Щурка, за останні роки колектив державного заповідника зумів творчо і науково підійти до справи відродження та популяризації історичної пам’яті про національного генія. Створені культурні програми, виставки, фонди музею поповнені унікальними експонатами. Цей музейний комплекс справді вартий того, аби отримати такий статус.

Казкові поля

У СЕЛІ Стрілки Перемишлянського району з’явився новий туристичний об’єкт — «Казкові Поля», на якому розташоване одне із найбільших на заході України лавандове поле. Загалом у парку росте 26 тисяч кущів різних рослин, тут найбільша в Україні плантація гортензій. Є дитяча зона, садовий центр, галявина для концертів. Власники полів кооперуються з фермерськими господарствами, щоб усе було з місцевим смаком і колоритом. Популярність місцини як для дитячого туризму, так і для сімейного відпочинку росте із кожним роком.

Перепоховали на полі Скорботи

У ДРОГОБИЧІ перепоховали останки 78 жертв НКВС. Їх було знайдено під час пошукових робіт у колишньому тюремному саду. Людські останки лежали у 24 поховальних ямах.

Згідно з дослідженнями пошуково-ексгумаційного центру «Доля», ці люди були в’язнями Дрогобицької тюрми за часів сталінських репресій 1939-1941 та 1944-1953 років. Переважна більшість закатована 1944-го. Під час антропологічної експертизи у більшості останків виявлено кульові отвори. Постріли здійснювали у потилицю, стріляли зі зброї, яка тоді була в НКВС.

Аби відчути дух нашої давнини

СЛОВ’ЯНСЬКЕ житло Х століття відтворюють за автентичними стародавніми методиками на території історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» у селі Підгірці. При будівництві дотримуються автентичної технології, а креслення створили за даними, які археологи отримали під час розкопок.

Приблизно від VII століття Пліснеське городище населяли слов’янські племена карпатських хорватів, але їх у Х столітті завоював князь Володимир Великий. Місто на деякий час занепало, а потім пережило свій розквіт уже в складі Київської Русі. І саме слов’янський період нині відтворюють реконструктори.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Під вартою
Читати
Заплатять усі
Читати
Догосподарювалися
Читати
Державі залишать дещицю
Читати
Пішов митець
Читати
Готуються до третьої хвилі
Читати
Гречка здешевшає?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове