Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ясла для корови своїми руками

У КОРІВНИКУ для тварин мають бути напувалки і годівниці. Останні, себто ясла, для різного корму мають бути неоднаковими. Під сіно і солому роблять кормовий стіл з ґратами. Вони необхідні для того, щоб тварини діставали корм порціями, в невеликій кількості. В іншому разі сіно випадатиме на підлогу. Для концентратів призначаються інші годівниці. Конструкція передбачає, аби тварини змогли нормально схопити їх язиком і губами.

Ємності роблять без решіток: зернова суміш має залишатися всередині. Для соковитого і рідкого корму необхідні цілісні ємності без сітки. Їх слід постійно мити, тому вони мають бути виготовлені з вологостійкого матеріалу.

При стійловому утриманні ясла для корів виготовляють найчастіше з дерева або з металу. Моделі можуть бути різні: навісні й стаціонарні, прямокутні та круглі. Господарі самі вирішують, яка саме буде зручнішою для тварини, яку годівницю простіше обслуговувати. Бруд у них привабить комах, що розносять інфекцію. Залишки корму гнитимуть. Якщо тварини будуть отримувати недоброякісне харчування, то це позначиться на їхньому імунітеті та продуктивності, тому важливо вибрати модель, котру легко обслуговувати.

Плануєте розмістити в корівнику стаціонарний кормовий стіл? Встановлюйте його на відстані 70 см од тварини. Він відділяється перегородкою. Внутрішній борт роблять на рівні коліна корови, але не більш ніж 60 см од підлоги. Зовнішню стінку занижують до 30 см. Це необхідно для того, щоб зручніше було роздавати корм. Стаціонарні годівниці встановлюють в стійлах і у відкритих загонах. У них можна класти сіно, а також насипати комбінований корм. Стіл робиться без використання решіток, як єдина ємність. Матеріалом послужать дерев’яні дошки, пластик або листи заліза.

Для сухих і вологих кормів часто використовують пластикові ємності, які нагадують подовжені циліндри без стінки. Їх роблять зйомними. Вони добре миються. Пластик має бути товстий, щоб тварина не змогла зламати посудини. Ємність можна знімати і переносити у відкритий загін, встановивши у заздалегідь змайстрований каркас.

Ясла для корови виготовляють і у формі жолоба. Його роблять з труби. Трубу розрізають уздовж, встановлюють на каркас. Миють її під сильним напором води. Прослужить вона довго. Трубу необхідно добре промити, пофарбувати, обробити краї, щоб тварини не змогли поранитися. Жолоби роблять у стійлах та при вільному утриманні худоби.

У літній період тварини перебувають на випасі, але сіно їм давати необхідно. Спеціально для сіна виготовляють стаціонарні та пересувні годівниці. Популярна модель, яка нагадує дитячий круглий манеж. Манеж має дно, щоб сіно не торкалося землі. В ньому розміщують тюк сіна. Стінки являють собою ґрати під нахилом. Відстань між планками 120 см. Цього достатньо, аби тварини могли нормально дістати корм, не поранивши ріг. Манеж легко покласти на бік і перекотити на інше місце.

Теля не потребує багато сіна. У віці пів року йому дають не більш як 2 кг на добу. Ясла роблять невеликого розміру. Це може бути прямокутник, вироблений із планок. Відстань між планками решітки — до 5 см. Цього цілком достатньо, щоб молодняк діставав сіно і не розкидав його в загоні.

Для рідкого корму, бовтанки із зерном доцільно придбати пластикові відра, якщо молодняк перебуває на стійловому утриманні. У вільних загонах для нього встановлюють корита. Їх розташовують на висоті 40 см від підлоги.

Аби виготовити дерев’яні ясла для сіна, варто зробити проєкт та креслення. Його необхідно виконати на аркуші. Така підготовка дасть змогу скорегувати будь-які недоробки, правильно підібрати матеріал. Деревину вибирають 1-го сорту, без сучків, слідів цвілі. Товщина — 20 мм. Дошки шліфують, висушують. Шорсткості й гострі кути загрожують поранити тварині носогубний трикутник.

Годівниця для стійла при прив’язному способі утримання може бути виконана за такими розмірами:

стінка з боку тварини заввишки 60 см; по її центрі вирізають заглиблення завширшки 30 см і завглибшки 10 см; воно необхідне, щоб тварина під час годівлі не натирала шкіри на шиї;

передня стінка 30 см;

ширина дна 40 см;

ширина по верхній планці 60 см;

довжина ящика 120 см;

знадобляться кронштейни, на яких буде висіти годівниця.

Виготовляють заготовки з дощок. Всі заготовки з’єднують цвяхами, які ховають, щоб тварини їх не дістались. Іноді застосовують клей, але цей матеріал не дуже ефективний: за підвищеної вологості втрачає свої властивості.

Така годівниця без решіток, але зверху можна пристосувати сітку, яка служитиме як кришка. Корова буде підходити до ящика, головою відсуваючи сітку, забирати сіно, прибирати голову. Сітка, закриваючись, не дасть тварині схопити великий пучок. Таким чином, корм використовуватиметься раціонально.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове