Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Час пересаджувати півонії

ПОЧИНАЮЧИ з 4 серпня і до кінця вересня можна розсаджувати півонії. Найкраще викопувати кущі після рясного дощу або щедрого поливу.

Посаджені восени, ці квіти приживаються значно успішніше, ніж поділені навесні: за осінь корінь вростає в ґрунт і з початком весни інтенсивно вбирає вологу і розвивається, тому зацвісти такі півонії можуть уже наступного сезону.

Якщо ж із непередбачуваних причин ви не встигли цього зробити в оксамитовий сезон, тоді доведеться чекати ранньої весни. Розділені й посаджені навесні півонії будуть приживатися дещо довше, болісно реагуючи на будь-які зміни погоди, і не зацвітуть поточного року точно, тому весняне садіння або пересаджування цієї декоративної культури допустиме тільки в екстреному випадку — якщо рослину треба рятувати від гризунів або для перепланування садка. Навесні займатися пересадкою півоній треба в найранніші терміни, адже якщо рослина почне розвиватись, існує ризик пошкодження тендітних бруньок, які могли б дати пагони на наступний рік.

За два тижні до пересадження підготуйте ями. Зазвичай їх копають завглибшки пів метра. Та коли ґрунт потребує дренажу, то варто заглибитися ще на 20 сантиметрів і потім насипати крупного піску чи керамзиту.

Півонія добре росте на родючих ділянках. Яму під неї найліпше заправити сумішшю дернової землі з річковим піском, перегноєм і торфом у рівних пропорціях. Під кожний кущ додатково варто внести суперфосфат (60-100 г), кісткове борошно (300-400 г) та попіл (300-400 г). Всі компоненти слід добре перемішати.

Якщо нема змоги підготувати ями заздалегідь, то особливу увагу потрібно приділити розміщенню кореневища при висадженні, пам’ятаючи про те, що внаслідок надмірного їх заглиблення півонія досить довго не буде цвісти.

У рослини обрізають наземну частину, залишаючи пеньки заввишки до десяти сантиметрів. Потім обережно обкопують кущ вилами не надто близько до рослини, намагаючись якнайменше пошкодити коріння, витягають його із землі, обмивають зі шланга і уважно оглядають. Ділянки з гниллю видаляють гострим стерильним ножем і обробляють розчином марганцівки, а ще краще буде потримати все кореневище чверть години в слабкому розчині марганцівки, відтак дати йому висохнути.

Кореневище півонії ділять на частини так, щоб на кожній було не менше трьох бруньок. Якщо розділити на частини з меншою кількістю бруньок, то молоді кущі будуть довго наростати, аби зацвісти. Ніж при цьому слід дезінфікувати після кожного розрізу. Різати треба згори донизу, стараючись зберегти цілими якомога більше бруньок.

Півонія після пересадки вимагає поливу і мульчування землі навколо куща.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове