Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Децентралізація

З новими перспективами

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Невелика за територією, цікава своєю історією — так можна охарактеризувати новостворену громаду на Чернігівщині з центром у селищі Седнів. Вона об’єднала частину сіл двох суміжних районів області — Чернігівського та Городнянського, кожен із яких має ще й власні окремі громади. З ними Седнів підписав тристоронній меморандум, спрямований на розвиток туристичного потенціалу.

САМЕ в розвитку туризму бачать свою перспективу в Седнівській ОТГ. До визначення цієї мети та й загалом до об’єднання тут ішли не уторованим шляхом, а за пілотним зразком, а отже, нелегко.

— Ми розробили план об’єднання з громадами сусідніх районів ще п’ять років тому, — розповідає селищний голова Седнева Сергій Маслов. — Саме у такому форматі бачили розвиток нашої території. Однак на той час ще не було законодавчої бази, яка дозволяла б об’єднуватись із суміжними селами інших районів. Проте нас це не зупинило, від задуманого ми не відступили на догоду місцевим удільним «князькам», які в децентралізації вбачали свою вигоду. Хоча й втратили три роки та ще й залишились без фінансування, виділеного на інфраструктурні урядові проєкти. Відповідний закон запрацював аж 2018-го, тож ми нарешті об’єдналися в міжрайонну громаду. В кожному селі призначили старосту, причому виходили з того, аби людина була місцевою, тобто добре обізнаною з усіма проблемами.

Бюджет громади наповнюється в основному завдяки земельному та іншим податкам, а також агровиробникам. Понад 10 років тут працює ТОВ «Ліон-С» із виготовлення крохмалю. На їхню продукцію є сталий попит, зокрема із-за кордону. Науково-виробниче підприємство «Чернігівеліткартопля» вирощує нові сорти бульби, зернових, веде наукову діяльність. Працюють на території громади і фермери.

Проте закрити всі дірки у бюджеті поки що не вдається. Турбує Седнівський навчально-виховний комплекс, який громада взяла на свій баланс. Освітня субвенція на утримання цього закладу передбачає заробітну плату тільки 30 педагогам, а фінансування 30 технічних працівників, оплата комунальних послуг, витрати за енергоносії лягли на місцевий бюджет. Це й спричинило його дефіцит у понад два мільйони гривень, ліквідування якого — нинішнє першочергове завдання. Про закриття закладу не може бути й мови!

Шкільна освіта громади має й інші особливості. Діти, які проживають у селах Чернігівського району, навчаються у школі в Седневі. Всіх їх привозять-відвозять два власні автобуси. А школярі із сіл суміжного, Городнянського, району, які входять до Седнівської громади, навчаються на своїй території, але міжрайонна громада сплачує за них місцевій владі дотацію.

Так, власними силами, налаштовані у селищній раді розв’язувати всі проблеми. Зокрема, найближчим часом заплановано перенесення комунального господарства із села Черниш до Седнева з подальшою його перереєстрацією і розширенням діяльності. Це дасть змогу централізовано і краще надавати послуги — від освітлення територій до будівництва водогонів, каналізації, доріг. Що не лише поліпшить життя жителів громади, а й стане однією зі сходинок до розвитку туризму. Кількість українців, які прагнуть мандрувати мальовничими і цікавими місцинами своєї країни, збільшується. Але навряд чи вони порадять друзям та знайомим їхати туди, де нема нормальної інфраструктури.

Основна туристична привабливість Седнева — унікальна річка Снов з йодованою водою. На всіх її 140 кілометрах нема жодного підприємства, тому вода в ній настільки чиста, що годиться навіть для приготування їжі. Є прибережні місця із зеленою глиною, яку використовують у косметиці, подекуди береги вкриті білим кварцовим піском.

Охочих відпочити на Снові було вдосталь у всі часи. Тож у громаді тримають курс на подальше розширення комфортних послуг для туристів. Скажімо, під щорічне Всеукраїнське мистецьке свято «Седнівська осінь» тут розробили власний проєкт. Виручені кошти спрямують на підготовку узбережжя для відпочинку. Річку і прилеглу територію почистять, збудують роздягальні, облаштують місця для паркування транспорту. Про ці масштабні плани керівництво громади вже повідомило Мінкульт і Мінспорт, сподіваючись на державну підтримку.

Ці надії небезпідставні. У Седневі збереглася давня садиба козацько-старшинської родини Лизогубів, де бували Тарас Шевченко, Леонід Глібов, Борис Грінченко. Є й інші пам’ятки архітектури, а ще — будинок творчості художників, три діючі церкви. Стратегія розвитку туристичної галузі міжрайонної громади передбачає також спільний туристичний маршрут сусідніми територіями області.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Під вартою
Читати
Заплатять усі
Читати
Догосподарювалися
Читати
Державі залишать дещицю
Читати
Пішов митець
Читати
Готуються до третьої хвилі
Читати
Гречка здешевшає?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове