Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Лікарі не «сезонні працівники»

Олена БЕГМА.

ІНФЕКЦІЙНИМ лікарням у різних областях України продовжують затримувати «ковідні» виплати, призначені для лікування хворих на коронавірус. Уже серпень надворі, а чимало таких медзакладів досі не одержали відповідних «пакетів» за травень і червень. Більше того, у Миколаєві позбавили фінансування єдину в області відновлену за європейськими стандартами лікарню, яка спеціалізується на лікуванні інфекційних захворювань. Мовляв, уже нема потреби в такій кількості медперсоналу, тож проводьте скорочення і «до побачення».

У що може вилитись така неповага держави до медиків, відомо. На тлі наступної хвилі коронавірусу (а вона, як свідчить статистика, не за горами) фінансово знекровлені інфекційні відділення по всій Україні ризикують залишитись узагалі без кадрів. Зокрема, лікарі Миколаївської інфекційної лікарні у соціальних мережах опублікували гасло-попередження: «Ми не сезонні працівники, ми лікарі, які рятують». Зараз у цьому закладі налічується 120 ліжко-місць, з можливістю їх розгортання до 150. На сьогодні тут 50 пацієнтів, щодня з’являється близько десятка нових хворих…

До речі, оклад лікаря вищої категорії становить 6061 грн. Торік зарплата лікарів дорівнювала 5 тисячам гривень. Знижені виплати спричиняють проблеми з медичним персоналом. Бо медики відмовляються працювати на низьку ставку в «червоних» зонах.

Диспансеризація, а по-модному: «чек-ап»

В УКРАЇНІ запровадять безоплатні для громадян медичні «чек-апи», а «по-нормальному» — диспансеризацію: регулярні діагностичні обстеження населення з метою виявлення ризиків для здоров’я. Їхній обсяг і періодичність залежатимуть од віку людини. Деякі аналізи й обстеження потрібно буде робити щорічно, інші — рідше. Зокрема, для громадян старше 55 років повне медичне обстеження проводитимуть кожні два роки. Про ухвалення урядом відповідної національної програми повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. «Ми впроваджуємо спільну відповідальність як лікаря, котрий повинен спілкуватися з людиною, яка підписала з ним декларацію, так і людини, що повинна відстежувати стан свого здоров’я. Приміром, жінки що два роки мають пройти скринінг раку молочної залози. Якщо не запропонували — буде СМС-повідомлення із нагадуванням звернутися з цього приводу до сімейного лікаря. А загальна система аналізуватиме, які лікарі запропонували і який відсоток їхніх пацієнтів це зробив», — роз’яснив голова МОЗ.

Диспансеризація дорослого населення покликана знизити кількість передчасних смертей. От тільки де візьме очільник МОЗ на всі ці безоплатні для громадян, як він обіцяє, «чек-апи» удосталь коштів? Вітчизняна система охорони здоров’я сама давно й хронічно хвора і потребує належної управлінської «диспансеризації».

Аби відхреститися

МІНІСТЕРСТВО охорони здоров’я виступило з ініціативою про передачу в концесію (тимчасову експлуатацію компаніями або приватними особами) своїх медичних установ. «Незважаючи на те, що система охорони здоров’я в Україні часто залишалася недофінансованою, а наявних механізмів фінансування та управління закладами не завжди достатньо для ефективної реалізації всіх необхідних завдань, концесія як інструмент державно-приватного партнерства може покращити становище медичних установ», — це оптимістичні рядки з повідомлення МОЗ. Словом, нашим поліклінікам і лікарням держава заповзялася шукати чергового, сказати б, ефективного власника. Цього разу приватного.

Ще 2018-го в Україні було ухвалено базовий закон «Про концесії». Тепер же, щоб він повноцінно запрацював у медичній сфері, пропонується внести в нього ряд змін. Зокрема, після одержання медзакладу у своє управління концесіонер буде зобов’язаний зберігати увесь профіль послуг, які надаються установою. Також він повинен буде працевлаштувати всіх співробітників, забезпечити збільшення зарплат. Та чи збережеться при цьому пакет хоча б мінімальних безоплатних послуг? А про те, як юристи вміють допомогти своїм роботодавцям обійти будь-який закон, не варто й нагадувати.

Проблема з проблем

НА Львівщині перестало працювати єдине підприємство, яке у західному регіоні країни могло утилізовувати медичні відходи, — ТОВ «Екологічні переробні технології». Державна екологічна інспекція України через порушення в роботі призупинила чинність його ліцензії. За годину там спалювали 300-400 кілограмів меднепотребу. Тільки такий спосіб його утилізації наразі доступний в Україні.

Зі згаданим підприємством мають укладені угоди про утилізацію медичних відходів 35 профільних закладів області. Серед них — Львівська обласна лікарня, військовий шпиталь, обласний перинатальний центр, обласний центр крові, обласна інфекційна клінічна лікарня, районні лікарні... Що тепер робити з небезпечними медичними відходами, які негативно позначаються на довкіллі і можуть стати джерелом зараження коронавірусом та іншими небезпечними хворобами? В обласній раді поки що відповіді не мають.

Постане нова, надсучасна і багатопрофільна

У КРАМАТОРСЬКУ на Донеччині розпочалось будівництво «з нуля» обласної надсучасної багатопрофільної лікарні ІІІ рівня, яка поєднає діагностику, стаціонарну медичну допомогу і наукові дослідження. Заклад обслуговуватиме мешканців Донецької, Луганської та Харківської областей, а консультаційно-діагностичний підрозділ прийматиме до 600 відвідувачів за зміну.

Проєкт передбачає створення високоспеціалізованих відділень. Більшість видів меддопомоги, які планують надавати у медичному містечку, зараз узагалі ніде в області не отримаєш. Це стосується кардіохірургії (зокрема дитячої), судинної хірургії, гематології, проктології, торакальної хірургії, урології, політравми тощо. На базі стаціонарних відділень розміщуватимуться клінічні кафедри Донецького національного медуніверситету, йдеться у повідомленні.

А чим дівчатка завинили?

У СВІТІ зростає кількість абортів за ознакою статі майбутньої дитини. У «немилість» потрапили дівчатка, яких, за прогнозами, найближчим десятиліттям народиться на 5 мільйонів менше. Про це мовиться у дослідженні, оприлюдненому авторитетним міжнародним медичним журналом BMJ.

Дослідники проаналізували дані про понад три мільярди народжень за останні 50 років у країнах Південно-Східної Європи, а також у Південній і Східній Азії. Нерідко тамтешні батьки, які бажають мати сина, приймають рішення абортувати ембріон жіночої статі. Демографічні наслідки такої практики ще до кінця не вивчені, однак дослідники зазначають, що до 2030 року прогнозоване скорочення числа народжених дівчаток призведе до надлишку молодих чоловіків приблизно в однієї третини світового населення. Така тенденція може спричинити зростання антисоціальної поведінки і насильства у суспільстві.

Порадіймо за японців і німців

У НІМЕЧЧИНІ збільшується число довгожителів у віці понад 100 років. За даними федерального статистичного управління, торік кількість таких осіб у цій країні з 83-мільйонним населенням становила 20 465, переважна більшість із яких, а саме 80%, — жінки, «слабка», так би мовити, стать. Це найвищий показник за останні десять років.

Нам, українцям, із нашою чи не найнижчою тривалістю життя на теренах Європи щодо цього можна рівнятись і на японців. Чисельність жителів Японії, країни з населенням 126 мільйонів осіб, віком понад 100 років перевищила 60 тисяч. До речі, серед тамтешніх поважних осіб жінки становлять аж 89%. Загалом же тривалість життя в Японії — пересічно 85 років — є найвищою у світі. Однак кількість населення країни останнім часом почала зменшуватися через скорочення народжуваності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Під вартою
Читати
Заплатять усі
Читати
Догосподарювалися
Читати
Державі залишать дещицю
Читати
Пішов митець
Читати
Готуються до третьої хвилі
Читати
Гречка здешевшає?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове