Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Працюють і живуть по совісті

Людмила ШУНКОВА.

Київська область.

Фото Павла Смовжа.

Не кожен у наші часи в селі має можливості та сили порати велике господарство. Наприклад, на території Іванківської селищної ради на Київщині таких усього три. І одне з них — в Іванкові, яке утримує родина Чиренків. Доглядати худобу господиня Марина Миколаївна звикла з дитинства. Її мама Наталія Миколаївна тривалий час працювала дояркою в тодішньому колгоспі імені Комінтерну, вітчим Василь Вікторович — їздовим. Вона бігала на ферму допомагати їм.

— У КЛАСІ шостому-сьомому вже й сама доїла групу корів, — згадує Марина. — З грошима було сутужно. Тому після закінчення 9-го класу школи в Запрудді, звідки я родом, розпочався мій трудовий стаж. Самостійно набрала 70 голів нетелей віком 1,5-2 роки і готувала їх до доїння. Працювала на совість. Два роки підряд виборювала перші місця серед доярок району. Коли вийшла заміж за Ігоря, який працював у колгоспі водієм, переїхали жити до його батьків в Іванків.

Нині подружжя має шістьох дітей. Найстарша, 22-річна Наташа, мешкає і працює в Києві, 20-річна Олена та 17-річний Олег навчаються у Катюжанському вищому професійному училищі, Ваня, Оксана та Саша — школярі. Понад 10 років Марина віддала роботі в колгоспному тваринництві, а коли його не стало, сім літ трудилась листоношею.

За нелегку працю платили копійки, і врешті-решт Марина звільнилась із пошти. Постало питання: з чого жити? Вирішили розводити худобу, бо корів тримали завжди, і ця справа була до снаги. Сьогодні мають трьох корів — Квасолю, Квітку, Маленьку, трьох телиць — Глашу, Джессіку, Доцю, бичка Тюльпана. «Ще є трохи курей та собачка Кнопочка, — додає господиня. — І наша «паличка-виручалочка» — конячка Манька».

На земельній ділянці площею чотири гектари, крім городини, сім’я вирощує овес, тимофіївку, конюшину для худоби. Солому з полів агрогосподарств забирають безкоштовно. Комбікорми доводиться купувати на базарі.

З ранньої весни до приморозків випасають Чиренки худобу. В цьому батькам допомагають діти у вихідні в період навчання та під час літніх канікул. Родина реалізовує молочну продукцію жителям Іванкова. Є клієнти, які купують у них набіл уже понад 10 років.

— Беруть молоко, сир, сметану, сироватку, — розповідає Марина. — Раніше чимало замовлень було на масло, нині набагато менше. Домашнє господарство не таке вже прибуткове діло. Міркуйте самі: на одну дорослу тварину потрібно на зиму близько трьох тонн сіна. Крім того, щодня по 5 кг на дійну корову та по 1-1,5 кг на телицю комбікорму. А ще ж у ясла треба покласти буряки, гарбузи, картоплю, жом, макуху. Якщо порахувати, то заробіток дуже скромний. Проте працюємо на себе, і коли звик до цієї роботи змалечку, то вже не хочеться займатися чимсь іншим.

Годі говорити, скільки зусиль вимагає догляд за тваринами. Найбільше клопотів у господині. Її робочий день розпочинається на світанку, а закінчується аж за північ. Приготування їжі для сім’ї, порання худоби, триразове доїння корів (о 7-й, 14-й, 21-й годині), переробка молока і реалізація його та іншої продукції, заготівля кормів... Аби скрізь встигнути, крутила педалі старенького велосипеда, потім осідлала скутер, а три роки тому отримала права. Щоправда, на «Таврію», якою керує, багато не навантажиш… Є у них друга машина — «Нива». Нею чоловік возить у причепі сіно для худоби на зиму, мотоблок та використовує для інших потреб господарства.

Що самі гуртом надбаємо, каже Марина, те й матимемо. Пам’ятає, як звернулась по матеріальну допомогу, то не лише відмовили в її виділенні, а й дорікнули: навіщо, мовляв, народжувала багато дітей... Так само, стверджує жінка, нема сенсу розраховувати на підтримку держави в утриманні худоби. Колись на кожну корову одержували кошти через селищну раду. Але дотація за молодняк у сумах 200, 300, 600 гривень не варта того часу, що витрачався на оформлення документів: більше було тяганини, аніж грошей. Невигідним виявилось і вирощування поросят, яке родина практикувала протягом двох років.

Таке чимале господарство забирає не тільки багато часу, а й сил. Приміром, на земельну ділянку, де зернові сіють… вручну (зазвичай цим займається Марина Миколаївна з донькою Оленкою), двічі на тиждень вивозять гній. Вдома через брак місця (на присадибній ділянці на восьми сотках росте сад, де поруч яблунь, груш, вишень, слив — малина, смородина, квітник із трояндами, ліліями та іншими квітами) зберігати його ніде. Коли нагромаджується достатньо гною, частину можуть продати (черга на його придбання велика). Купити тракторець, про який мріють, наразі не вдалося: поки збирали гроші, ціна на нього підскочила вдвічі… Добре, що торік для полегшення праці придбали доїльний апарат. Отак і господарює працьовита сім’я, виходячи з можливостей і сподіваючись лише на себе.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Під вартою
Читати
Заплатять усі
Читати
Догосподарювалися
Читати
Державі залишать дещицю
Читати
Пішов митець
Читати
Готуються до третьої хвилі
Читати
Гречка здешевшає?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове